Σκηνικό ρήξης επικρατεί από χθες στην Ιπποκράτους με αφορμή -μιας και όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε μία περίοδο παρατεταμένης εσωστρέφειας- τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, που πάντως όλα δείχνουν ότι ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι.
Η σύσκεψη που έγινε χθες στην Ιπποκράτους υπό τον Ευ. Βενιζέλο με τη συμμετοχή των Κ. Σκανδαλίδη, Α. Λοβέρδου, Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Μ. Ανδρουλάκη, Α. Διαμαντοπούλου και Φ. Γεννηματά, ξεκίνησε τρεις το μεσημέρι και τελείωσε στις επτά το απόγευμα.
Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ περίμεναν τους Κ. Σκανδαλίδη και Δ. Παναγιωτάκη για περισσότερο από μία ώρα για να ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντηση για τις έξι ανάμεσα στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων για να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες (και επί της προγραμματικής σύγκλισης αλλά και της σύνθεσης) για τη νέα κυβέρνηση.
Ο λόγος ήταν ότι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επικράτησε θύελλα ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τους Μ. Χρυσοχοΐδη, Α. Λοβέρδο και Π. Ευθυμίου, οι οποίοι επέμειναν ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συμμετάσχει με τα βασικά του στελέχη και όχι με μεσαία και άγνωστα στελέχη στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Από τη μία ο Ευ. Βενιζέλος αλλά και υποστηρικτές της πρότασής του για χαμηλή εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «επαγγελματίες υπουργούς» και από την άλλη η τριάδα που ευθαρσώς διαφώνησε με τη γραμμή του προέδρου, απείλησε ότι «δε μπορεί να στηρίξει Μαραβέγιες και Ζαννιάδες» εννοώντας τα ονόματα των Γ. Ζαννιά, Π. Μαραβέγια, Γ. Στουρνάρα και Γκ. Χαρδούβελη που μαζί με τη Φώφη Γεννηματά φέρονται να είναι τα πέντε πρόσωπα που έχει αποφασίσει να προτείνει ο κ. Βενιζέλος για συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Φέρεται μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης να αμφισβήτησε ανοικτά το επιχείρημα του Μ. Χρυσοχοίδη ότι «πρέπει το ΠΑΣΟΚ να στείλει το πιο ικανό δυναμικό του στην κυβέρνηση» αμφισβητώντας ότι ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοίδης ήταν επιτυχημένος υπουργός από τα πόστα που έχει περάσει.
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο κ. Χρυσοχοίδης, εξαιτίας αυτού του επεισοδίου έφυγε εκνευρισμένος και χωρίς να μιλήσει με κανέναν από την Ιπποκράτους, αν και αργότερα στο κεντρικό δελτίο του Mega άφησε να διαφανεί ότι αναμένει την τελική απόφαση για να συγκρουστεί ανοικτά με τον κ. Βενιζέλο.
Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν για τον κ. Χρυσοχοίδη, προφανώς για να απαξιώσουν τη θέση που εξέφρασε, ότι είναι από τα στελέχη «που μπορεί να πάει μόνος του στον Σαμαρά και να αυτοπροταθεί για υπουργός», αν και δεν προέκυπτε κάτι τέτοιο από την τοποθέτηση Χρυσοχοίδη στη σύσκεψη.
Το κλίμα μύριζε… μπαρούτι και ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος γνώριζε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει συμφωνήσει με τον Φ. Κουβέλη για συμμετοχή τεχνοκρατών και νέων, άφθαρτων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ κατά την πρωινή τους συνάντηση αλλά και ότι ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί στην κυβέρνηση στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου ή Παπαδήμου από το ΠΑΣΟΚ, έριξε την ιδέα η απόφαση να είναι καμία συμμετοχή προσώπου από το ΠΑΣΟΚ και στήριξη της κυβέρνησης μόνο μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης.
Τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος – θέλοντας να προκαλέσει άμεσα αναμέτρηση με τους διαφωνούντες – πρότεινε σήμερα η συνάντησή του με την νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε συνεδρίαση και ψηφοφορία όπου από τη μία θα τεθεί η δική του πρόταση για χαμηλή εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη η πρόταση των Μ. Χρυσοχοίδη, Α. Λοβέρδου και Π. Ευθυμίου για υψηλή εκπροσώπηση και υπουργοποίηση βασικών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος μεταφέρει τη διαφωνία σε ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον, όντας βέβαιος ότι η άποψή του θα επικρατήσει.
Και αυτό γιατί στις χθεσινές του συναντήσεις με ομάδες των νεοεκλεγμένων βουλευτών συζητώντας τους όρους συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας αυτό που άκουσε από τους περισσότερους βουλευτές ήταν καμία συμμετοχή ή χαμηλή συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.
Για αυτό και σημείωσε: «Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που καλείται να στηρίξει με την εμπιστοσύνη της τη νέα κυβέρνηση θα εξειδικεύσει, όπως δικαιούται δημοκρατικά, τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ».
Απαντώντας δε στα επιχειρήματα των Μ. Χρυσοχοίδη, Π. Ευθυμίου και Α. Λοβέρδου ότι αν το ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση με το καλύτερο δυναμικό που διαθέτει θα στείλει μήνυμα ότι δε στηρίζει την εθνική προσπάθεια με όλες τους τις δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος -σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη που δεν ήταν προγραμματισμένη – σημείωσε:
«Η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί το ταχύτερο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι. Το ΠΑΣΟΚ δε θα ακολουθήσει τις πρακτικές άλλων.
Δε θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Θα στηρίξει την κυβέρνηση ειλικρινά και θα μετάσχει σε αυτήν με τρόπο που είναι ο πιο ωφέλιμος για την αποτελεσματική λειτουργία της και την αξιοπιστία της απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Για να διασφαλιστεί όμως η αξιοπιστία της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ πρέπει αυτό που θα κάνουμε μετεκλογικά να αντιστοιχεί σε όσα είπαμε προεκλογικά» εννοώντας τη δέσμευσή του ότι σε νέα κυβέρνηση συνεργασίας το ΠΑΣΟΚ δε θα συμμετάσχει με γνωστά και προβεβλημένα στελέχη».
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δε συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη κορυφής, έδειχναν εξόχως προβληματισμένα με την εξέλιξη αλλά και τους υψηλούς τόνους που επ9οκράτησαν.
Εξηγούσαν ότι αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας κατά την οποία θα διχαστεί ξανά με διάφορες αφορμές, μέχρι η κατάσταση να ξεκαθαρίσει. Και κατέληγαν:
«Το ΠΑΣΟΚ του 12% δείχνει ότι δε μπορεί να χωρέσει πολλά ισχυρά “εγώ”. Αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει σύγκρουση κορυφής, ο Βενιζέλος θα αμφισβητηθεί και αυτό θα καταλήξει σε ηχηρές αποχωρήσεις ή διαγραφές, διότι αλλιώς δεν πρόκειται να αποκτήσει ξεκάθαρο στίγμα και εμφανείς πλειοψηφίες και μειοψηφίες».