Η Ελλάδα γίνεται για 3η φορά μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια θέση κατείχε τόσο μεταξύ 1952–1953 όσο και μεταξύ 2005-2006. Στην ψηφοφορία της Πέμπτης εξελέγησαν ακόμα: η Δανία, ο Παναμάς, η Σομαλία και το Πακιστάν, των οποίων η διετής θητεία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Μιλώντας στον ANT1 και απαντώντας στο τι σημαίνει πρακτικά η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: «Η Ελλάδα για τη διετία καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής. Βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αυξάνει το γεωπολιτικό και διπλωματικό της αποτύπωμα και καθίσταται μεταξύ των χωρών που αποφασίζουν σε διεθνές επίπεδο για όλα τα ζητήματα αιχμής.

Σε μια συγκυρία που έχουμε στη γειτονιά μας, δύο πολέμους που μαίνονται, με συνέπειες που αγγίζουν και την Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη σημασία έχει η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 15 χωρών, που λαμβάνονται οι αποφάσεις σε επίπεδο διεθνούς δικαίου. Η χώρα θα μπορεί να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν τα δικά μας ζητήματα.

Κλιματική κρίση, ασφάλεια της ναυτιλίας, ειρηνική επίλυση διαφορών, προστασία των ευάλωτων γυναικών και παιδιών. Για την επόμενη διετία η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις και πλέον θα μπορεί να θέτει και στην ατζέντα στο διεθνές προσκήνιο τα ζητήματα που την αφορούν».

Τι είναι μη εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου ασφαλείας

Μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχουν και 10 ακόμα μη μόνιμα μέλη, που εναλλάσσονται σε γεωγραφική βάση. Τα μη μόνιμα μέλη παίρνουν μέρος σε συνεδριάσεις για θέματα διεθνούς ασφαλείας.

Τα 10 μη μόνιμα μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για δίχρονες θητείες, ενώ κάθε χρόνο αντικαθίστανται πέντε. Για να εγκριθεί μια υποψήφια χώρα θα πρέπει να πάρει τις ψήφους των 2/3, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, όταν για τη θέση υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Το 1979 μια τέτοια κατάσταση προέκυψε μεταξύ των υποψηφιοτήτων της Κούβας και της Κολομβίας. Η μάχη μεταξύ των δύο χωρών κράτησε τρεις μήνες και χρειάστηκε… 154 ψηφοφορίες! Αμφότερες οι χώρες παραιτήθηκαν από τις υποψηφιότητές τους, υπέρ του Μεξικού, στο οποίο συμφώνησαν.

Το γκρουπ της Αφρικής εκπροσωπείται από τρία μέλη, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, η Ασία, η Δυτική Ευρώπη και άλλα αντίστοιχα γκρουπ από 2 και το γκρουπ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης από ένα. Παραδοσιακά, μία από τις θέσεις που δίνονται είτε στο γκρουπ Ασίας και Ειρηνικού είτε στο Αφρικανικό δίνεται σε χώρα του αραβικού κόσμου.