«Η ΝΔ, η οποία χαιρέτησε τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, επί πέντε χρόνια έλεγε ότι θα φέρει στον κατάλληλο χρόνο τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς κύρωση», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ. «Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Γιώργος Γεραπετρίτης, πριν από μερικούς μήνες είπε σε δημοσιογράφους ότι επί υπουργίας του θα έρθουν τα πρωτόκολλα προς ψήφιση. Επιπλέον, έχει κατατεθεί και ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την αρμόδια τομεάρχη, την κα Δούρου, προς τον κ. Γεραπετρίτη, και ειπώθηκαν τα ίδια», πρόσθεσε, ενώ για το ΠΑΣΟΚ, «που καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ότι «είχε συνταχθεί με τη ΝΔ και με ακραίες εθνικιστικές ομάδες».

«Για να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου στη Βουλή, μελέτησε τα νομικά κείμενα. Τα κείμενα αυτά φέρουν τις υπογραφές κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει η Συμφωνία; Είναι “προδοτική”;», διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Ένα από τα τρία πρωτόκολλα που φέραμε προς ψήφιση, τα οποία διστάζει η ΝΔ να τα φέρει για μικροκομματικούς λόγους, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, αφορά την ενταξιακή πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι αν κυρωθεί αυτό το μνημόνιο από την ελληνική πλευρά, εμείς μπορούμε να βάλουμε προσκόμματα για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία την οποία χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρέτισε όλη η διεθνής κοινότητα. Δεν μπορούμε εμείς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους βόρειους γείτονές μας να μην την τηρούν και να μην κάνουμε τίποτα. Αν θεωρούμε ότι παραβιάζουν τη Συμφωνία, να μας πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι θα πράξει ως προς αυτό. Θα την καταγγείλει; Εμείς λέμε ότι δεν θα την καταγγείλει, επειδή την ασπάζεται, αλλά δεν τολμά να το παραδεχτεί δημόσια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η κύρωση των μνημονίων ισχυροποιεί την ελληνική πλευρά και θέτει το γειτονικό κράτος ενώπιον των όρων της Συμφωνίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε και δεν μιλά ποτέ για “προδότες”. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατηγορήθηκε ως “ενδοτική” πολιτική δύναμη. Εμείς καταγγέλλουμε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλία. Να πει ο κ. Μητσοτάκης αν υιοθετεί ή όχι τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας του κόμματός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “ανθέλληνες”», ανέφερε η Β. Κεχαγιά.

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε πως «είναι απολύτως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο». «Ακούσαμε με έκπληξη τον κ. Μητσοτάκη ότι θα στείλει το πρόγραμμα μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ας το στείλει και στην Κομισιόν να μας ελέγξει, όπως έκανε και με την επιστολή που έστειλε στην κα Φον Ντερ Λάιεν για την ακρίβεια, γιατί η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει», σημείωσε, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει «πώς υπήρξε υπερπλεόνασμα από υπερέσοδα που προήλθαν από φόρους 4 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπήρξε αφαίμαξη του ελληνικού λαού κυρίως από έμμεσους φόρους». «Κατόπιν, ας ασχοληθεί και με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φροντίζει για το καλό του Έλληνα πολίτη», συμπλήρωσε.