Μεγάλη νίκη με 59,6% πέτυχε ο Δημήτρης Κουρέτας έναντι του Κωνσταντίνου Αγοραστού (40,3%) και εκλέχθηκε νέος περιφερειάρχης στη Θεσσαλία, που χτυπήθηκε από τα πρόσφατα κύματα κακοκαιρίας. Υπενθυμίζεται πως στον α’ γύρο των εκλογών, οι δύο υποψήφιοι, Δ. Κουρέτας και Κ. Αγοράστος, είχαν συγκεντρώσει 34,1% και 41,3% αντίστοιχα.

Κανείς δεν μπορεί σήμερα να πανηγυρίζει στη σκιά των καταστροφικών πλημμυρών, δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης που είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως «η πρόταση που έκανε προς τους πολίτες πριν από μια εβδομάδα είναι μια πρόταση αναπτυξιακή».

«Πριν από μία βδομάδα σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Σήμερα αυτή τη νίκη δεν μπορώ να την πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία είναι μία πληγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας και συνέχισε:

«Παρόλα αυτά θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις φυσικές και νοητικές για να μπορέσω να θεραπεύσω και να κλείσω αυτή την πληγή».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες. Θα είμαι ο Δημήτρης που ξέρανε, ο απλός καθηγητής, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Περιφέρειας στην κυβέρνηση της χώρας και στους θεσμούς… Δεν υπάρχουν κόμματα, δεν υπάρχει τίποτε, υπάρχει μόνο μία Θεσσαλία που όλοι εμείς οφείλουμε να την υπηρετήσουμε», κατέληξε.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κουρέτας

Ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει μακρά ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία. Για το έργο του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και έχει λάβει διεθνείς αναγνωρίσεις στην Ευρώπη.

Γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη.

Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Κουρέτας ζει πολλά χρόνια στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 230 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.

Από το 2007 έως το 2020 έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμονας στην ΕΕ σε συνεργασία με την τεχνολογική πλατφόρμα «Food For Life». Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο Π.Θ. και από το 2018 μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για χημικές και διατροφικές κρίσεις. Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.

Στην κεντρική πολιτική, ο κ. Κουρέτας υπήρξε μέλος της κεντρικής επιτροπής του «Ποταμιού», ενώ εντάχθηκε και στις λίστες του κόμματος για την ευρωβουλή. Ωστόσο η συνεργασία του με τον «Ποτάμι» δεν είχε καλή εξέλιξη με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας να έρχεται σε ρήξη με τον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη. Ο κ. Κουρέτας διεγράφη, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως αποχώρησε γιατί «το Ποτάμι έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα που δεν έχει ούτε δημοκρατία ούτε διαφάνεια». Κατηγόρησε τον Στάυρο Θεοδωράκη πως «θέλει ανθρώπους άοσμους, άχρωμου, που να μην έχουν φωνή για να κάνει κουμάντο».

Στην Περιφέρεια, ο κ. Κουρέτας είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 2010, όταν και κατάφερε ως επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλία, Οικο-ΛΟΓΙΚΑ» να εκλεγεί για πρώτη φορά στο περιφερειακό συμβούλιο με χαμηλό ποσοστό. Στην αρένα της αυτοδιοίκησης επέστρεψε το 2019, όταν και πάλι έθεσε υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την παράταξη «Πρωτοβουλία». Το ποσοστό 5,4% που έλαβε του εξασφάλισε 3 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο.

Με την ίδια παράταξη κατέβηκε και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου έχοντας όμως αυτή τη φορά τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.