Νύχτα – εφιάλτης θα είναι η αυριανή για δεκάδες υποψήφιους βουλευτές. Η τύχη τους δεν θα κριθεί αυτή τη φορά στη μάχη του σταυρού, αλλά στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματά τους – πανελλαδικά και σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας.
Αιτία το περίεργο εκλογικό σύστημα, το οποίο εκτός από το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα – σε περίπτωση που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η ΝΔ θα πρέπει να μετρήσει ισάριθμους βουλευτές της που θα καρατομηθούν – περιλαμβάνει και μία εξίσου περίεργη πρώτη και δεύτερη κατανομή εδρών.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι μονοεδρικές και διεδρικές περιφέρειες θα κριθούν από την πρώτη κατανομή. Το ίδιο θα συμβεί και στις 12 τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες όπου το μέτρο θα είναι κατά μέσο όρο το 33% για να καταλάβει κάποιο κόμμα μία έδρα. Ετσι, σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται από μία έδρα για τα τρία πρώτα σε ψήφους κόμματα – ως επί το πλείστον δηλαδή πρόκειται σε αυτές για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Καθοριστικής σημασίας είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εάν επαναληφθεί η σαφής επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα θα πρέπει να καλύψει τις έδρες από άλλες εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που θα λειτουργήσει σαν ντόμινο και για τα άλλα κόμματα.
Πλήγμα για το τρίτο κόμμα αποτελούν σε κάθε περίπτωση εξαιτίας του εκλογικού νόμου δύο παράμετροι: η άνοδος των ποσοστών των δύο πρώτων κομμάτων, που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες κινούνταν στο 55% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 35% της αναμέτρησης της 6ης Μαΐου, και η ταυτόχρονη συρρίκνωση του ποσοστού των κομμάτων που εκτιμάται πως θα μείνουν εκτός Βουλής.
Το πρωτοφανές ποσοστό του 19% που άγγιξαν στις πρόσφατες εκλογές τα κόμματα τα οποία δεν κατόρθωσαν να πιάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή – το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 και 2009 κυμάνθηκε στο 3% με 4,8% – δείχνει να περιορίζεται δραστικά.
Τα δεδομένα αυτά λειτουργούν αρνητικά για το τρίτο κόμμα. Ενδεικτικό είναι πως σε δύο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε βελτίωση των ποσοστών του περί τη μία ποσοστιαία μονάδα, είχε ωστόσο απώλεια 3 – 4 κοινοβουλευτικών εδρών.
Σε περίπτωση μάλιστα που το κόμμα χάσει ακόμη και λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, αυτομάτως αυτό συνεπάγεται και δραστική συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης, η οποία θα ανέλθει στις 33 έδρες – όπως δείχνουν οι έρευνες – έναντι 41 που έλαβε στην πρόσφατη αναμέτρηση.
Απώλειες θα έχει το ΚΚΕ, καθώς οι έρευνες κατέγραφαν ότι χάνει σημαντικό μέρος της εκλογικής του επιρροής.
Στην πράξη αυτό συνεπάγεται – ακόμη και εάν κανείς λάβει υπόψη του τις μικρότερες δυνατές απώλειες γύρω στο 2% – κατακόρυφη μείωση του αριθμού των βουλευτών του. Σημαντικά μικρότερη προβλέπεται, σύμφωνα με τις έρευνες, και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι εάν απολέσουν δύναμη των δύο ποσοστιαίων μονάδων, κινδυνεύουν να μην επανεκλέξουν περίπου 10 βουλευτές.
Αντιθέτως, ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων φέρνει τη ΔΗΜΑΡ να εκλέγει περίπου τους ίδιους βουλευτές, ενώ η Χρυσή Αυγή εάν επιβεβαιωθούν οι απώλειες της, όπως αυτές καταγράφονται περί τα τέλη Μαΐου οπότε βγήκαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα περιορίσει την εκπροσώπησή της στο Κοινοβούλιο.