Τα πάντα γύρω από το Rally Dakar 2015 υποδηλώνουν την «Αλλαγή». Νέα διαδρομή και ένας νέος κατασκευαστής που θέλει να διεκδικήσει το τρόπαιο, νέα μεγάλα ονόματα αναβατών και οδηγών.

Και η βόμβα για το δίτροχο Dakar. O Cyril Despres, ο αναβάτης που έχει κερδίσει 5 φορές τον αγώνα με την ΚΤΜ και το 2014 έτρεξε με την Yamaha, του χρόνου δεν θα οδηγεί μοτοσυκλέτα.

Ο Γάλλος αναζήτησε τη νέα πρόκληση στα τετράτροχα. Θα τρέξει με την ομάδα Peugeot που επιστρέφει στο Rally Dakar μετά από 25 χρόνια. Φυσικά θα θελήσει να ακολουθήσει τα χνάρια των Auriol, Peterhansel και Roma, που έχουν κερδίσει τόσο με δίτροχα και τετράτροχα στο Dakar.

Δίπλα του στη νεοσύστατη ομάδα θα βρίσκεται και ο διπλός παγκόσμιος πρωταθλητής Rally, Carols Sainz. Ο εμβληματικός Ισπανός κέρδισε με αυτοκίνητο το Dakar 2010 και τώρα δέχτηκε να συμμετάσχει στη νέα ομάδα που φτιάχνει η Peugeot Sport.

To αυτοκίνητο θα έχει την ονομασία 2008 DKR και αποτελεί εξέλιξη και συνέχεια του 208 T16 Pikes Peak. Με το 208 η Peugeot έσπασε τον περασμένο Ιούνιο το ρεκόρ στην ανάβαση του Pikes Peak το 2013, κάνοντας σαφές ότι επιστρέφει στην αγωνιστική δράση χωρίς να έχει χάσει τη φόρμα της.

Έχει ένα σερί 4 νικών στην ιστορία της στο Dakar, από το 1987 ως το 1990. Το αυτοκίνητο που θα οδηγήσει ο Despres στο επόμενο Dakar θα παρουσιαστεί επίσημα στο Motor Show του Πεκίνου στις 20 Απριλίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του προς το online περιοδικό της Red Bull o Despres δήλωσε πως «αυτή είναι η αρχή μιας νέας ζωής».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

– Ευτύχησες να έχεις μια πολύ επιτυχημένη καριέρα σαν αναβάτης, με πέντε νίκες στο Dakar. Γιατί αποφάσισες να μεταπηδήσεις στους τέσσερις τροχούς;

Όταν τρέχεις στο Dakar με μοτοσυκλέτα, περνάς ως και 10 ώρες κάθε μέρα μόνος, οπότε έχεις πολύ χρόνο να σκεφτείς διάφορα πράγματα. Και εκεί ήταν που άρχισα να το σκέφτομαι, όταν στο φετινό Dakar με προσέγγισαν η Peugeot και η Red Bull προσφέροντάς μου αυτήν την απίστευτη ευκαιρία, για την οποία είμαι περήφανος. Δεν μου πήρε πολύ να ζυγίσω τα υπέρ και τα κατά! Ήταν ένα όνειρό μου και είναι το ξεκίνημα μιας νέας ζωής.

– Πώς θα προετοιμαστείς για αυτήν τη νέα πρόκληση;

Αντιλαμβάνομαι πως αυτή είναι μια φοβερή ευκαιρία να περάσω απευθείας στην κορυφή των τετράτροχων ομάδων με μια ανταγωνιστική και επαγγελματική ομάδα όπως της Peugeot. Δεν είμαι βέβαιος πως θα είχα κάνει το άλμα αυτό με άλλη ομάδα. Θυμάμαι ακόμη έντονα τις νίκες της Peugeot στο Dakar σαν παιδί, και περιμένω με ανυπομονησία να οδηγήσω το νέο αυτοκίνητο

– Υπάρχουν κάποιοι λίγοι επιτυχημένοι αναβάτες μοτοσυκλέτας που έχουν κερδίσει το Dakar και με τετράτροχα. Εσένα ποιος είναι ο στόχος σου;

Για αρχή, στόχος μου είναι να μάθω και να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ την ομάδα. Λογικά, με σε μια ομάδα σαν της Peugeot και με έναν οδηγό σαν τον Sainz δίπλα θα πρέπει να εξελιχθώ γρήγορα. Είναι φοβερά ενδιαφέρον. Θέλω να εξοικειωθώ γρήγορα με τα αυτοκίνητα αυτά, να μάθω πως λειτουργούν και πως οδηγούνται, αλλά βέβαια και πως να συνεργάζομαι με τον συνοδηγό. Αυτό, το να κάθομαι τόσες ώρες δίπλα σε κάποιον άλλο θα μου είναι δύσκολο, γιατί 15 χρόνια τώρα έμαθα να λειτουργώ μόνος μου.

Cyril Despres – Μικρό βιογραφικό

Γεννήθηκε 24 Ιανουαρίου 1974 στο Φοντενμπλό της Γαλλίας. Ζει στην Ανδόρρα. Έχει κερδίσει πέντε φορές στο Rally Dakar: 2005, 2007, 2010, 2012 και 2013. Με μοτοσυκλέτα έχει συμμετάσει 14 φορές στο Dakar. Εκτός των 5 νικών έχει τρεις 2ες θέσεις (2009 και 2011), μία 3η θέση (2004), δύο 4ες (2003 και 2014), μία 13η (2001), μία 16η του 2000 και μία εγκατάλειψη το 2002. Έχει κερδίσει 37 Ειδικές στο Dakar, τις περισσότερες ειδικές από κάθε άλλον αναβάτη. Το 2003 είχε αναδειχτεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Cross-Country Rally και το 2001 Παγκόσμιος Πρωταθλητής Endurο στις Ομάδες.