Με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο περνώντας από την εποχή της διαχείρισης κρίσεων στην επί της ουσίας άσκηση της πολιτικής που πρεσβεύει και με τις θετικές οικονομικές ειδήσεις για τη χώρα να διαδέχονται η μία την άλλη, αυτό που επιχειρείται είναι να ιχνηλατηθεί παράλληλα ο παλμός της κοινωνίας. Ένα βασικό «εργαλείο» για αυτό είναι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τις τάσεις και τους προβληματισμούς των πολιτών, ιεραρχώντας τις ανάγκες τους. Στα τελευταία δύο γκάλοπ – Pulse και Metron – επιβεβαιώνεται ότι η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί τον νούμερο 1 «πονοκέφαλο», καθώς προκαλεί σημαντικές αναταράξεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του Mega καταγράφεται μια μικρή βελτίωση του κλίματος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς υποχωρούν οι αρνητικές απαντήσεις στο ερώτημα αν τα πράγματα βαίνουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση αλλά, το πρόσημο παραμένει αρνητικό.
Εκτός της ακρίβειας ο πολίτες ανησυχούν και για την εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη διαφθορά.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε και νέες παρεμβάσεις μετά τις γιορτές έτσι ώστε να τιθασευτεί όσο γίνεται το αυξημένο κόστος ζωής. Ωστόσο, κρατούν και στάση αναμονής καθώς μέσα στον πρώτο μήνα του χρόνου σημαντικές κοινωνικές ομάδες θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους.
Θετικό πρόσημο στις επιδόσεις της κυβέρνησης οι πολίτες βάζουν στην τουριστική ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πώς βλέπουν οι πολίτες μη κρατικά πανεπιστήμια και γάμο ομόφυλων
Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά. Το γεγονός ότι η πλάστιγγα γέρνει προς το να επιτραπεί η λειτουργία τους, φαίνεται πιο ξεκάθαρα στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», όπου το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί», ενώ το 26% λέει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε δεν ξέρω ή δεν απάντησε.
Μοιρασμένες είναι οι γνώμες στην ίδια δημοσκόπηση για το θέμα των γάμων των ομόφυλων. Το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον/σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα/μάλλον θετικά.
Δεν καρπώνεται τίποτα η αντιπολίτευση
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η αντιπολίτευση δεν εισπράττει δημοσκοπικά τίποτα αλλά αντίθετα η δυσαρέσκεια μεγαλώνει.
Στην δημοσκόπηση της Metron Analysisη η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές.
Κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία
Στην κυβέρνηση λένε ότι αισθάνονται δικαιωμένοι από την ακολουθούμενη πολιτική αλλά και για την εκτίμηση που είχαν κάνει για την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για το ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι μπορεί να είναι για ακόμα μια φορά στην δεύτερη θέση αλλά δεν «ακούγεται» όσο θα ήθελε από τους πολίτες.
Λένε ακόμα ότι το «νέο» του Στέφανου Κασσελάκη στην μια από τις δύο δημοσκοπήσεις ηττάται από τον «παλιό» Αλέξη Χαρίτση όσον αφορά στις δημοφιλίες των αρχηγών.
Εκεί που υπάρχει προβληματισμός είναι για την σημαντική αύξηση ποσοστών για την Ελληνική Λύση.
Πιο αναλυτικά:
Στην πρόθεση ψήφου της Pulse η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,5%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12%. Το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με 8,5% και η Ελληνική Λύση με 5%. Η Νίκη βρίσκεται στο 3% και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 2%. «Άλλο» δηλώνει το 2,5%, «Αποχή/Άκυρο/Λευκό» το 3,5% και «Αναποφάσιστοι» το 11%.
Στην εκτίμηση ψήφου με σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37%, ΠΑΣΟΚ 15%, ΣΥΡΙΖΑ 14%, ΚΚΕ 10%, Ελληνική Λύση 6%, Σπαρτιάτες 3,5%, Νίκη 3,5%, Πλεύση Ελευθερίας 3%, Νέα Αριστερά 2,5%, ΜέΡΑ25 2,5%.
Παρόμοια με μικρές αποκλίσεις είναι η εικόνα και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis. Εδώ, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 30,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην 3η θέση με 10,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,1%. Η Ελληνική Λύση φτάνει στο 5,9% και η Νίκη στο 3%. Στο 3% και η Πλεύση Ελευθερίας και ακολουθούν Σπαρτιάτες με 2,5%, Νέα Αριστερά με 2% και ΜέΡΑ25 με 1,8%.
Στην εκτίμηση ψήφου, τα αντίστοιχα ποσοστά, διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 38%, ΠΑΣΟΚ 14%, ΣΥΡΙΖΑ 12,4%, ΚΚΕ 10%, Ελληνική Λύση 7,2%, Νίκη 3,7%, Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, Σπαρτιάτες 3%, ΜέΡΑ25 2,4%, Νέα Αριστερά 2,4%.