Στην πρώτη κομματική συνεδρίαση της ΝΔ μετά τις εκλογές μιλά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, η οποία όπως είπε διεξάγεται σε αισιόδοξο κλίμα με θέμα την επιλογή νέας γραμματέα της ΝΔ. Στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας η παράταξη συστρατεύεται για τις νέες μάχες, γιορτάζουμε μισό αιώνα Δημοκρατίας αλλά και μισό αιώνα πολιτικής παρουσίας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με επόμενο ορόσημο τις ευρωεκλογές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: « Στην πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην επούλωση πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις, πχ μεταναστευτικό. Στη νέα περίοδο πολιτικό στοίχημα είναι να εντοπίσουμε και να ξεριζώσουμε τις αιτίες των πληγών και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπλο μας οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις, πυξίδα μας ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός».

Πρόσθεσε δε: «Το έργο μας γίνεται δυσκολότερο, γιατί οι διαχρονικές παθογένειες έχουν γερά θεμέλια και χρειάζεται επιμονή για να ξεριζωθούν. Το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές δεν επιτρέπονται υπερφίαλες υπερβολές αλλά λόγος σαφής και μετρημένος. Η νέα μας διαδρομή ξεκινά από αφετηρίες ούτε εύκολες ούτε δεδομένες, η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα προχωρεί αυξάνοντας το δημόσιο πλούτο μέρισμα από τον οποίο έχει όλη η κοινωνία».

«Παγίδα της δεύτερης τετραετίας ο συμβιβασμός με τα συμφέροντα»

O Kυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι είναι μια βαθιά δίκαιη παρέμβαση, τολμηρή, μεταρρυθμιστική από την οποία δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση. Η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας είπε δεν θα αλλάξει, σημειώνοντας ότι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει. Μια από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είπε είναι ο συμβιβασμός με τα συμφέροντα που πρέπει να λήξει.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου πολιτικής προστασίας είπε ότι απαντά σε μια σειρά από προκλήσεις, όπως νέοι τρόπου αντιμετώπισης των πλημμυρών. Πολιτικός μας προσανατολισμός τόνισε: «Γενναίες αλλαγές στην οικονομία, την υγεία, τη διοίκηση, στο κράτος για μια καλύτερη καθημερινότητα, με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της φροντίδας μας».

Για την εξωτερική πολιτική

Συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε καινούργια ραφάλ και αναβαθμισμένα f-16. Αναγνωρίζουμε και τις χρόνιες αδυναμίες μας. Στα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα χτίζεται μεθοδικά ο αποτρεπτικός φράχτης περιορίζοντας τις μεταναστευτικές ροές. Αισθάνομαι προσωπική δικαίωση γιατί μετά από μεγάλη προσπάθεια πείσαμε την Ε.Ε. ότι δεν νοείται ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των εξωτερικών συνόρων. συνεκτική πολιτική ασφάλειας, είναι η άλλη όψη μιας ισχυρής ελληνικής φωνής εκτός των συνόρων μας. Η ελληνική διπλωματική φωνή είναι παρούσα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα διαχωρίζει τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας μας για την προστασία των αμάχων, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτούνται άμεσες παύσεις του πυρός αλλά και ανθρωπιστικές παύσεις.

«Μαλώνουν για το αν ο αρχηγός τους είναι ο Τραμπ ή ο Μπέπε Γκρίλο»

Στον ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το αν ο αρχηγός τους είναι ο Τραμπ ή ο Μπέπε Γκρίλο και παίζουν μαξιλαροπόλεμο μεταξύ τους, κρύβοντας ότι το μαξιλάρι επινοήθηκε για να κοιμήσει την κοινή γνώμη, γιατί ήταν το ενέχυρο των δανειστών για την τεράστια πολιτική αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα.

Για το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «η πολιτική που μιμείται θυμίζει σάπιο φρούτο». «Παρατηρώ τη σταδιακή προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στον μηδενιστικό λόγο, η πολιτική που μιμούνται είναι ένα σάπιο φρούτο με ξεπερασμένα συνθήματα που έχει ακούσει και έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε λόγο να κοιτάμε την καταπακτή του παρελθόντος από την οποία προσπαθούν να επιστρέψουν. Να μην ασχολείστε με το τι γίνεται στην άλλη όχθη του πολιτικού φάσματος. Γιατί υπαρκτές είναι και οι δικές μας αστοχίες. Στον καθρέφτη αντικατοπτρίζονται πολύ έντονα οι αδυναμίες μας. Μπροστά μας έχουμε την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, γιατί και αυτή παρά τα ειδικά της χαρακτηριστικά θα είναι μια πολιτική αναμέτρηση, με συνέπειες στην ευρωπαϊκή θέση της χώρας αλλά και στο εσωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να εκλέξει στην ευρωβουλή στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και απάντηση σε αυτό είναι η καθαρή νίκη της ΝΔ. ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν αλλά και να ενισχυθεί μια πολιτική που έχει φέρει νίκες και αποτελέσματα».

Η Μαρία Συρεγγέλα, η πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ

Με το σύνθημα «Έλα Συρεγγελα» ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τη Μαρία Συρεγγέλα να αναλάβει τα ηνία του κόμματος από τον Παύλο Μαρινάκη τονίζοντας όπως είπε ότι : «η ενίσχυση της οργάνωσης μας καθίσταται προτεραιότητα στον τομέα της αυτόνομης παρουσίας μας σε κάθε χώρο, οι νέες προκλήσεις είναι πολλές αλλά είναι και σημαντική η πορεία μας και τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Παύλο Μαρινάκη και την ομάδα του οργώσαμε όλη την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι : «σύγχρονη είναι και η ίδια η πολιτική μας επιτροπή, η οποία ανανεώθηκε και στο μέσο όρο ηλικίας κάτω κατά 10 έτη. Χρησιμοποιώ με έμφαση τη λέξη μαζί γιατί το κόμμα είναι ο βασικός πυλώνας της κυβέρνησης. Αν παραμένει ενωμένη η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από κανέναν. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω έναν άνθρωπο που υπήρχε προσωπική μου επιλογή και πιστεύω ότι μας δικαίωσε όλους».

Στη συνέχεια εν μέσω χειροκροτημάτων κάλεσε για να παραδώσει τη γαλάζια σκυτάλη, ενόψει και του συνεδρίου της ΝΔ τη Μαρία Συρεγγέλα λέγοντας : «προσωπικά είμαι χαρούμενος που στα 50 χρόνια της ιστορίας της τα ηνία της ΝΔ σε κομματικό επίπεδο αναλαμβάνει για πρώτη φορά μια γυναίκα. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και θα αφήσει το κομματικό της αποτύπωμα στην κοινωνία. Το έργο αυτό δεν είναι ποτέ εύκολο. «Έλα Συρεγγέλα» το σύνθημα αλλά μην έρθεις με φόρα, αυτό δεν βγήκε σε καλό» και συμπλήρωσε: «παρά τα εμπόδια οι οιωνοί φαίνονται θετικοί. Το κόμμα έχει την ωριμότητα της εμπειρίας και διατηρεί τον δυναμισμό της εφηβείας. Θα πετύχουμε όχι μόνο γιατί έχουμε σχέδιο και όρεξη για δουλειά αλλά γιατί για εμάς προτεραιότητα είναι η Ελλάδα πάντα σταθερά, μπροστά. Δηλώνω πιο αποφασισμένος παρά ποτέ ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε τον μεγάλο αυτό στόχο!».

Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού