Όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα, στη Μαλαισία η αγωνόδικος επιτροπή «στόλισε» με ένα βαθμό ποινής τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας για τη σύγκρουσή του με το συναθλητή του Dani Pedrosa, κατά τη διάρκεια του Aragón Grand Prix.

Επιπλέον όμως, κρίνοντας ότι και αυτή φέρει ευθύνη για την πτώση του Pedrosa, η επιτροπή αφαίρεσε από την Honda όλους τους βαθμούς που πήρε στην Aragon για το πρωτάθλημα κατασκευαστών, χάρη στη νίκη του Marquez!

Θυμίζουμε το περιστατικό. Προσπαθώντας για τη δεύτερη θέση, στον 6ο γύρο του αγώνα στην πίστα MotorLand Aragón, το νέο αστέρι του HRC ακούμπησε φευγαλέα -μετά από λάθος στα φρένα- τη μοτοσυκλέτα του Pedrosa, στην είσοδο της Κ12.

Από την επαφή του αριστερού βραχίονα του Marquez κόπηκε το καλώδιο που συνδέει τον αισθητήρα του πίσω τροχού με τη CPU της μοτοσυκλέτας, με αποτέλεσμα στην έξοδο της στροφής να μην λειτουργήσει το traction control όταν ο Dani άνοιξε το γκάζι και να εισπράξει ένα φοβερό highside που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τον αγώνα και να χάσει κάθε πιθανότητα τίτλου.

Η επιτροπή εξέτασε τις τεχνικές λεπτομέρειες του ζητήματος την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι (στη Μαλαισία), παρουσία των Marquez, Pedrosa και εκπροσώπων της ομάδας Repsol Honda, στις εγκαταστάσεις του Sepang International Circuit.

Δεν χρειάστηκαν πάνω από 30′ για την ετυμηγορία. Ο Marquez εισέπραξε ένα βαθμό ποινής, και του αφαιρέθηκαν όλοι οι βαθμοί που κέρδισε για την ομάδα του στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Η ποινή αποφασίστηκε με βάση το άρθρο 21.1, παράγραφος ΙΙ όπου αναφέρεται η υποχρέωση των πιλότων να «συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ώστε να μην εκθέτουν σε κίνδυνο τους αντιπάλους τους στην πίστα ή την ευθεία των pit […] Κάθε παραβίαση τιμωρείται με έναν εκ των κάτωθι τρόπων: με βαθμούς ποινής, με ποινή διέλευσης από τα pit, με ποινή χρόνου, με απώλεια της θέσης εκκίνησης στον επόμενο αγώνα MotoGP, με ολική αποβολή και με αφαίρεση βαθμών στο πρωτάθλημα».

Με το βαθμό αυτόν ο Marquez φτάνει τους 3 βαθμούς ποινής φέτος, είχε τιμωρηθεί με 2 ακόμη για αγνόηση κίτρινης σημαίας στο Warm-Up του βρετανικού Grand Prix.