Τον «ασκό του Αιόλου» στο χώρο του Τύπου, ο οποίος μετρά ήδη απώλειες λόγω της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να ανοίξει η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων στις εφημερίδες.

Ενώσεις από όλο το φάσμα του Τύπου αντιδρούν στο μέτρο επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι τόσο οι κυκλοφορίες όσο και τα διαφημιστικά έσοδα έχουν πάρει τον τελευταίο διάστημα την κατιούσα.

Η ΕΣΗΕΑ, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ζητεί να εξετάσει το ζήτημα με προσοχή, δεδομένου ότι δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά στην ενημέρωση των πολιτών ενώ παράλληλα η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στους εργαζομένους στις 25 πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες και στις περισσότερες από 300 περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες.

Ανάλογη επιστολή έστειλε η Ένωση και στον υπουργό Ανάπτυξη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Υπολογίζεται ότι η ετήσια δαπάνη για τη δημοσίευση των ισολογισμών ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ εισρέουν σε οικονομικές εφημερίδες και τα υπόλοιπα σε πολιτικές.

Με το μέτρο αυτό κινδυνεύουν να βρεθούν σε δυσχερή θέση αρκετές εφημερίδες, τα έσοδα των οποίων βασίζονται ως επί το πλείστον στη δημοσίευση ισολογισμών.