Το Λουκά Παπαδήμο πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.

Με την πρόταση αυτή φέρονται να συμφώνησαν ο Πρόεδρος της ΝΔ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και διευκρίνισαν ότι δεν θα μετέχουν στελέχη των κομμάτων τους στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία πρέπει να έχει τον μικρότερο δυνατόν αριθμό υπουργών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν στελέχη της Ιπποκράτους, πρότεινε ως υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον κ. Γεράσιμο Αρσένη, με το επιχείρημα ότι πρέπει ως Πρωθυπουργός να οριστεί πρόσωπο που απηχεί τον νέο συσχετισμό δυνάμεων.

Η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετους τους αρχηγούς όλων των άλλων κομμάτων, προκάλεσε δε την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έκανε λόγο για «φθηνή κομματική συνδιαλλαγή» εννοώντας την επικείμενη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – Κοινωνικής Συμφωνίας. Επισημαίνεται επίσης ότι στη συζήτηση αυτή παρενέβη ήδη ο κ. Καστανίδης ο οποίος με δήλωσή του έδειξε ξεκάθαρα ότι διαφωνεί με την κ. Κατσέλη και την μετακίνηση της Κοινωνικής Συμφωνίας κάτω από τη στέγη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι «το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός».

Στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να επισήμανε ότι είναι αντιφατικό χθες ο κ. Τσίπρας να αρνείται τη συμμετοχή του κόμματός του σε οικουμενική κυβέρνηση που επί ένα χρονικό διάστημα θα αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση και σήμερα να προτείνει πολιτικό πρόσωπο της προτίμησής του, ως Πρωθυπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να τόνισε επίσης ότι η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Τσίπρα εντάσσεται στο πλαίσιο κομματικών επαφών και συζητήσεων που κινούνται σαφώς σε επίπεδο χαμηλότερο του θεσμικού επιπέδου της παρούσας διαδικασίας του άρθρου 37 για σχηματισμό κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές.

Στη συνέχεια, ο μεν κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα αποδεχόταν να συνεχίσει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος, συμφωνώντας με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί επέμεναν στη λύση του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Κατόπιν αυτού, η σύσκεψη κατέληξε στην διαπίστωση ότι απομένει ως μόνη κατά το Σύνταγμα λύση ο διορισμός ως υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός θα επιλέξει και θα προτείνει τους υπουργούς του που πρέπει να είναι πρόσωπα ουδέτερα και ευρύτερης αποδοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσδιορίσει και τον ακριβή χρόνο των εκλογών, μεταξύ 10 και 17 Ιουνίου, με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου.

Αποσαφηνίστηκε επίσης ότι η υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν θα εκδώσει κανονιστικές πράξεις και διατάγματα και ότι θα ανασταλούν όλες οι διαδικασίες διαγωνισμών, κτλ.

Τέλος, τονίστηκε ότι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνεται ζήτημα εισδοχής νέου κράτους-μέλους και η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή της ημερήσιας διάταξης.