Την κατηγορία των 300-400 κυβικών έχει βάλει στόχο εδώ και καιρό η KTM, θέλοντας να την κατακτήσει με μια σειρά μοντέλων που ακολουθούν τη συνταγή του πολύ επιτυχημένου KTM 125 Duke.
Παγκοσμίως αναμένεται να είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων, αφού σε αυτήν επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των μοτοσυκλετιστών, τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και στις χώρες όπου ισχύει ο θεσμός του σταδιακού διπλώματος.
Πρώτο δείγμα των προθέσεων της ΚΤΜ αποτελεί το Duke 390 που εμφανίστηκε στις εκθέσεις φέτος. Η συνέχεια είναι διττή, αφού μέχρι το 2014 θα εμφανιστούν ακόμα το Moto3 350 και το KTM Enduro 350.
Αυτά δήλωσε ο ίδιος ο CEO της ΚΤΜ, ο Stefan Pierer: «η KTM θα παρουσιάσει ένα ντυμένο μοντέλο (το Moto3 350) και ένα ‘ταξιδιάρικο’ (το Enduro 350), που αποτελούν παραλλαγές της βασικής πλατφόρμας που στήθηκε για το 390 Duke. Όλα τα μοντέλα θα μοιράζονται τον κινητήρα αυτής της πρώτης μοτοσυκλέτας, έναν τετράχρονο, υγρόψυκτο μονοκύλινδρο με 375 κυβικά».
Οι ειδήσεις προέκυψαν σε μία συνέντευξη του Pierer προς το ινδικό κανάλι CNBC-TV18. «Η ΚΤΜ,» είπε, «θα συνεχίσει να παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο κάθε 6 μήνες». Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που αναφέρεται ο αυστριακός μάνατζερ στο μοντέλο «με φέρινγκ», που όπως λέγεται, αντλεί πολλά στοιχεία από την αγωνιστική Moto3 της εταιρείας.
Όμως για το μοντέλο εντούρο τα στοιχεία ήταν μέχρι τώρα πενιχρά. Τόσο που πολλοί το θεωρούσαν αποκύημα της δημοσιογραφικής φαντασίας. Με την ύπαρξή του τώρα να επιβεβαιώνεται, μένει να δούμε ποιον ακριβώς προσανατολισμό θα τού δώσει η ΚΤΜ.
Τα δύο νέα «350» θα παρουσιαστούν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, που σημαίνει ότι και γι’ αυτά θα τηρηθεί ο ρυθμός του ενός ανά εξάμηνο.
Ο Pierer αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, που μετά την ένεση ρευστού από την ινδική Bajaj (που κατέχει πλέον το 47% της ΚΤΜ) και τη δυνατότητα κατασκευής μοτοσυκλετών με φτηνή εργασία στην Ινδία, απέκτησε νέα φτερά.
Ήδη έχει φτάσει να παράγει πάνω από 100.000 μοτοσυκλέτες ανά έτος, μέγεθος που χωρίς τη συμβολή του ινδικού εργοστασίου ήταν απλά αδιανόητο.
Στα σκαριά είναι και άλλα μικρά μοντέλα με κινητήρες από 180 ως 200 κυβικά, αποκλειστικά για την ινδική αγορά. Παράλληλα προετοιμάζεται η είσοδος της ΚΤΜ στην Μαλαισία, την Ταϋλάνδη και την Ινδονησία.
Περιέργως, στα επεκτατικά σχέδια δεν περιλαμβάνεται η Κίνα. Διότι όπως είπε, «με την Κίνα είμαι ιδιαίτερα διστακτικός, διότι η κουλτούρα της δεν ταιριάζει με τη δική μας. Είμαστε μια εταιρεία αγώνων και λογικά θέλουμε να κερδίζουμε. Όμως στην Κίνα δεν μπορείς να ανέβεις πάνω από τη δεύτερη θέση και αυτό είναι κάτι που δεν μού αρέσει».
Αυτό που δεν είπε ο Pierer είναι πως υπάρχει και η Βραζιλία…
Δείτε το promo βίντεο του ΚΤΜ 390 με ABS…