«Παράπλευρες» απώλειες ενδέχεται να έχει η προσήλωση της κυβέρνησης στη νομοθετική παραγωγή που εξυπηρετεί τους στόχους του μνημονίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι τα διόλου δημοφιλή, αλλά αναγκαία μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θίγουν εισοδήματα και ορισμένες οργανωμένες ομάδες επαγγελματιών, σε μεγάλο βαθμό έχουν μειώσει την πολιτική ευελιξία την οποία θα μπορούσε να διαθέτει σε ομαλές περιόδους.
Έτσι, μια σειρά από σοβαρές -εκτός μνημονίου- καθαρά πολιτικές πρωτοβουλίες ενδέχεται είτε να καθυστερήσουν είτε να τροποποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να μην είναι τόσο ρηξικέλευθες όσο αρχικά σχεδιαζόταν.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Καθημερινή», πρωτοβουλίες όπως η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή ο εκλογικός νόμος θα τύχουν εξαντλητικής διαπραγμάτευσης εντός κι εκτός κόμματος, προτού γίνει οποιοδήποτε βήμα.
Η πορεία των σχεδιαζόμενων αλλαγών στη λειτουργία των ΑΕΙ αλλά και στο εκλογικό σύστημα, θα επηρεαστεί αναγκαστικά από τις εξελίξεις του ερχόμενου διμήνου.
Κάθε μια από τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις προσκρούει σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Εκείνη για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα προκαλεί δυστοκία μεταξύ πολλών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Φοβούνται αρκετοί βουλευτές ότι η καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών, σε συνδυασμό με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την καθιέρωση της λίστας, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός «κλειστού» κύκλου επίλεκτων του εκάστοτε προέδρου.
Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσκρούει στην ανησυχία πολλών στην κυβέρνηση για πυροδότηση «καυτού» μετώπου στην παιδεία. Οι χώροι των πανεπιστημίων υπήρξαν πάντοτε εστίες έντασης ακόμη και σε ομαλές περιόδους. Για τον λόγο αυτό ορισμένοι κρίνουν ότι η ανακίνηση του ζητήματος στην παρούσα φάση ίσως έχει δυσάρεστες συνέπειες.