Οι φυλές του Ελληνικού και η γη από χρυσάφι
Εκεί που κάποτε ο Ωνάσης ήθελε να δημιουργήσει ένα αεροδρόμιο με τερματικούς σταθμούς στα πρότυπα εκείνων που δημιούργησε ο Χιουζ στο αεροδρόμιο του LA για την TWA, με αεροδιαδρόμους που θα ξεκινούσαν μέσα από τη θάλασσα, έχει ξεκινήσει μια αδυσώπητη μάχη κυριολεκτικά για την απόκτηση τετραγωνικών ή κάποιων στρεμμάτων. Οι νεότεροι επιχειρηματίες επένδυσαν στο Riviera Tower με τους περισσότερους να ετοιμάζονται να απολαύσουν θέα 180 ή ακόμη και 360 μοιρών με είκοσι τρεις χιλιάδες το τετραγωνικό μέτρο, σε αντίθεση με το old money που επέλεξε να αγοράσει γη και μέσα σε αυτή να δημιουργήσει τη δίκη του πολυτελή κατοικία είτε για ιδιοκατοίκηση είτε ως επένδυση ή ακόμη και για εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχειρηματική οικογένεια Δανάλη που ήταν ανάμεσα στους πρώτους που αγόρασαν ένα από τα «φιλέτα» των πέντε στρεμμάτων προκειμένου να δημιουργήσει πολυτελείς κατοικίες για εκμετάλλευση με τον διακριτικό τίτλο: Theoxenia II σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις επενδύσεις της εντός της Αττικής. Όπως έπιασαν οι κεραίες μου και στην περίπτωση των οικοπέδων μπροστά αλλά και παραπλεύρως της επένδυσης της Lamda οι τιμές του στρέμματος «παίζουν» ευχάριστα και διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζώνη. Έτσι λοιπόν έχουμε την πρώτη ζώνη που οι τιμές του στρέμματος φθάνουν τα πέντε εκατομμύρια ενώ στη δεύτερη ζώνη φθάνουν και τα τέσσερα εκατομμύρια. Όπως, όμως πληροφορήθηκα τα στρέμματα αυτά δεν ξεπερνούν τα πέντε, για κάθε ένα αγοραστή, και ξεκινούν από τα δυόμιση, προκειμένου να είναι αυτό που λέμε άρτια οικοδομήσιμα. Αν τώρα πάλι θέλετε και ονόματα να ακούσετε θα σας πω ότι ανάμεσα στις πρώτες επενδύσεις ήταν αυτή της εφοπλιστικής οικογένειας Διαμαντίδη και ακολούθησαν σταθεροί και πολύ δυνατοί παίκτες από το χώρο του εφοπλισμού: οικογένειες Προκοπίου, Αγγελικούση, Μαρτίνου και Λασκαρίδη. Εκείνο που είναι σίγουρο πλέον, είναι πως μετά την ολοκλήρωση του έργου θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο place to be που ταυτόχρονα μπορεί να υποβαθμίσει τις γύρω περιοχές μιας και όλες οι επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες θα θελήσουν να βρεθούν στο Ελληνικό. Θα μεταφέρουν εκεί τις έδρες τους, τα καταστήματα τους από οπουδήποτε άλλου που σήμερα χρυσοπληρώνουν σε ενοίκια: Κολωνάκι, Γλυφάδα κλπ. Έτσι αναμένεται να αλλάξουν πολύ οι ισορροπίες εντός της Αττικής με τον μοναδικό κανόνα να υπερισχύει. Follow the money.
Ο γάμος του σεΐχη του Ντουμπάι και η έλευση του Μέγα Δούκα της Ρωσίας στην Ελλάδα
Στις 25 Ιουνίου λίγο μετά τις 7 το απόγευμα σε κτήμα στην περιοχή των Σπάτων πραγματοποιήθηκε ένας πριγκιπικός γάμος με υψηλούς καλεσμένους που έφθασαν με ιδιωτικές πτήσεις από τα Εμιράτα, το Μονακό, το Λονδίνο. Ο νεότερος γιος του Σεΐχη του Ντουμπάι ήλθε σε γάμου κοινωνία με την αγαπημένη του, παρουσία φίλων και των δυο οικογενειών, ενώ την επόμενη ημέρα, για όσους το επιθυμούσαν, ξεκινούσε μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά μαζί με τους νεόνυμφους! Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί στη χώρα μας. Ανάμεσα στους καλεσμένους και ο Μέγας Δούκας της Ρωσίας, Γεώργιος Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ που διατηρεί σε Ευρώπη και Εμιράτα μια από τις πλέον ισχυρές εταιρείες συμβούλων επενδύσεων. Μαζί του ήταν και η σύζυγός του, Ρεμπέκα – Βικτόρια. Νωρίτερα το ζευγάρι επισκέφθηκε ιδιωτικά το Τατόι και προσκύνησε τον τάφο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Άλλωστε ο τέως ήταν και ο νονός του Γεωργίου Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ.
Ο απόγονος του Λόρδου Βύρωνα στην Αθήνα
Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Λόρδος Lytton, μέλος της Βουλής των Λόρδων και απευθείας απόγονος του Λόρδου Βύρωνος, προκειμένου να παραλάβει το πρώτο βραβείο στη Τελετή Απονομής του πρώτου Βραβείου Lord Byron για το έτος 2024, η οποία συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και την Ακαδημία Αθηνών. Στη συνέχεια, ο απόγονος του Λόρδου Βυρωνα παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης, που συνδιοργανώνει η Ακαδημία Αθηνών με το Μουσείο Φιλελληνισμού, με τίτλο «Ο Λόρδος Βύρων και η φιλελληνική αύρα».
Το καθιερωμένο εικαστικό βήμα σε νέους δημιουργούς στη Σύρο από τον Αντώνη Κομνηνό
Όπως η Ύδρα αποτελεί τον καλοκαιρινό εικαστικό προορισμό του μαικήνα Δάκη Ιωάννου έτσι και η Σύρος ή η Σύρα στη λαϊκή ντοπιολαλιά εκτός από ησυχαστήριο του εφοπλιστή και φιλότεχνου Αντώνη Κομνηνού αποτελεί προορισμό για νέους εικαστικούς δημιουργούς κάτω από την ομπρέλα του Ιδρύματος «Αντώνιος Ε. Κομνηνός». Πρόσφατα παρουσιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του εικαστικού Κωστή Δαμουλάκη με τον τίτλο Urban Life, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου στην αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη. Μια έκθεση που συγχωρέστε μου την έκφραση, παραπέμπει σε φιγούρες και χρωματισμούς ιδιαίτερα σαν αυτούς του κορυφαίου μας ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου. Αν αυτό που λέω δεν είναι ύβρη για τον κορυφαίο μας ζωγράφο. Η ενθάρρυνση ωστόσο νέων καλλιτεχνών αποτελεί εδώ και χρόνια κανόνα για τον έλληνα εφοπλιστή που μεταξύ άλλων έχει τονίσει: «Είμαστε μία χώρα που σε επίπεδο πολιτισμού έχει προσφέρει πολλά. Με τα νέα παιδιά σήμερα πιστεύω ότι έχει να πει ακόμα περισσότερα. Όταν αυτή η κληρονομιά μεταφραστεί σε σωστή παιδεία και ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης από μικρή ηλικία με όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού, τότε μπορούμε να μιλάμε για πραγματική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα».
Το πρώτο εξώφυλλο για τον πρωτότοκο γιο της Αλεξίας
Το Δανέζικο περιοδικό, Billed Bladet, συνοδεύει την έκδοσή του αυτή την εβδομάδα με ένα συμπληρωματικό ένθετο, όπου παρουσιάζει πενήντα δυο μέλη της ευρωπαϊκής βασιλικής οικογένειας. Ο Κάρλος Μοράλες, εγγονός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Άννας Μαρίας εμφανίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο διάδοχος της Δανίας και του Λιχτενστάιν και οι πριγκίπισσες του διαδόχου της Ισπανίας, της Νορβηγίας και άλλα μέλη της ευρωπαϊκής βασιλικής οικογένειας.
Θοδωρής Στέφος