Το έργο «50 Λέξεις» του καταξιωμένου αμερικανού συγγραφέα Michael Weller που ρίχνει μια βαθιά ματιά στο θεσμό του γάμου, όπως αυτός καθρεφτίζεται στο μακρύ ταξίδι μιας νύχτας ενός ζευγαριού προς την επόμενη μέρα, σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης.

 Το έργο αφηγείται τη σχέση δύο «κανονικών» ανθρώπων σε μια οριακή στιγμή της ζωής τους. Με αφοπλιστική απλότητα και ευθύτητα ο Γουέλερ παραθέτει τα προσωπικά τους γεγονότα γνώριμα και οικεία, αναγνωρίσιμα σε όλους μας. Η σχέση τους διέρχεται κρίση. Δυο «καθημερινοί» άνθρωποι στην πρώτη απουσία του εννιάχρονου γιού τους – του αθώου παρατηρητή της σχέσης τους – βιώνουν ένα βίαιο ξέσπασμα. Μέσα από τη σκηνική δημιουργία μιας ωμής καθημερινότητας ο συγγραφέας πετυχαίνει τη ψυχική τους ”απογύμνωση’.  Οι λέξεις – το μόνο όχημα των ηρώων του έργου – αποκρύπτουν και φανερώνουν, προδίδονται στην ανεπάρκειά τους. Με χιούμορ, πίκρα και απορία, ο Γουέλερ οδηγεί τους χαρακτήρες με ακρίβεια σε μια κλιμακούμενη ένταση χωρίς έλεος.

Ταυτόχρονα, ο Γουέλερ κάνει κι ένα πολιτικό σχόλιο καθώς παρουσιάζεται μια κοινωνία σε οικονομικό και επαγγελματικό αναβρασμό και περιγράφει με ωμό τρόπο την έλλειψη επικοινωνίας που αγγίζει πλέον τα όρια της έλλειψης στοιχειώδους συνεννόησης.

Συντελεστές:

Μετάφραση/σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας.

Διανομή: Μαρία Τσιμά, Χρήστος Σαπουντζής.

Θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5, Αθήνα  Τηλέφωνο: 2108233125