Στο Αμμάν θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας. Στο υπουργείο Εξωτερικών της εν λόγω χώρας της Μέσης Ανατολής ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι. Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσουν το απόγευμα κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο.
Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’ Αλ – Χουσεΐν. Στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία θα βρεθούν το Μεσανατολικό και οι περιφερειακές εξελίξεις που έμμεσα έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας.
Αύριο ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν καταρχάς οι εξελίξεις στη Γάζα, η οποία εξακολουθεί να «σφυροκοπείται» από τον ισραηλινό στρατό, ωστόσο εκτενείς συζητήσεις θα γίνουν και για τις εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη η οποία πρόσφατα πρωτοκόλλησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την απόφασή της για ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης για επιπλέον 24 ναυτικά μίλια προς βορά, που δεν αφορά άσκηση κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά άσκηση εξουσίας διοικητικού και αστυνομικού ελέγχου. Πρόκειται για μια κίνηση που σύμφωνα με τους ειδικούς στρέφεται κυρίως κατά της Αιγύπτου καθώς έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά το προεδρικό διάταγμα Σίσι με το οποίο οριοθετούσε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου προς τα δυτικά μπαίνοντας σφήνα στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Ελλάδα μπορεί να μην επηρεάζεται άμεσα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ωστόσο προετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεννόηση με την Αίγυπτο καθώς επίσης και με την Ιταλία και τη Μάλτα.