Δεν υπερψήφισαν την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης με επιπρόσθετα κονδύλια ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση που επέλεξαν να δηλώσουν «παρών», ενώ «κατά» τάχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Νίκη, Σπαρτιάτες, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας), κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πώς είναι δυνατόν να παίρνει η Ελλάδα 18,2 δισ. ευρώ – που δεν χρειάζεται να τα επιστρέψουμε – για να στηρίξουμε κοινωνικά προγράμματα και αναβαθμίσεις νοσοκομείων και εσείς να μην το αναγνωρίζετε. Δεν ψηφίζετε ούτε το REPowerEU, χρήματα δηλαδή που πάλι δεν θα επιστρέψουμε και πάνε για να στηρίξουν δράσεις για την στήριξη των αγροτών όπως τα φωτοβολταϊκά στο χωράφι. Από το Ταμείο ανάκαμψης στηρίζονται δράσεις όπως το «Σπύρος Δοξιάδης» που προσφέρει δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο των γυναικών και εσείς δεν το ψηφίζετε. Από το Ταμείο στηρίζεται η χρηματοδότηση του ΑΙΓΙΣ που ανέρχεται σε 2 δις ευρώ για την Πολιτική Προστασία και εσείς δεν το ψηφίζετε. Δεν ψηφίζετε προγράμματα για την στήριξη φτωχών νοικοκυριών, δεν ψηφίζετε το Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Και πρόσθεσε: «Δεν χαρίζουμε σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει σημασία να καταλάβουμε τι διακυβεύεται. Διακυβεύεται η διαπραγμάτευση του Ταμείου Συνοχής και η νέα ΚΑΠ. Ο Μητσοτάκης είναι ο πρώτος που έθεσε και πέτυχε το Ταμείο ανάκαμψης, δεν υπάρχει περιθώριο για οποιοδήποτε μήνυμα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία, την νεολαία και εσείς ας μην τα ψηφίζετε» είπε ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτηση του.
Βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τη συμφωνία «προβλέπεται η διάθεση από την Ε.Ε. προς την Ελληνική Δημοκρατία μίας Πρόσθετης Χρηματοδοτικής Συνεισφοράς ποσού 4,7 δις ευρώ, περίπου. Από αυτήν, ποσό 158,7 εκατ. ευρώ, περίπου, θα καταβληθεί από την Επιτροπή ως προχρηματοδότηση σε έως και δύο καταβολές». Προβλέπεται επίσης η διάθεση από την Ε.Ε. προς την Ελληνική Δημοκρατία Πρόσθετου Ποσού Δανείου ύψους 5 δις ευρώ. Η ημερομηνία ληκτότητας της δόσης δανείου θα είναι τριάντα (30) έτη με αποσβεσμένη αποπληρωμή κεφαλαίου εκκινώντας μετά από περίοδο χάριτος δέκα (10) ετών».
Τι υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξηγώντας την στάση του κόμματος του είπε μεταξύ άλλων πως «γίνεται εμφανές το πραγματικό σας σχέδιο: να μοιράσετε και το Ταμείο Ανάκαμψης σε λίγους, και να διαιωνίσετε τα ολιγοπώλια σε λίγους τομείς – ιδίως στην ενέργεια. Ολιγοπώλια που πλέον αναγνωρίζει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει δύο στόχους. Πρώτον, να περιορίσει την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και εκλεκτούς, με το πρόσχημα της γρήγορης απορρόφησης. Και δεύτερον, να προωθήσει τον βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αποκλείοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης».