Μια δίδυμη πρόκληση έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 2024 στον τομέα των εθνικών μας θεμάτων. Από τη μια να διατηρηθεί το θετικό κλίμα και η νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και από την άλλη να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα του Φρέντι Μπελέρη το οποίο είναι σημείο τριβής στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων.
Και όλα αυτά σε ένα εξαιρετικά ρευστό διεθνές περιβάλλον με δυο πολέμους σε εξέλιξη – σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή – και με την Ελλάδα να θεωρείται πλέον χώρα-κλειδί στην γειτονιά μας.
Πως οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας περνούν μέσω Ουάσιγκτον
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν κατ’ αρχήν με ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παίρνει αποφάσεις τυχαία και καθώς το 2024 θα είναι εκλογική χρονιά για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να περιμένει.
Όσο για τα ελληνοτουρκικά αυτό που διαφαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ότι για τους επόμενους μήνες οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα κινούνται σε ήρεμα νερά.
«Όσο θα πυκνώνουν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν τόσο θα διατηρείται το κλίμα συνεργασίας και θα λειτουργούν σαν ένας μοχλός αποσυμπίεσης μετά από δεκαετίες έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες», τόνιζε στο newsbeast.gr διπλωματική πηγή.
Κέρδος από όλη αυτή την χορογραφία που έχει στηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα θεωρείται η στήριξη από τις ΗΠΑ με τον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν να εκφράζει την ικανοποίησή του.
Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Άνοιξη όταν θα επαναληφθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Και έως τότε με οδηγό την Διακήρυξη των Αθηνών θα απλώνεται και άλλο το χαλί της ηρεμίας έτσι ώστε να φτάσουν κάποια στιγμή οι δυο χώρες να μπουν σε πιο βαθιά νερά.
Ο γρίφος των Τιράνων
Η Αλβανία είναι στη δίνη πολιτικών εξελίξεων και ο Έντι Ράμα θέλει όσο ποτέ άλλοτε να δει ένα νεύμα ουσίας από την ΕΕ ώστε η χώρα του να κάνει κι άλλα βήματα προς την Ευρώπη. Όμως, δεν βοηθά και τόσο τον εαυτό του και την χώρα του.
«Η κυβέρνηση Ράμα υλοποιεί ένα σχέδιο βήμα – βήμα έτσι ώστε να βγάλει από το κάδρο τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο newsbeast.gr.
Η τακτική που ακολουθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόχληση που δεν είχε κρύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Έντι Ράμα.
Η κωλυσιεργία από τις αλβανικές δικαστικές αρχές στην υπόθεση του δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έχει φτάσει τις σχέσεις των δυο χωρών στα όριά τους.
Και παρότι πριν από λίγα 24ωρα ο Αλβανός πρωθυπουργός φάνηκε να προχωρά σε έναν ελιγμό μετά την απόρριψη του αιτήματος ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας καθώς για πρώτη φορά αναφέρθηκε στον Φρέντι Μπελέρη ως τον «εκλεγμένο δήμαρχο» και ταυτόχρονα χαρακτήρισε «ηττημένο» τον αντίπαλό του, Γκέργκι Γκόρο τώρα υλοποιεί ένα σχέδιο για να βγει από το κάδρο ο Μπελέρης.
Σύμφωνα με Αλβανικά ΜΜΕ, ο Γκέργκι Γκόρο παραιτήθηκε και σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκτιμούν ότι τις αμέσως επόμενες ώρες η κυβέρνηση στην Αλβανία θα προχωρήσει στο διορισμό δημάρχου της αρεσκείας της στη Χειμάρρα.
Η επόμενη δίκη για την κατηγορία της διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο Φρέντης Μπελέρης είναι προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου, με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης και οι διπλωματικοί χειρισμοί που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι τόσο λεπτοί και τόσο προσεκτικοί, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές που θα πρέπει να μην φτάσουμε στο σημείο επαναληπτικών εκλογών στην Χειμάρρα αλλά και να έχει αίσιο τέλος η δικαστική περιπέτεια του ομογενή δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου.