Οικογένεια Ανδρεάδη: Με το «Clara Mara» στα ελληνικά νησιά

Οι διακοπές της οικογένειας Ανδρεάδη ξεκίνησαν, όπως έμαθα, με ένα θαλασσινό ταξίδι με το κότερό τους, το «Clara Mara». Ένα ιστιοφόρο με μια μακρά ιστορία και συνδεδεμένο με την ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Τόσο συνδεδεμένο, αναφέρουν κάποιοι, που το εφεδρικό άλμπουρο του ιστιοφόρου κοσμεί τον υψηλότερο όροφο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Ήταν η εποχή που ο αείμνηστος επιχειρηματίας, Γιώργος Ανδρεάδης, είχε αποκτήσει το σκάφος, που κάποια χρόνια νωρίτερα ο πατέρας του, μεγιστάνας Στρατής Ανδρεάδης, είχε πουλήσει σε έναν άγγλο επιχειρηματία. Ο λόγος, όπως λέγεται, τότε ήταν η διαμάχη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η μετεγκατάσταση του Στρατή Ανδρεάδη με τη σύζυγό του, Ειρήνη (χαϊδευτικά Ρένα) Κορυζή, στο εξωτερικό. Ο μεγιστάνας δεν θα χρησιμοποιούσε άλλο το σκάφος και γι’ αυτό αποφάσισε να το διαθέσει. Ένα σκάφος για την απόκτηση του οποίου, όπως είχαν γράψει και «Τα Νέα», διατέθηκαν επτά εκατομμύρια δραχμές! Το 1965 ο γιος του, επιχειρηματίας Γιώργος Ανδρεάδης, ήθελε πάση θυσία να το πάρει πίσω και, όπως αναφέρει και ο αστικός μύθος, είχε βάλει μέχρι και ντετέκτιβ, προκειμένου να δει πού βρίσκεται το σκάφος στο εξωτερικό και αν ο ιδιοκτήτης του είχε διάθεση να το πουλήσει. Η τύχη μάλλον γέλασε στον επιχειρηματία, καθώς ο εγγλέζος ιδιοκτήτης του απεβίωσε και τότε ο αείμνηστος Γιώργος Ανδρεάδης έκανε το καθοριστικό βήμα: εμφανίστηκε στη χήρα με λευκή επιταγή, προκειμένου να το αγοράσει. Κάτι το οποίο και έγινε! Η ανακαίνιση – αναπαλαίωση του «Clara Mara» στοίχισε ένα υπέρογκο ποσό για την εποχή, ενώ ο επιχειρηματίας, που ήταν ιδιαίτερα προληπτικός, ζήτησε εκείνη την εποχή από τον κορυφαίο καραβομαραγκό, Μίμη Πέζαρο, που είχε το ναυπηγείο του δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος να του κατασκευάσει ένα εφεδρικό άλμπουρο για την κακιά στιγμή. Άλλωστε, εκείνη την εποχή ο κορυφαίος έλληνας καραβομαραγκός ήταν ήδη μεγάλος ηλικιακά και δεν υπήρχε άλλος δεξιοτέχνης, για να αναλάβει ένα τόσο σημαντικό έργο. Έτσι, το εφεδρικό άλμπουρο του «Clara Mara» πήρε τη θέση του στον Ναυτικό Όμιλο, περιμένοντας την «κακιά ώρα», που δεν ήρθε ποτέ! Το υπέροχο κότερο, που είναι μοναδικό στην κλάση του, έκτοτε ελλιμενίζεται στο Μικρολίμανο και συμμετέχει σε διεθνείς και εγχώριους αγώνες ιστιοπλοΐας, με τους ιδιοκτήτες του να είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό.

Οι άνδρες, ωστόσο, της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας Ανδρεάδη δεν ήταν λάτρεις μόνο της ιστιοπλοΐας αλλά και της ταχύτητας. Ο αείμνηστος επιχειρηματίας, Γιώργος Ανδρεάδης, διέθετε μια κολεξιόν από πολύ δυνατά συλλεκτικά αυτοκίνητα: ανάμεσα τους η μπλε Ferrari 365 GTB, μια Mustang Cobra, αλλά και μια κίτρινη Camaro full racing, που χάρη στον Μίκι Τόμσον, τον κορυφαίο μηχανικό της πίστας Ινδιανάπολης, που είχε έρθει στην Ελλάδα και την είχε μετατρέψει, έβγαζε 730 άλογα! Ακόμη και οι κυρίες της οικογένειας Ανδρεάδη είχαν πάθος με τους τέσσερις τροχούς! Και εξηγούμαι: η γιαγιά του νεότερου Στρατή Ανδρεάδη και μητέρα του αείμνηστου Γιώργου Ανδρεάδη, Ειρήνη (Ρένα) Κορυζή – Ανδρεάδη, βρισκόταν πίσω από το τιμόνι μιας limo Facel Vega, που για να την αποκτήσει κάποιος σήμερα πρέπει να διαθέσει πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες λίρες σε δημοπρασία!

