Είναι μια άβολη τηλεοπτική αλήθεια πως πολλές σειρές τελειώνουν πριν της ώρας τους, αφήνοντας τους φαν να λαχταρούν άλλη μία σεζόν.

Και σε πιάνει αμέσως μια γλυκόπικρη νοσταλγία, αλλά και ένα παράπονο πως δεν χόρτασες μια σειρά που έληξε πολύ νωρίς.

Και βέβαια τέτοια άδοξα φινάλε μας αφήνουν με περισσότερες ερωτήσεις απ’ όσες είσαι έτοιμος να δεχτείς και μια στεναχώρια από τις λίγες.

Αναρίθμητα τηλεοπτικά προϊόντα έχουν τέτοιες περιπέτειες να αφηγηθούν και το σπουδαίο «Twin Peaks» είναι εδώ σταθμός. Η εμβληματική σειρά του Ντέιβιντ Λιντς, η καλύτερη σειρά που έγινε ποτέ για πολλούς, μας άφησε στους 2 μόλις κύκλους, γεννώντας ένα από τα μεγάλα απωθημένα του μικρού δέκτη.

Βέβαια, παρά τις δηλώσεις του σπουδαίου δημιουργού πως η σειρά δεν θα επέστρεφε ποτέ στην TV, καθώς ο ίδιος είχε εγκαταλείψει λέει την τηλεόραση ως μέσο, κάπου 25 χρόνια αργότερα εμφανίστηκε και ένας τρίτος κύκλος! Και όλοι αγαλλιάσαμε.

Ας δούμε λοιπόν σειρές που αγαπήσαμε, σειρές που κολλήσαμε, κι εκείνες μας πρόδωσαν με άδοξα και πρόωρα τέλη…

«Arrested Development»

Τρεις κύκλους κράτησε (αρχικά) η αμίμητη σειρά του Fox (2003-2006), αποσπώντας βραβεία με το τσουβάλι αλλά και μια θέση στην τηλεοπτική μας καρδιά. Την ώρα που γεννούσε ένα σωστό φαινόμενο, το Fox αποφάσισε να τη σκοτώσει στα μισά του τρίτου κύκλου, βγάζοντας μόλις 13 επεισόδια δηλαδή εκείνη τη σεζόν σε σχέση με τα 22 και 18 της πρώτης και δεύτερης.

Λόγους περιορισμένης τηλεθέασης επικαλέστηκε το δίκτυο. Όχι ότι δεν είχε κόσμο, δεν είχε απλώς τον κόσμο που περίμεναν. Μόνο που αυτή η ανίερη και δυσλειτουργική οικογένεια με το ανελέητο χιούμορ και την ωμή κυνικότητα θα αποδεικνυόταν πολύ σκληρή για να πεθάνει. Επέστρεψε στο Netflix για έναν τέταρτο και πέμπτο αργότερα (4 χρόνια μετά!) κύκλο, δείχνοντας πως το κοινό δεν είχε χορτάσει καθόλου μια από τις πιο αστείες σειρές όλων των εποχών!

«Hannibal»

H ιστορία του δρος Χάνιμπαλ Λέκτερ έχει λεχθεί πολλάκις όλα αυτά τα χρόνια, στην τηλεόραση όμως κανείς δεν την είπε με τον τρόπο του σκοτεινού ψυχολογικού τρόμου του NBC. Εξαιρετικές κριτικές, βραβεία και απίστευτο κόλλημα του κόσμου μαζί της, κι όμως το κανάλι την έκοψε αιφνιδίως στον τρίτο κύκλο (2015) αναφέροντας χαμηλά νούμερα. Όχι τηλεθέαση, νούμερα, μιας και το «Hannibal» έγινε το μεγάλο αγαπημένο της ηλεκτρονικής πειρατείας (στις 5 πιο downloaded).

