Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας έχει αναγνωριστεί πλέον ως κοινωνική μάστιγα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τις τεράστιες διαστάσεις και επιπτώσεις του.
Η βία κατά των γυναικών, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και σοβαρή αιτία αναπηρίας και θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 16 έως 44 χρόνων καθώς είναι η δέκατη κύρια αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες ενώ μία στις τρεις γυναίκες θα υποστεί κατά τη διάρκεια της ζωής της κάποια μορφή βίας, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σε κάποιες περιπτώσεις η κακοποίηση λαμβάνει τέλος με τραγικό τρόπο. Από το 2007 έως το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου δικαιοσύνης, 40 γυναίκες που δολοφονήθηκαν είχαν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Η Έλενα Κατρίτση, ολοκληρώνοντας την έρευνα για την κακοποίηση των γυναικών, βρέθηκε σε ξενώνα όπου φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες και μίλησε με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι δίνουν τις πραγματικές διαστάσεις του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος καθώς και τις δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες θύματα κακοποίησης, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να πάρουμε επιτέλους θέση ώστε να πάψουν κάποιοι να λένε ότι πρόκειται για «οικογενειακή υπόθεση»:Η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, κα Έφη Μπέκου, ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ψυχολόγοι, η υπεύθυνη της τηλεφωνικής γραμμής βοηθείας, η διευθύντρια του ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες, ο δ/ντης της ιατρικής υπηρεσίας του ΚΑΤ. Ακόμη συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των γυναικών που παρά το γεγονός ότι κρατούν μυστική την ταυτότητά τους εξαιτίας του φόβου που αισθάνονται ακόμα και σήμερα, αποφασίζουν να μοιραστούν τα τραγικά τους βιώματα με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση ώστε να βγουν από αυτές τις καταστροφικές σχέσεις.
Το Σάββατο 25 Mαίου 2013, στις 16:00