Εμφανίστηκε ως πρωτότυπο MGX21 για πρώτη φορά στην Έκθεση του Μιλάνου το 2014, εντυπωσιάζοντας το κοινό –τουλάχιστον όσους ήταν σε θέση να το εκτιμήσουν.

Τρία χρόνια μετά περνά στην παραγωγή ως Ιπτάμενο Φρούριο (Flying Fortress), με πρώτη επίσημη εμφάνιση στην ιστορική Μοτοσυκλετιστική Συγκέντρωση της πόλης Sturgis της Νότιας Ντακότα. Ιστορικά η ονομασία Flying Fortress είναι συνδεδεμένη με τα βομβαρδιστικά Boeing B-17 που έδρασαν και μυθοποιήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βασισμένη στο μοντέλο California, ένα πανέμορφο (ή το ομορφότερο) cruiser παραγωγής, η μοτοσυκλέτα είναι ουσιαστικά ένα Bagger. Ως Bagger εννοείται μια cruiser με αποθηκευτικούς χώρους για ταξίδι. Χρησιμοποιείται παράλληλα με τον όρο «dresser» ή «full dresser».

Moto-Guzzi-4

Το κωδικός MGX21 σημαίνει MotoGuzzi eXperiment, με τον αριθμό 21 να αναφέρεται αφενός στο έτος κατασκευής της πρώτης Moto Guzzi (1921) και αφετέρου στη διάμετρο του εμπρός τροχού (21ίντσες).

Η ασυνήθιστη διάμετρος (που σήμερα απαντιέται μόνον σε χωμάτινες μοτοσυκλέτες) δεν είναι το μοναδικό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μπροστινού αυτού τροχού, που μοιάζει περισσότερο σε έναν μικρό ιπτάμενο δίσκο με ένα λάστιχο περασμένο στην περιφέρειά του.

Moto-Guzzi-3

Αν και η σχεδίαση στο μοντέλο παραγωγής έχει κάνει λίγο πίσω από τη σχεδίαση του πρωτοτύπου (όπως συμβαίνει πάντα) που φορούσε μια μασίφ ζάντα, το σύνολο διαθέτει ακόμα εντυπωσιακό τσαμπουκά. Έστω κι αν πλέον το εφέ δημιουργείται από ανθρακονημάτινα καλύμματα.

Πέρα όμως από τον εμπρός τροχό υπάρχουν και άλλα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τον «συρμό» των Harley Davidson, Indian και Victory. Πρώτα προσέχει κανείς την πληθωρική παρουσία ανθρακονήματος, ενός πανάκριβου υλικού που σπάνια συναντά κανείς σε μη sport μοτοσυκλέτα.

Η Flying Fortress φέρει 11 στοιχεία από ανθρακόνημα με κυριότερα τα φτερά, τον εμπρός τροχό και τα καπάκια των βαλιτσών και την καρίνα. Η Guzzi δηλώνει πως η χρήση του σπάνιου αυτού υλικού έχει περικόψει 16 κιλά από το βάρος.

Moto-Guzzi-2

Έπειτα έχουμε το νυχτεροειδές φέρινγκ. Το κοιτάς από μπροστά και η κυμματοειδής μορφή του το ξεχωρίζει από κάθε αντίστοιχο της κατηγορίας, με σαφείς υπαινιγμούς για έμπνευση από «δραστήριες» νύχτες της Gotham City.

Τρίτη αισθητική διαφοροποίηση είναι το λαμπερό κόκκινο χρώμα που καλύπτει τις κυλινδροκεφαλές και τις δαγκάνες των φρένων, φέρνοντας τη μοτοσυκλέτα σε μια διαρκή αντιπαραβολή με την μαυροβαμμένη ομογενοποίηση που χαρακτηρίζει τα περισσότερα μοντέλα του ανταγωνισμού.

Moto-Guzzi-6

Δύσκολα θα μπερδέψει κανείς την ιταλική μοτοσυκλέτα με κάποιο από τα αντίστοιχα αμερικάνικα Bagger.

Τελειώνοντας με τα σχεδιαστικά χαρίσματα, περνάμε στα μηχανικά. Η Moto Guzzi προίκισε το Bagger της με πολά ηλεκτρονικά προσόντα που επίσης συνήθως βρίσκει κανείς σε sport ή adventure μοντέλα.

Έχουμε και λέμε: ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire), traction control και τρεις διαφορετικοί χάρτες απόδοσης / λειτουργίας κινητήρα: Veloce (για μέγιστη ιπποδύναμη και ροπή), Turismo για ταξιδιωτική οδήγηση και Pioggia για συνθήκες μεγάλης ολισθηρότητας.

Χωμένα στο φέρινγκ υπάρχουν δύο εντυπωσιακά κυκλικά όργανα που απεικονίζουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, από τη σχέση στο κιβώτιο ως τις στιγμιαία / μέση κατανάλωση και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Υπάρχει βέβαια ένα στερεοφωνικό σύστημα infotainment με ράδιο AM/FM, ενισχυτή απόδοσης 25 Watt ανά κανάλι, δύο ηχεία και μονάδα Bluetooth στην οποία μπορούν να συνδεθούν ασύρματα ως και 5 συσκευές.

Συν μία έξοδο USB μέσω της οποίας μπορεί να συνδεθούν καλωδιακά συσκευές όπως ipod, smartphone για τη διαχείριση των εισερχόμενων κλήσεων, tablet ή GPS.

Moto-Guzzi-5

Αυτό που μοιράζονται αυτούσιο η Flying Fortress και η California είναι ο εγκάρσιος κινητήρας V2 90 μοιρών με 1.400 κυβικά (αποδίδει 97 ίππους και 12,34 χλγμ. ροπής), το εξατάχητο κιβώτιο και ο άξονας της τελικής μετάδοσης.

Στον στάνταρ εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται ένα δικάναλο ABS που συνδυάζεται με φρένα της Brembo (τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά και διπίστονες πίσω).

Moto-Guzzi-7

Μ’ αυτά και μ’ αυτά και παρά τη χρήση ανθρακονήματος, το βάρος της μοτοσυκλέτας έτοιμης να οδηγηθεί φτάνει στα «αυτοκινητιστικά» 341 κιλά –που ωστόσο είναι μια μέτρια τιμή για αυτή την κατηγορία των πλήρως εξοπλισμένων βροντοσαύρων.

Το ρεζερβουάρ χωρά 20,5 λίτρα καυσίμου, όμως η κατανάλωση και κατά συνέπεια η αυτονομία είναι άγνωστες. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο, το ύψος σέλας στα 74 εκατοστά, διαχωρίζει επίσης την Flying Fortress από τον ανταγωνισμό που πλέον έχει κατέβει στα 69 εκατοστά.

Το… Ιπτάμενο Φρούριο θα εμφανιστεί στα καταστήματα εκεί κατά το Φθινόπωρο. Η τιμή του για την ώρα είναι άγνωστη, αναμένεται πάντως αρκετά ψηλότερη εκείνης του California που στις ΗΠΑ αγγίζει τα 18.500 δολάρια.

Χωρίς να λάβουμε υπόψη την πληθώρα των αξεσουάρ φυσικά.

Θανάσης Χούντρας