Την ανάγκη η ΕΕ να αποδείξει ότι μπορεί να ιεραρχεί και να θέτει τις σωστές προτεραιότητες με βάση τα προβλήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, επισημαίνει με επιστολή του στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμη πιο τολμηρά βήματα ώστε η Ενιαία Αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υλοποιώντας την πρωτοβουλία του να απευθυνθεί στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της ακρίβειας και της διαφορετικής τιμολόγησης προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες της Ένωσης.

Η εισαγωγή της επιστολής του κ. Μητσοτάκη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

«Αγαπητή Ούρσουλα

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναδείξω την ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους. Η πρόσφατη πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών ανέδειξε την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεεθνικοί κολοσσοί ως προς τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών, αλλά και την αναξιοποίηση συλλογική δύναμη της Ένωσής μας».

Ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει και δύο συγκεκριμένες προτάσεις:

«Τον εμπλουτισμό του Ενωσιακού Δικαίου περί προστασίας του ανταγωνισμού με διατάξεις που παρέχουν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCs».

«Την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών που εδράζονται στη διάκριση μεταξύ των λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ειδικότερα σε πρακτικές που εμποδίζουν το παράλληλο εμπόριο και τις διασυνοριακές παθητικές πωλήσεις».