Στη σκιά των αναταράξεων που έχει δημιουργήσει η συζήτηση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η πρώτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, το απόγευμα της Τετάρτης, έρχεται 12 ημέρες μετά την επεισοδιακή ματαίωση της προηγούμενης με πρωτοβουλία του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ν. Σακελλαρίου.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, πλέον, στις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προηγούμενη διάσκεψη και αν αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα ή εάν οι ημέρες που μεσολάβησαν στάθηκαν ικανές για να αμβλυνθούν οι διαφωνίες.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να κρίνουν τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών που συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 4 Ιουλίου 2016.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών οι οποίοι ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών. Στη σημερινή διάσκεψη θα συμμετέχουν 30 δικαστές . Έτσι, εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) με εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Γιώργο Παπαγεωργίου.
Η διάσκεψη θα ξεκινήσει με την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος θα τοποθετηθεί επι των νομικών θεμάτων, δηλαδή επί του παραδεκτού ή του βάσιμου κατά το νόμο των αιτήσεων των καναλιών. Το βασικό ζητούμενο σε αυτή τη φάση της διάσκεψης είναι εάν τα κανάλια, από το προπαρασκευαστικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη (οικονομική, κ.λπ.).
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, αυτό είναι κομβικό σημείο καθώς θα κριθεί αν οι δικαστές θα μπουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης κρίνοντας την συνταγματικότητα του σχετικού νόμου. Οι πληροφορίες θέλουν κάποιους δικαστές να τάσσονται με την άποψη ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν. Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη, λένε οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει «εμπλοκή» καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες.
Σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν. Αν υπερισχύσει η άποψη πως πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις για νομικούς λόγους, τότε η διαδικασία θα είναι σύντομη και το ζήτημα θα λυθεί στο απώτερο μέλλον αφού θα παραπεμφθεί στις αιτήσεις ακύρωσης κατά της προκήρυξης που έχουν υποβάλει οι σταθμοί και έχουν προσδιοριστεί για τις 13 Ιανουαρίου.
Σε διαφορετική περίπτωση το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα συνταγματικά και νομικά θέματα που έχουν τεθεί. Τότε εκτιμάται πως ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες διασκέψεις μέχρι να καταλήξουν στην τελική τους απόφαση. Πάντως, η επόμενη διάσκεψη της Ολομέλειας για το θέμα έχει οριστεί για το πρωί της Παρασκευής.