Ονίρικα. Ασυνήθιστο για έναν μη Έλληνα αναγνώστη, αλλά εύηχο όνομα για μια μοτοσυκλέτα που ονειρεύεται ότι βρίσκεται στο μέλλον.

Όχι όποιο και όποιο μέλλον. Ακριβώς στο 2853. Τότε υποθετικά θα πανηγυρίσει την πρώτη χιλιετία λειτουργίας της η γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών Motul η οποία ιδρύθηκε το 1853.

Αποφασίζοντας να τιμήσει μάλλον νωρίς τη σχετική επέτειο, η ιταλική θυγατρική της MOTUL αγκαζάρισε τον Luca Pozzato της Officine GPDesign που με τη σειρά του διάλεξε σαν βάση για την ονειρική μοτοσυκλέτα του μια πραγματική σύγχρονη οπτασία, την MV Agusta Brutale 800.

Onirika2

Η Brutale είναι από τις ομορφότερες naked (γυμνές) μοτοσυκλέτες παραγωγής, αφού παρά το «αδόκιμο» όνομα διαθέτει μια βαθειά ιταλική καλαισθησία και αρμονία στις γραμμές της.

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία αποφάσισε να απομακρύνει με καθόλου ευγενικό τρόπο ο Pozzato, δημιουργώντας την πραγματικά ζωώδη Motul Onirika 2853.

Τα μόνα στοιχεία που διατηρήθηκαν ανέπαφα είναι ο τρικύλινδρος κινητήρας, το πλαίσιο και το ψαλίδι. Πάνω σε αυτά έχτισε ο Ιταλός σχεδιαστής ένα γκρίζο και ζοφερό δίτροχο που απέχει από την ιταλική αναγεννησιακή παράδοση.

Η Onirika υποθετικά είναι μια αποθέωση της τεχνολογικής προόδου, όμως λεπτομέρειες όπως η μπρούτζινη σέλα με τα προεξέχοντα πιρτσίνια και οι μεταλλικοί τροχοί υπονοούν υποχώρηση της τεχνολογίας -και επιστροφή στις πρώτες δεκαετίες του 1900, όταν το πιρτσίνωμα θεωρείτο το απόγειο της τεχνολογίας στη μαζική παραγωγή και κανείς δεν είχε καν ονειρευτεί τα ανθρακονήματα.

Το ρεζερβουάρ και η ουρά διατρέχονται από μια λωρίδα ασπρόμαυρου γκράφιτι με κολάζ εικόνων από μεταλλικά μέρη, η οποία έχει αποτυπωθεί με χρήση της υδρογραφικής μεθόδου (cubicatura). Είναι σήμερα η κατεξοχήν μέθοδος με την οποία αποτυπώνονται εικόνες σε τρισδιάστατες επιφάνειες που είναι βυθισμένες σε νερό.

Η τάπα της βενζίνης στο σχήμα γραναζιού και τα υπερμεγέθη σωληνάκια υψηλής των φρένων που μοιάζουν να προέρχονται από σωληνοστάσιο, τονίζουν τον μηχανολογικό χαρακτήρα της Onirika.

Onirika3

Ο στρογγυλός προβολέας της Brutale έδωσε τη θέση σε δύο κυλινδρικά στοιχεία με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά, για τα οποία μπορούμε μόνον να υποθέσουμε ότι λειτουργούν ως μονάδες εκπομπής της μεσαίας και της μεγάλης σκάλας των φώτων.

Ο υποβαθμισμένος χρωματικός τόνος με κυρίαρχο το ματ γκρι αναδεικνύει περίφημα το κατακόκκινο ανάγλυφο λογότυπο της MOTUL, επιτυγχάνοντας τουλάχιστον στο σημείο αυτό τον στόχο του, δηλαδή την προβολή του χορηγού.

Η Motul Onirika 2853 παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Έκθεση της Βερόνα (Verona Motor Bike Expo) της Ιταλίας και αφού κάνει έναν γύρο σε ανάλογα δρώμενα του 2016 θα εκτεθεί σε πλειστηριασμό.

Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς της Motul Corazón, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που βοηθά «μη προνομιούχα» παιδιά.

Θανάσης Χούντρας