Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάστηκε στην Πειραιώς 260 από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Κατερίνα Ευαγγελάτου. Φέτος, το φεστιβάλ υποδέχεται τον κόσμο με ένα εκρηκτικό προφεστιβαλικό διήμερο στις 27 και 28 Μαΐου, φιλοξενώντας το ADD Festival.
Μάλιστα, η επίσημη έναρξη του προγράμματος θα γίνει την 1η Ιουνίου με την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας», μια πρωτότυπη σύνθεση για μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Γουέλς με τον κόσμο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Έπειτα, ο Ίβο βαν Χόβε στη νέα του συνεργασία με την Κομεντί Φρανσέζ έρχεται με τον «Ταρτούφο» με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου, η Γαλλοβιετναμέζα Καρολίν Γκιελά Ενγκιγέν (μετά την «Σαϊγκόν» της) επιστρέφει με ένα παραμύθι με τίτλο «Αδελφοσύνη, φανταστική ιστορία», η Κριστιάν Ζαταΐ παρουσιάζει το «Λυκόφως» βασισμένο στην ταινία «Dogville» του Λαρς φον Τρίερ, ο αγαπητός στο ελληνικό κοινό Φιλίπ Κεν οραματίζεται ένα εξωφρενικό όσο και γοητευτικό σύμπαν στο «Farm fatale», ενώ ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα La Re-Sentida αντλούν έμπνευση από την κοινωνική εξέγερση τον Οκτώβριο του 2019 στη Χιλή και δημιουργούν ένα έργο πάνω στη διαλεκτική της βίας, το «Όαση ατιμωρησίας».
Οι λάτρεις του χορού θα έχουν, επίσης, πολλές επιλογές στην Πειραιώς 260. Ανάμεσά τους η νέα δουλειά της βραβευμένης με Αργυρό Λέοντα για τον Χορό στην Μπιεννάλε της Βενετίας το 2018, Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας, η πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα του Edouard Hue και της ομάδας του Beaver Dam Company, η νέα παράσταση του Μάρτιν Τσίμμερμαν, η «Μανία» της Λία Ροντρίγκες, το νέο έργο που υπογράφει η Πατρίσια Απέργη με τίτλο «Newtopia», αλλά και η συνάντηση του Αντώνη Φωνιαδάκη με οκτώ από τους καλύτερους χορευτές και χορεύτριες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής στο πλαίσιο του κύκλου Layers οf Street.
Επίδαυρος
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου θα φιλοξενήσει συνολικά οκτώ παραστάσεις. Την έναρξη θα κάνει ο Ολλανδός Γιόχαν Σίμονς με την «’Αλκηστη» του Ευριπίδη, ενώ τις ξένες συμπαραγωγές στο αργολικό θέατρο συμπληρώνει ο Γερμανός Ούλριχ Ράσε με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τους «Πέρσες» του Αισχύλου και ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις την «Αντιγόνη» σε μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας. Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει την «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και τον «Αίαντα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη. Επίσης φέτος θα δούμε και τις δύο παραστάσεις που είχαν αναβληθεί πέρσι, λόγω των πυρκαγιών, την «Ελένη» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Βασίλη Παπαβασιλείου και στη Μικρή Επίδαυρο το «OSMOSIS» του Ευριπίδη Λασκαρίδη.
Στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζεται η ενότητα «Πάροδος» με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση του αρχαίου δράματος και ο Κύκλος «Contemporary Ancients», στο πλαίσιο του οποίου συγγραφείς εμπνέονται από το αρχαίο δράμα. Τη φετινή χρονιά τρεις καταξιωμένοι συγγραφείς, η Κάλλια Παπαδάκη, ο Ηλίας Μαγκλίνης και ο Χρήστος Χωμενίδης, «συνομιλούν» αντίστοιχα με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, την «’Αλκηστη» και τον «Ίωνα» του Ευριπίδη.
Ηρώδειο
Το πρόγραμμα του Ηρωδείου πλαισιώνεται από σημαντικές ελληνικές και ξένες ορχήστρες και αγαπημένους ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων η Πάτι Σμιθ, ο Μαξ Ρίχτερ, η Νταϊάνα Κρολ και η Λόρι ‘Αντερσον.
Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ διατρέχει ένας στοχασμός γύρω από τη μορφή της Αντιγόνης (Antigonisms), με ξεχωριστούς σταθμούς δύο παραστάσεις αλλά και μια πληθωρική σειρά συζητήσεων, χωρισμένη σε μικρότερες θεματικές, με τη συμμετοχή ομιλητών και ομιλητριών από όλο το φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Η Πλατεία, ο υπαίθριος χώρος ανάμεσα στους Χώρους Α – Β – Ε – Η της Πειραιώς 260, θα λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης συνάντησης, όπου το κοινό θα μπορεί, μετά τις παραστάσεις, να απολαμβάνει live τζαζ από ξεχωριστά ελληνικά σχήματα, ενώ θα ανταλλάσσει φεστιβαλικές εντυπώσεις μ’ ένα ποτήρι κρασί.