Οι επιτελείς των κομμάτων εξουσίας αναζητούν τη στρατηγική που θα τους επιτρέψει να εξέλθουν του αδιεξόδου στο οποίο τους έχει φέρει η επιλογή της υπερψήφισης του Μνημονίου.
Από τις αρχές της εβδομάδας διεξάγονταν κυλιόμενες έρευνες οι οποίες κατέγραφαν τις τάσεις της κοινής γνώμης. Το σύνολο των ευρημάτων επιβεβαιώνει το κλίμα που είχε διαμορφωθεί και προ της απαγόρευσης δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.
Αυτό σημαίνει ότι η συσπείρωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα ενώ το άθροισμα του δικομματισμού στην πρόθεση ψήφου μετά δυσκολίας προσεγγίζει το 40%.
Οι δημοσκόποι για πρώτη φορά δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αναγωγή εκλογικού αποτελέσματος , αφού καταγράφονται πρωτόγνωρες συμπεριφορές στο εκλογικό σώμα, που κάλλιστα μπορούν να οδηγήσουν σε εκπλήξεις το βράδυ της 6ης Μαΐου.
«Ξεφουσκώνει» ο Κουβέλης
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν πηγές του Πρώτου Θέματος, μια από τις σημαντικότερες μεταβολές έχει να κάνει με τη διαφαινόμενη αποδυνάμωση της ΔΗΜΑΡ του κ. Φώτη Κουβέλη.
Η ΔΗΜΑΡ δείχνει να έχει μια αξιοπρόσεκτη απώλεια της δύναμης της.
Οι ψηφοφόροι που φεύγουν από το κόμμα του Κουβέλη, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κατευθύνονται προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Άνοδος Τσίπρα
Μεγάλος κερδισμένος από τις μυστικές δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να κινείται σταθερά σε διψήφια ποσοστά.
Σε αντίθεση με τη ΔΗΜΑΡ, η στρατηγική που ακολουθεί την τελευταία εβδομάδα ο κ. Αλέξης Τσίπρας, προσελκύει τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Δυναμική για Καμμένο και Χρυσή Αυγή
Στις δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο πενθήμερο καταγράφεται μια έντονη δυναμική τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και της Χρυσής Αυγής.
Το κόμμα Καμμένου κινείται σταθερά πάνω από το 10%, ενώ το ακροδεξιό σχήμα δείχνει να λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της λεγόμενης ψήφου διαμαρτυρίας.
Η Χρυσή Αυγή δείχνει να καταγράφει ποσοστά 6%-9% σε περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.
Πέμπτο το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο συνδέεται με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στη Β’ Αθήνας, που αποτελεί ως γνωστόν το 14% του συνολικού εκλογικού σώματος.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μοιράζονται την 5η και 3η θέση αντίστοιχα. Τα ποσοστά των δύο κομμάτων δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές κινούνταν σε μονοψήφια νούμερα.
Σε δύο από τις δημοσκοπήσεις που περιήλθαν στη διάθεση της εφημερίδας, στη Β’ Αθήνας μπροστά από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμφανίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει το 60% της δύναμης του, που έχει οδηγηθεί πρωτίστως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως προς την Κοινωνική Συμμαχία των Κατσέλη – Καστανίδη και τους Οικολόγους Πράσινους.
Επίσης, ένα ποσοστό Νεοδημοκρατών κατευθύνεται προς τη Χρυσή Αυγή, η οποία καταγράφει ποσοστά πολύ κοντά σε αυτά των τελευταίων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Α΄και Β΄ Αθήνας, που ουσιαστικά αποτελούν και τις βασικές δεξαμενές του.
Ο μεγάλος χαμένος από την άνοδο της Χρυσής Αυγής είναι ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη.