Μετά τα νησιά, οι Τούρκοι διεκδικούν και την… πατρότητα, ενός από τα πιο νόστιμα εδέσματα για τους κρεατοφάγους. Συγκεκριμένα, το νέο «μήλον της έριδος» για τα ελληνοτουρκικά είναι το κοκορέτσι.
«Mετά τον μπακλαβἀ, το τζατζίκι και το ιμάμ μπαϊλντί, η Ελλάδα τώρα διεκδικεί και το κοκορέτσι! Το παραδοσιακό τουρκικό φαγητό η Ελλάδα το διαφημίζει ως δικό της» ανέφερε το τουρκικό κανάλι Show TV, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Τελικά, όμως το κοκορέτσι, είναι τουρκικό έδεσμα;
Η απάντηση ήρθε από τον Ηλία Μαμαλάκη. Ο γνωστός μάγειρας φιλοξενήθηκε στο «Μεσημέρι και Κάτι» του Sigma Tv και έδωσε την απάντησή του για την «πατρότητα» του εδέσματος.
«Το κοκορέτσι είναι βαλκανικό προϊόν, απ’ εκεί ξεκίνησε και υιοθετήθηκε πολύ νωρίς, τον 19ο αιώνα και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους. Έχουμε μαρτυρίες ότι ο Καραϊσκάκης ήταν μάστορας του σπληνάντερου και στο κοκορέτσι. Μιλάμε για κάτι που ξεκινά από το 1800. Το τούρκικο κοκορέτσι με το ελληνικό κοκορέτσι δεν έχουν καμιά σχέση.
Οι Τούρκοι κάνουν το κοκορέτσι χωρίς έντερο, κόβουν μια φέτα αφού ψηθεί (δεν το ψήνουν σε φούρνους, το βάζουν σε καυτά πιθάρια), τη ψιλοκόβουν και την ανακατεύουν με μια κόκκινη πιπεριά και την κάνουν σάντουιτς», είπε.
«Είναι πολύ μεγάλες διαφορές των δυο πιάτων. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Παρόμοιες διενέξεις σημείωσε ο κ.Μαμαλάκης έγιναν και για το ιμάμ και για το τζατζίκι», συμπλήρωσε.