Η ιδιότυπη σχέση του Χάνιμπαλ (ο φοβερός Μαντς Μίκελσεν) και του ειδικού πράκτορα του FBI, Γουίλ Γκράχαμ, ήταν μια ιδιοφυής ιδέα με εξαιρετικές ερμηνείες και νοσηρά πλάνα. Ένας στιλιζαρισμένος εφιάλτης ήταν η σειρά του Μπράιαν Φούλερ, μια ακροβασία πάνω στα όρια του επιτρεπτού και του απαράδεκτου τηλεοπτικά, ένα μικρό διαμάντι που μας άφησε πολύ νωρίς είναι η αλήθεια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλα αυτά τα χρόνια το NBC φλερτάρει αδιάντροπα με τις προσδοκίες μας, αφήνοντας συχνά τη φήμη για έναν νέο κύκλο. Ούτε τυχαίο ήταν προφανώς πως ο τελευταίος κύκλος του έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να χωρέσει τρεις σεζόν σε μία.

«Veronica Mars»

Όταν τέλειωσαν οι τρεις κύκλοι του απόλυτου teen series εκεί στο 2007, όλοι έμειναν με μια πικρή γεύση στο στόμα. Κι έτσι 6 χρόνια αργότερα, όταν κατέβασαν σε πλατφόρμα χρηματοδότησης την ιδέα τους για μια ταινία ο σεναριογράφος και η Κρίστεν Μπελ, ο κόσμος όχι μόνο τους θυμήθηκε αμέσως, αλλά τους έδωσε τα 2 εκατ. δολάρια που ζητούσαν σε μόλις 11 ώρες!

Μια ταινία και ένας τέταρτος κύκλος προσφάτως (Ιούλιος του 2019), στο streaming κανάλι Hulu, απέδειξαν πως κανείς δεν ξέχασε την πιτσιρίκα ντετέκτιβ που δεν σηκώνει πολλά-πολλά. Η Veronica Mars μεγάλωσε, αποφοίτησε από το σχολείο και μας γέμισε νοσταλγία για μια από τις σειρές που έβαλαν πρώτες και καλύτερες το νουάρ μέσα στο σχολικό συγκρότημα.

«Sense8»

Κλάμα, κλάμα και πάλι κλάμα, ίσως και οργή και θλίψη, προκάλεσαν σε εκατομμύρια τηλεθεατές τα νέα πως ένα από τα πρόσφατα τηλεοπτικά φαινόμενα δεν θα ανανεωνόταν μετά το τέλος του δεύτερου κύκλου (2017). Το διαμαντάκι επιστημονικής φαντασίας που έφτιαξαν για το Netflix οι αδελφές Γουατσόφσκι αποδείχτηκε δυσανάλογα ακριβό, παρά το ευλαβικά πιστό κοινό του.

Αναμφίβολα μια από τις τελευταίες σειρές με άδοξο και πρόωρο φινάλε, το «Sense8» ήταν πρωτότυπο, καινοτόμο τηλεοπτικά και γεμάτο φρέσκιες ιδέες. Πυκνό νοηματικά και τολμηρό θεματολογικά, καταπιάστηκε ακόμα και με ακραία αντιτηλεοπτικά θέματα, όπως ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Αταίριαστοι, απροσάρμοστοι και ολότελα ιδιαίτεροι, οι χαρακτήρες της έφτιαξαν μια σειρά σπαζοκεφαλιά για πολλούς, αρνούμενη να υποταχθεί στις νόρμες του κουτιού. Η αντίδραση του κοινού όταν την έκοψε το Netflix ήταν τέτοια που το δίκτυο πρότεινε έναν «συμβιβασμό», χαρίζοντάς της ένα σπέσιαλ επετειακό επεισόδιο ως φινάλε. Σώζοντας προφανώς τη δική του φήμη…

«Firefly»

Πριν γίνει ο σκηνοθέτης των μεγάλων blockbusters, o Τζος Γουίντον είχε την κακιά φήμη πως οι σειρές του πετσοκόβονταν η μία πίσω από την άλλη. Και μια τέτοια ήταν το «Firefly» του ενός κύκλου και των 14 επεισοδίων, 14 επεισόδια που πρόλαβαν ωστόσο να γεννήσουν έναν καλτ μύθο από αυτούς που δεν πεθαίνουν, δεν ξεθωριάζουν!

