Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρώτη εκτίμηση των εθνικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την 9η Ιουνίου, θα ανακοινωθεί στις 19:15 ώρα Ελλάδος. Η ώρα αυτή ισχύει για όσες χώρες έχουν προγραμματίσει το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 η ώρα, όπως συμβαίνει στη χώρα μας (τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα).

Την ίδια ώρα η αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα έχει μετατραπεί σε αίθουσα Τύπου για να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες ξένους δημοσιογράφους, καθώς θα έχει τοποθετηθεί ειδική σκηνή και θα έχει στηθεί πλήρης υποδομή για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Η πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων αναμένεται μεταξύ 21:15 και 21:30 ώρα Ελλάδος, ενώ τα πρώτα προσωρινά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που θα μας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα θα τα έχουμε όπως υπολογίζεται στις 00:15. Η επικαιροποίησή τους αναμένεται στις 02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Ιουνίου. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, στο γεγονός ότι οι κάλπες στη γειτονική Ιταλία θα κλείσουν αρκετά αργά, στις 23:00 το βράδυ.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται σήμερα, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον οργανισμό, από 705 ευρωβουλευτές. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών όμως για την περίοδο 2024 – 2029 θα αυξηθεί σε 720.

Όσον αφορά τις έδρες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αυτή τη στιγμή 177 και ακολουθεί η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με 139, η φιλελεύθερη ομάδα «Ανανεώστε την Ευρώπη» με 102, οι «Πράσινοι» με 72, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές με 69, η Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας με 49, Η «Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» με 37, ενώ οι μη εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 61.