«Τους τελευταίους 8 μήνες είχαμε συνολικά 8 παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας (σ.σ. από την Τουρκία) όταν μόνο τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε 1.000. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η μακρά περίοδος ησυχίας πάνω απ’ το Αιγαίο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ενόψει (και) της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να προσέλθουμε στον διάλογο καθώς είναι σημαντικό και ωφέλιμο να συζητούν δυο γειτονικές χώρες καλή τη πίστει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ’ ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα. Ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην υπόθεση με την ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την εμπλοκή της νήσου Ζουράφας σε τουρκική στρατιωτική άσκηση, λέγοντας πως «δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω ούτε κατά διάνοια η κυριαρχία της νήσου Ζουράφας. Η υπόθεση της νήσου Ζουράφας είναι ζήτημα κυριαρχίας. Η βραχονησίδα είναι ελληνική κυριαρχία, αποτελεί ελληνική επικράτεια».
Διευκρίνισε δε πως «καμία από τις ΝΟΤΑΜ που κατατέθηκαν από την Τουρκία δεν περιείχε τον όρο Ζουράφα και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση από την άσκηση πυρών δεν υπήρξε καμία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου που σημαίνει ότι έγινε αποδεκτή η ελληνική ΝΟΤΑΜ. Τα FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης καθορίστηκαν το 1950 και 1952 και είναι εγκεκριμένα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου με την συμμετοχή και της Τουρκίας, κατά συνέπεια η Ζουράφα ανήκει στο FIR Αθηνών. Η NOTAM που αναφέρατε δεν είχε αναφορά στην Ζουράφα, όριζε μια περιοχή που θα γινόταν άσκηση εκτέλεσης πραγματικών πυρών, δεν είχε την Ζουράφα αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου. Γι αυτό και εκδόθηκε από την Ελληνική ΥΠΑ που ακύρωνε την τουρκική αγγελία για το τμήμα του ελληνικού εναέριο χώρου. Και εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά»
Ο υπουργός απάντησε και στις ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με παλαιότερη δήλωσή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Όταν ομιλούμε για κυριαρχία ομιλούμε για χωρικά ύδατα. Όταν μιλάμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα» ανέφερε.
Ερωτηθείς ποια είναι σήμερα η κυριαρχία της χώρας απάντησε πως «σήμερα είναι στα 6 μίλια. Η Ελλάδα όμως διατηρεί μονομερώς αποκλειστικά και χωρίς καμία έκπτωση την δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια όταν το κρίνει η ίδια διπλωματικά και πολιτικά σκόπιμο».
Τέλος, αναφέρθηκε και για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για το μεταναστευτικό λέγοντας «η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας ρυθμίζεται με νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα και δεν επηρεάζεται από καμιά δήλωση ξένου παράγοντα ή διπλωμάτη, χωρίς να χρειάζεται να υπεισέλθω στο τι εννοούσε ο κ. Τσούνης» και πρόσθεσε «Κατηγορηματικά λέω ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο ούτε και σκέψη ώστε η Ελλάδα να δεχθεί Παλαιστίνιους. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος ενός τέτοιου σχεδίου ούτε πρόκειται να γίνει».