Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση, μετά την Κίνα, στον κατάλογο με τις χώρες όπου δολοφονείται δημοσιογράφος επειδή ήταν επικεφαλής blog.
Ποιος όμως ήθελε να φιμώσει το στόμα του Σωκτράτη Γκιόλια; Ποιος ήθελε να φιμώσει το μεγαλύτερο blog της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου; Ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα των δολοφόνων;
Έως τα μέσα του 2006, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Πρώτο Θέμα, τα blogs ήταν υπόθεση μιας μικρής μερίδας πολιτών, κυρίως νέων που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ανάγκη για επικοινωνία.
Μάλιστα από τα πιο hot προσωπικά ημερολόγια της εποχής ήταν εκείνο της «Ψιλικατζούς». Δεν έλειπαν όμως και κάποιες ήπιες κόντρες μεταξύ μπλόκερ οι οποίοι στη συνέχεια πήραν τρομακτικές διαστάσεις.
Από τις εφημερίδες της εποχής μαθαίνουμε ότι, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της ελληνικής μπλοκόσφαιρας μονοπωλούσε η υπόθεση της σύλληψης του πρώτου μπλόκερ Αντώνη Τσιπρόπουλου, έπειτα από μήνυση του Δημοσθένη Λιακόπουλου.
Βέβαια, από τον Λιακόπουλο μέχρι τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια κύλησε αρκετό νερό στ’ αυλάκι.
Το καλοκαίρι του 2006 η ελληνική μπλοκόσφαιρα αλλάζει ριζικά.
Η δημιουργία του press-gr από μια ομάδα προερχόμενη από τον χώρο των ΜΜΕ μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνει να ταράξει τα νερά της ενημέρωσης. Πληροφορίες, σκάνδαλα, πολιτικά και παρασκήνια, κουτσομπολιά και ενδοδημοσιογραφικά μαχαιρώματα ήταν μέρος των καθημερινών αναρτήσεών του.
Λίγο αργότερα κατηγορήθηκε από ορισμένους ως μέσο εκβιασμού. Και μπαίνει στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από μηνύσεις για εκβιασμό που κατέθεσαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκδότες και επιχειρηματίες.
Ο δρόμος ήταν ήδη στρωμένος όταν το Διαδίκτυο άρχισε να κατακλύζεται από έναν τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα όγκο νέων μπλόγκερ. Πλέον μιλάμε για μια μόδα που πήρε διαστάσεις υστερίας, γεμίζοντας την μπλοκόσφαιρα με ενημερωτικά-αποκαλυπτικά blogs.
Έτσι, πριν από δύο και κάτι χρόνια κάνει την εμφάνισή του το troktiko, δημοσιεύοντας ειδήσεις από όλους τους κοινωνικούς τομείς, καθώς επίσης και σχόλια αναγνωστών, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά πρόσβαση και δικαίωμα λόγου στους πολίτες που ήθελαν να μιλήσουν, να διαμαρτυρηθούν, ακόμη και να βρίσουν.
Ο εμπνευστής του, Σωκράτης Γκιόλιας, είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα ιστότοπο που με το σύνθημα «Εδώ δεν γράφεται τίποτα τυχαία» θορύβησε πολλούς…