Τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε στον ελληνικό Τύπο η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια αλλά και τρόποι για την αντιμετώπισή τους, βρίσκονται στο επίκεντρο του συνεδρίου «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και βιώσιμη ανάπτυξη» που είναι σε εξέλιξη από χθες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κατά την σημερινή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, εξετάστηκαν θέματα σχετικά με την αγορά εργασίας στον Τύπο, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και γενικότερα τις συνθήκες εργασίας.
Ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γγ του υπουργείου Εργασίας Γιάννης Κουζής, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα στην ισοπέδωση της εργασίας στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, με παρεμβάσεις διευκόλυνσης των απολύσεων οι οποίες με τη σειρά τους συνέβαλαν στην ραγδαία αύξηση της ανεργίας, φυσικά και στον χώρο του Τύπου.
Ο κ. Κουζής αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, είπε ότι πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση και ολική επαναφορά της αγοράς εργασίας με τη λήξη των πολιτικών λιτότητας, με άμεσα μέτρα παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού.
Ως γγ του υπουργείου Εργασίας, είπε, έχει δρομολογηθεί νομοσχέδιο για την επαναφορά της καθολικότητας των ΣΣΕ στις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισάγεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ομίλων των επιχειρήσεων.
Στη φάση της διαπραγμάτευσης της χώρας, τόνισε, ζητήματα επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν θα πρέπει να θεωρούνται μονομερείς ενέργειες καθώς αυτές οι παρεμβάσεις είναι απόλυτα συμβατές με τους διεθνείς θεσμούς και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς μίλησε και αυτός για το θλιβερό τοπίο των εργασιακών σχέσεων στον Τύπο, με εργοδότες που έχουν θέσει ως κόκκινες γραμμές να μην προβάλλονται θέματα ανεργίας και εργασιακών δικαιωμάτων, με την απότομη αύξηση στα μπλοκάκια, με το 50% των δημοσιογράφων να είναι άνεργοι και άλλοι τόσοι να εργάζονται χωρίς να αμείβονται.
Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και φοιτητές, ενώ τα ζητήματα που απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν θέματα δημοκρατίας στο διαδίκτυο, δημόσιες πολιτικές και ο αντίκτυπός τους στον Τύπο, κοινωνική επιχειρηματικότητα και νέα επιχειρηματικά μοντέλα στον Τύπο, καθώς και ένα μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον μέρος της χθεσινής μέρας του συνεδρίου, αφιερώθηκε στον περιφερειακό Τύπο.
Συντονιστής του πάνελ το οποίο ασχολήθηκε με τον περιφερειακό Τύπο ήταν ο γενικός διευθυντής – πρόεδρος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλης Ψύλος.
Ο κ. Ψύλος στην εισαγωγική του ομιλία έκανε λόγο για μείωση του όγκου του επαρχιακού Τύπου στα χρόνια του μνημονίου, λέγοντας ότι το Πρακτορείο θέλει να βοηθήσει τον επαρχιακό Τύπο ενισχύοντας τις προσπάθειές που κάνει, καθώς όπως επισήμανε, μεγάλο μέρος του κόσμου στην Περιφέρεια, επιλέγει να ενημερωθεί από τοπικά μέσα.
Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ανέφερε ο κ. Ψύλος, βοηθώντας τα τοπικά Μέσα, είναι διατεθειμένο να προσφέρει σχεδόν εντελώς δωρεάν όλο του το υλικό (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) εφόσον, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, υπάρξει μια χορηγία από μεγάλες τράπεζες ή οργανισμούς του δημοσίου που θα ήθελαν να ενισχύσουν τον περιφερειακό Τύπο μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ Αντ. Σκαμνάκης, στην ομιλία του έκανε λόγο για την οικονομική κρίση η οποία φυσικά άγγιξε και τον Τύπο με συνέπειες την υποβάθμιση του προϊόντος, τις απολύσεις δημοσιογράφων και τον μονοπωλιακό έλεγχο της ενημέρωσης με ότι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις των βασικών συμπερασμάτων για την κρίση στον Τύπο και γενικότερα, την ποιότητα της ενημέρωσης.