Μια δικέφαλη διεύθυνση απέκτησε σήμερα η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde προκειμένου να συνεχίσει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, μετά την αποχώρηση της διευθύντριάς της, η οποία αμφισβητήθηκε από τη σύνταξη για τις μεθόδους και τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά της.
Ο Ζερόμ Φενογκλιό, πρώην αρχισυντάκτης του ιστότοπου Monde.fr, διορίσθηκε διευθυντής συντάξεων υπό την αιγίδα του Ζιλ βαν Κοτ, νέου προσωρινού διευθυντή της Le Monde.
Όπως επιθυμούσε η σύνταξη, η Le Monde διαχωρίζει συνεπώς αυτές τις δύο λειτουργίες, οι οποίες ήταν ως τώρα ενωμένες και ασκούνταν από την Ναταλί Νουγκερέντ, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Ο Ζερόμ Φενογκλιό, ο οποίος αντίθετα από τον Ζιλ βαν Κοτ δεν διορίσθηκε προσωρινά, θα έχει ως αποστολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει τόσο σε συντακτικό επίπεδο στο τυπωμένο φύλλο και στο ψηφιακό όσο και σε ό,τι αφορά τη μεταμόρφωση των οργανισμών””, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Μοντ.
Ο Ζερόμ Φενογκλιό, 47 ετών, είναι εδώ και 23 χρόνια δημοσιογράφος του Μοντ και κατείχε πολλά αξιώματα στην ιεραρχία του ομίλου, μεταξύ άλλων και στις ψηφιακές εκδόσεις.
Αυτό το νέο δίδυμο θα πρέπει κυρίως να εργασθεί και πάλι πάνω στο σχέδιο των μετόχων να περάσουν γρήγορα μια πενηνταριά θέσεις εργασίας από την έντυπη, στην ψηφιακή εφημερίδα, ένα σχέδιο είναι δύσκολο να περάσει από τους συντάκτες.
Η 47χρονη Ναταλί Νουγκερέντ, η οποία αμφισβητούνταν από τη σύνταξή της, παραιτήθηκε την Τετάρτη, έπειτα από μόλις 15 μήνες στη θέση. Η σύνταξη, όπως και η διεύθυνση της εφημερίδας, την ωθούσαν να αρκεσθεί σε καθήκοντα αντιπροσώπευσης, σ’ ένα ρόλο βασίλισσας της Αγγλίας””, τον οποίο εκείνη αρνήθηκε να παίξει, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα. Έτσι η αποχώρησή της κατέστη αναπόφευκτη.
Η κρίση στη Le Monde, πρώτη μείζων κοινωνική σύγκρουση μετά την εξαγορά της το 2010 από ένα τρίδυμο μετόχων, τον γάλλο σταρ επιχειρηματία του Ίντερνετ Ξαβιέ Νιλ, τον τραπεζίτη Ματιέ Πιγκάς και τον μαικήνα Πιέρ Μπερζέ, ξεσπά ενώ ο γαλλικός γραπτός Τύπος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει να αντιμετωπίσει αυξήσεις των τιμών, πτώση των πωλήσεων και των διαφημιστικών εισπράξεων, γενικευμένα ελλείμματα και προγράμματα για αποχωρήσεις εργαζομένων.
Η κυκλοφορία της έντυπης Le Monde γνώρισε νέα πτώση το 2013, καθώς μειώθηκε κατά 4,44% στα 275.310 φύλλα κατά μέσο όρο στη Γαλλία, ενώ συνολικά (στη Γαλλία και διεθνώς) μειώθηκε στα 303.432 φύλλα (μείον 4,65%).