Το real estate της Σκλαβενίτης και η απόκτηση έκτασης στην Κηφισιά

Ο Όμιλος Σκλαβενίτη, που διευθύνεται από τα μέλη της οικογένειας Σκλαβενίτη, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο real estate εδώ και λίγα χρόνια. Ήταν μια ιδέα που αρχικά συζητήθηκε από τον αείμνηστο καπετάν Ανδρέα Ποταμιάνο, πατριάρχη της κρουαζιέρας και κουμπάρο του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, η οποία σύντομα πήρε αυτό που λέμε σάρκα και οστά. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Όμιλος Σκλαβενίτη έχει προβεί σε αγοραπωλησίες εντός και εκτός της Αττικής, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως μάλιστα έμαθα, ο Όμιλος βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε διαπραγματεύσεις για την αγορά μιας έκτασης στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς με πολύ σημαντική οικονομική αξία για το χαρτοφυλάκιό του.

Ο Βιώσιμος Μαζικός Τουρισμός στα ξενοδοχεία της οικογένειας Κοκοτού

Ένα πολύ σημαντικό project και ιδιαίτερα καινοτόμο για τον ελλαδικό χώρο εφάρμοσε στα ξενοδοχεία της η οικογένεια Κοκοτού. Ονομάζεται Βιώσιμος Μαζικός Τουρισμός και αφορά τη διαλογή ρευμάτων αποβλήτων και την απευθείας αποστολή τους σε εταιρείες ανακύκλωσης. Η διαλογή των αποβλήτων (φαγητό, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, κάψουλες καφέ, φελλοί) γίνεται στους χώρους των ξενοδοχείων. Αμέσως μετά φορτώνονται με κόστος της εταιρείας Elounda S.A Hotels and Resorts σε φορτηγό και καταλήγουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης στην περιοχή του Ηρακλείου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας, Φώτης Κοκοτός, η συγκεκριμένη εργασία γίνεται υπό την επίβλεψη ανθρώπων των ξενοδοχείων και πληρώνεται από την εταιρεία, προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι τα απόβλητα δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή!

Η μελέτη για την αποκατάσταση του Olympic Eagle

Περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει, όπως έμαθα, στη Lamda η αποκατάσταση του Boeing 747, του θρυλικού και μοναδικού Olympic Eagle, προκειμένου αυτό να καταστεί επισκέψιμο για το ευρύ κοινό. Και αυτό, καθώς ο γίγαντας της Ολυμπιακής του Αριστοτέλη Ωνάση διασώθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό εσωτερικά από τη φθορά του χρόνου, αλλά και από το πλιάτσικο τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά όλα αυτά είναι ακόμη στα χαρτιά και στις συζητήσεις, προκειμένου το αεροπλάνο να αποκτήσει την παλαιά του αίγλη και χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν θα τοποθετηθούν σε αυτό ομοιώματα από τους κινητήρες, που έφερε την εποχή που ταξίδευε σε Αμερική και Αυστραλία.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’: Η αρθροπλαστική και η αποθεραπεία στην Αλεξάνδρεια

Ήταν ένας επίπονος μήνας ο Ιούνιος, αλλά και ο Ιούλιος που διανύουμε, για τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’. Ο ποιμενάρχης με το μακρύ και ομολογουμένως δύσκολο ποιμαντικό έργο στην Αφρική υποβλήθηκε σε αρθροπλαστική εγχείρηση στο γόνατό του, που ήταν ιδιαίτερα επίπονη. Ο ποιμένας, ωστόσο, δεν άφησε ούτε στιγμή τα καθήκοντά του, όπως πληροφορήθηκα, κάτι που φανερώνει το θεάρεστο έργο που έχει επιτελέσει στη σκληροτράχηλη ήπειρο της Αφρικής. Ακόμα και τον μετεγχειρητικό πόνο, που έχει στο πόδι του και που δυσχεραίνει το βάδισμά του, τον αντιμετωπίζει με στωικότητα και υπομονή, καθώς οι υποχρεώσεις στην έδρα του δεν σταματούν ποτέ. Ωστόσο, οι δικοί του άνθρωποι, η αδελφή του από την Κρήτη αλλά και οι άνθρωποι του Πατριαρχείου, του ζητούν να ξεκουράζεται περισσότερο, προκειμένου να ανακάμψει γρηγορότερα και να βαδίσει και πάλι με άνεση. Και από εμάς θερμές ευχές για γρήγορη αποκατάσταση στον ευσεβή Ποιμένα της Εκκλησίας μας.