Το Fox θα πρέπει να χτύπησε έκτοτε πολλές φορές το κεφάλι του στον τοίχο κόβοντας πρόωρα τη σειρά το 2002 και βλέποντάς τη κατόπιν να μετατρέπεται σε μια από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως. Ένα μείγμα ειδών (κωμωδία, δράμα και sci-fi), ένα σωστό καουμπόικο στο Διάστημα με κοσμικούς λαθρέμπορους, διαστημόπλοια, μισθοφόρους και μια κακιά υπερδύναμη που λυμαίνεται το Υπερπέραν.

Για σωστή προδοσία μίλησαν οι φαν όταν έμαθαν ότι το κανάλι θα τους στερούσε την ετερόκλητη αυτή παρέα της «καλύτερης σειράς επιστημονικής φαντασίας», όπως την έλεγαν χαρακτηριστικά και ορκίζονταν εκδίκηση στο όνομά της…

«Constantine»

Παρά τις μεγάλες βλέψεις του NBC και τις ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες του κόσμου για την τηλεοπτική μεταφορά του Τζον Κόνσταντιν της DC, η πολυαναμενόμενη σειρά του 2014-2015 κόπηκε στο τέλος του πρώτου κύκλου. Κάτι που κανείς δεν κατάλαβε, μιας και θα πυροδοτούσε δύο ιντερνετικά και ανεξάρτητα μεταξύ τους spin-offs!

Δημοφιλής δεν έγινε ποτέ στο mainstream κοινό, απέκτησε όμως στάτους θρύλου στους σκληροπυρηνικούς φαν που κράτησαν τη μνήμη της ζωντανή. Μόλις 13 επεισόδια άντεξε στο γυαλί ο χαρακτήρας της DC, ο υποβλητικός Τζον Κόνσταντιν έχασε σίγουρα από τον δαίμονα της τηλεόρασης, κέρδισε όμως δικαιωματικά μια θέση στις σειρές που κόπηκαν πρόωρα και άφησαν το κοινό να λαχταρά λίγη ακόμα.

«Boston Legal»

Η ιστορική και λατρεμένη σειρά ήταν και η ίδια spin-off μιας ακόμα παλιότερης σειράς. Και παρά το γεγονός ότι τράβηξε 5 κύκλους, το αίσθημα που είχαν όλοι όταν 20th Century Fox και ABC ανακοίνωσαν το οριστικό της τέλος ήταν αυτό το αδικαίωτο, το παράπονο, το λίγο ακόμη βρε παιδιά.

Ο πέμπτος κύκλος τέλειωσε εξάλλου πρόωρα, με ένα δίωρο φινάλε ως αποζημίωση στα μόλις 13 επεισόδια της σεζόν. «Το ABC δεν μας θέλει πίσω» είχε πει ο δημιουργός και κόντεψε να προκαλέσει διαδηλώσεις, «δεν μας ήθελαν πίσω ούτε καν γι’ αυτή τη χρονιά. Έπρεπε να παλέψουμε ακόμα και για το 13ο!».

Το «Boston Legal» ήταν κόλλημα με τον τρόπο που ήταν το «Νόμος και Τάξη», ένας σωστός τηλεοπτικός δεσμός που έφερνε γέλιο και κλάμα μέσα στη δικαστική αίθουσα. Είναι σκληρός ο κόσμος της δικαιοσύνης, όπως και τα θέματα που καταπιάνεται. Ακόμα πιο αμείλικτος όμως είναι ο κόσμος της τηλεόρασης…