Όταν η Linda Evangelista περπατούσε στις πασαρέλες τη δεκαετία του ’90 εντυπωσίαζε με την ανεπιτήδευτη ομορφιά της. Η μούσα του φωτογράφου Στίβεν Μέισελ, που έχει μείνει στην Ιστορία για τη φράση της «δεν ξυπνάω για λιγότερα από 10.000 δολάρια τη μέρα», δεν θυμίζει σήμερα σε τίποτα το σούπερ μόντελ που είχε κάνει ρεκόρ εμφανίσεων στην ιταλική Vogue.
H 57χρονη παραμορφώθηκε για πάντα και έμεινε για πολύ καιρό μακριά από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας για να καταφέρει να συμφιλιωθεί και να αποδεχτεί όλο αυτό που συνέβη στην εμφάνισή της και πλέον, όπως λέει η ίδια, δεν αλλάζει. Η Evangelista κρύφτηκε για σχεδόν έξι χρόνια, τώρα όμως είδαν το φως της δημοσιότητες οι πρώτες φωτογραφίες της από τη Νέα Υόρκη.
Το 2016 έκανε CoolSculpting, μία μη επεμβατική μέθοδο, εναλλακτική της λιποαναρρόφησης, η οποία είναι εγκεκριμένη από τον FDA. Οι περιοχές όμως που ήθελε να συρρικνώσει άρχισαν να μεγαλώνουν και να εμφανίζει επώδυνα εξογκώματα στο πηγούνι, τους μηρούς και το μπούστο της. Είχε πάθει παράδοξη υπερπλασία του λίπους (PAH), που έχει παρουσιαστεί στο 0,0051% του 1,5 εκατομμυρίου τέτοιων επεμβάσεων που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο.
Το πασίγνωστο μοντέλο έχει καταθέσει μήνυση στην εταιρεία Zeltiq Aesthetics Inc, ζητώντας 50 εκατομμύρια δολάρια γιατί από τη στιγμή που παραμορφώθηκε δεν δούλεψε ποτέ ξανά. Ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία προσφέρθηκε να της πληρώσει λιποαναρρόφηση για να διορθώσει τη βλάβη που προκάλεσε η PAH, αφού ο γιατρός της επικοινώνησε μαζί τους. Ωστόσο, είπε ότι την παραμονή της λιποαναρρόφησης, η Zeltiq είπε ότι θα πλήρωναν για τη διαδικασία μόνο αν υπέγραφε μια συμφωνία εμπιστευτικότητας, την οποία αρνήθηκε.
«Δεν θέλω άλλο να ζω στη ντροπή»
Μετά από μήνες κρυφτού η Linda Evangelista αποφάσισε ότι δεν θέλει άλλο να ζει μέσα στη ντροπή, με τον φωτογραφικό φακό να την εντοπίζει στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ντυμένη απλά με ένα μαύρο παντελόνι, ένα τζιν μπουφάν, σανδάλια και το δέρμα της εμφανώς κόκκινο.
Η επανεμφάνιση του σούπερ μόντελ της δεκαετίας του ’90 έρχεται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο 72χρονος πρώην άνδρας της, ο γάλλος ατζέντης Gerald Marie, είχε βιάσει 13χρονα και 14χρονο μοντέλα από το πρακτορείο Elite, που ήταν επικεφαλής, επειδή θεωρούσε ότι οι παρθένες δεν έχουν φωτογένεια, ενώ συνταγογραφούσε στα θύματα κοκαΐνη για να τις κρατήσει αδύνατες.
«Για τους followers μου που με ρωτούν πού έχω χαθεί, ενώ συνάδελφοί μου συνεχίζουν να σαρώνουν στον χώρο της μόδας, απαντώ ότι παραμορφώθηκα βάναυσα κάνοντας CoolSculpting, μια διαδικασία που έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποσχόταν» είχε πει πριν μερικούς μήνες. «Αύξησε αντί να μειώσει τα λιποκύτταρά μου και με άφησε παραμορφωμένη μετά από δύο επώδυνες και ανεπιτυχείς διορθωτικές παρεμβάσεις. Έγινα όπως συχνά είπαν τα μέσα ενημέρωσης, αγνώριστη» ανέφερε.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο People τον περασμένο Φεβρουάριο περιέγραψε τον εφιάλτη που βίωσε για πολύ καιρό, λέγοντας ότι ένιωθε ότι χάνει το μυαλό τους αφού αντί να αδυνατίζει, πάχαινε. Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα εξογκώματα σταμάτησε να τρώει και έτρεμε μήπως πέσει πάνω σε κάποιον γνωστό και τη δει σε αυτή την κατάσταση. «Δεν μπορώ να ζω άλλο έτσι, να κρύβομαι και να ντρέπομαι. Δεν μπορούσα να ζω με τόσο πόνο. Είμαι έτοιμη να μιλήσω» είχε πει στο περιοδικό, για το οποίο είχε κιόλας φωτογραφηθεί.
Τα μεγάλα εξογκώματα, που εμφανίστηκαν σχεδόν τρεις μήνες μετά την πρώτη λιποαναρρόφηση, την ανάγκασαν να φοράει ρούχα συμπίεσης και μάσκα στο πρόσωπο για δύο μήνες, αλλά η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη όταν έκανε τη δεύτερη επέμβαση.
Η Linda Evangelista μιλώντας στο People ανέφερε πως «δεν αναγνωρίζω το σώμα μου, αλλά δεν με αναγνωρίζω πια ούτε ως άτομο. Αυτή η Λίντα, το σούπερ μόντελ, έχει κατά κάποιον τρόπο χαθεί». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν κοιτάζομαι στον καθρέφτη. Δεν μου μοιάζω» και πρόσθεσε ότι «ελπίζω να μπορέσω να βγάλω από πάνω μου μέρος της ντροπής και να βοηθήσω άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμένα. Αυτός είναι ο στόχος μου». Κάτι που φέρεται να κατάφερε πια.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο People: «Η διαδικασία αυτή έχει μελετηθεί καλά με περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις και περισσότερες από 11 εκατομμύρια θεραπείες που έχουν γίνει παγκοσμίως».