Η Λίντα Εβαντζελίστα, αν και έσβησε τα 59 κεράκια στη γενέθλια τούρτα της στις 10 Μαΐου, αποδεικνύει ότι παραμένει γοητευτική και κομψή.

To γνωστό μοντέλο των 90s έχει πει την περίφημη ατάκα που έμεινε στην ιστορία: «Δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι για λιγότερο από 10.000 δολάρια». Τα κοντά μαλλιά της είχαν επίσης κάνει αίσθηση τη δεκαετία του ’90 με το κούρεμά της να ονομάζεται «Τhe Linda».

Ήταν το 1988 όταν, κόντρα σε όλους, η Λίντα Εβαντζελίστα αποφάσισε να κόψει τα μαλλιά της αντρικά μετά από μία φωτογράφιση με μία κοντοκουρεμένη περούκα που της άρεσε πολύ. Τελικά αυτό το κούρεμα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, που τα κοντά «αγορέ» μαλλιά έγιναν η τάση της χρονιάς.

Η Λίντα Εβαντζελίστα υπήρξε μια από τις πέντε κορυφαίες μαζί με τις Κλόντια Σίφερ, Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Κρίστι Τέρλινγκτον. Ηταν στην dream team των σούπερ μόντελ των 90s και έχει γίνει εξώφυλλο σε πάνω από 700 περιοδικά.

Γεννήθηκε στο Τορόντο στις 10 Μαΐου του 1965 από ιταλούς γονείς. Ξεκίνησε το μόντελινγκ στην ηλικία των 18, όταν εντοπίστηκε από τους ανθρώπους του πρακτορείου «Elite» της Νέας Υόρκης, ύστερα από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ομορφιάς «Miss Teen Niagara». Το 1987 έκανε το πρώτο της εξώφυλλο στη «Vogue» και κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα κορίτσια στην πασαρέλα.

Το παιδί εκτός γάμου με τον δισεκατομμυριούχο Φρανσουά Ανρί Πινό

Στην ηλικία των 41 χρόνων απέκτησε έναν γιο, τον Όγκοστιν, από τη σχέση της με τον δισεκατομμυριούχο Φρανσουά Ανρί Πινό, τωρινό σύζυγο της Σάλμα Χάγιεκ.

Το διάσημο μοντέλο κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό ότι ο γιος της είναι παιδί του γάλλου μεγιστάνα, ιδιοκτήτη της Kering. Η Λίντα Εβαντζελίστα έμεινε έγκυος στις αρχές του 2006, ενώ την ίδια εποχή ο Ανρί Πινό άρχισε να βγαίνει με την ηθοποιό του Χόλιγουντ, Σάλμα Χάγιεκ, με την οποία παντρεύτηκαν το 2009, ενώ ήδη είχε έρθει στον κόσμο η κόρη τους, Βαλεντίνα.

H Λίντα Εβαντζελίστα είχε σχέση με τον γάλλο δισεκατομμυριούχο μόλις τέσσερις μήνες στα τέλη του 2005 και στις αρχές του 2006.

H Λίντα Εβαντζελίστα και ο Φρανσουά Ανρί Πινό πήγαν στα δικαστήρια, καθώς είχαν έρθει σε ρήξη για τη διατροφή του γιου τους. Το μοντέλο διεκδικούσε 46.000 δολάρια ως μηνιαία διατροφή για τον γιο που απέκτησε με τον Πινό. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Εβαντζελίστα, ο σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ αναγνώρισε την πατρότητα του Όγκοστιν, χωρίς να συνεισφέρει στα έξοδα διαβίωσής του. Η διαμάχη λύθηκε τον Μάιο του 2012 και σήμερα το πρώην ζευγάρι διατηρεί άψογες σχέσεις.

Ο πρώτος της γάμος και η αποβολή στους έξι μήνες

Η Καναδή υπήρξε παντρεμένη με τον Ζεράλντ Μαρί από το 1987 έως το 1993, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του πασίγνωστου πρακτορείου μοντέλων «Elite» στο Παρίσι. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του μόντελινγκ κατηγορήθηκε ότι βίασε μοντέλα της «Εlite» με αντάλλαγμα μια μεγάλη καριέρα στο μόντελινγκ. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ η Λίντα τάχθηκε υπέρ των γυναικών που υπέφεραν από εκείνον.

Η Εβαντζελίστα είχε επίσης μια θυελλώδη σχέση με τον βετεράνο ποδοσφαιριστή, Φαμπιάν Μπαρτέζ, με πολλούς χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Υπήρξε μάλιστα έγκυος στο παιδί του, αλλά απέβαλε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη έξι μηνών το 1999.

Διαγνώστηκε δύο φορές με καρκίνο του μαστού σε 5 χρόνια

Η Λίντα Εβαντζελίστα αποκάλυψε το 2023 ότι διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού το 2018. «Τον βρήκαν στην ετήσια μαστογραφία μου» σημείωσε το διάσημο μοντέλο στο περιοδικό «WSJ Magazine» και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. «Ο καρκίνος του μαστού δεν επρόκειτο να με σκοτώσει» είχε πει τότε στους γιατρούς της. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022, η Λίντα Εβαντζελίστα ένιωσε κάτι στο στήθος της και οι γιατροί την ενημέρωσαν πως ο καρκίνος είχε επιστρέψει.

Η ίδια εξήγησε στο περιοδικό τους λόγους που κρατούσε το πρόβλημα της υγείας της μυστικό σχεδόν από όλους. «Το κρατούσα μυστικό. Ελάχιστοι άνθρωποι το γνώριζαν. Απλώς δεν είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που πρέπει να μοιράζονται τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά. «Σκέφτηκα “θα το μοιραστώ αυτό μια μέρα, αλλά σε καμία περίπτωση όσο το περνάω”. Δεν θέλω η “Daily Mail” να περιμένει έξω από την πόρτα μου, όπως κάνουν κάθε φορά που συμβαίνει κάτι».

Η ίδια σήμερα αναγνωρίζει πως το μέλλον είναι αβέβαιο, αλλά δηλώνει ευγνώμων για κάθε στιγμή της ζωής της. 

Η παραμόρφωση στο πρόσωπο

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Λίντα Εβαντζελίστα μίλησε μέσα από το προφίλ της στο Instagram για το πώς μια θεραπεία κρυολιπόλυσης, το «CoolSculpting», την άφησε «μόνιμα παραμορφωμένη» και για τον ψυχολογικό αντίκτυπο της κακής επέμβασης.

Η Λίντα Εβαντζελίστα υποβλήθηκε σε αισθητική επέμβαση το 2016, η οποία είχε ως συνέπεια να δείχνει αγνώριστη και έτσι να αναγκαστεί να κάνει παύση στην καριέρα της. Το σούπερ μόντελ εξηγούσε στους θαυμαστές της: «Σήμερα έκανα ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσω ένα λάθος που με έκανε να υποφέρω τα τελευταία πέντε χρόνια. Για τους θαυμαστές μου που αναρωτήθηκαν γιατί δεν εργάζομαι, ενώ η καριέρα των μοντέλων στην ηλικία μου συνεχίζεται κανονικά, ο λόγος είναι ότι παραμορφώθηκα βάναυσα από τη διαδικασία του “Zeltiq CoolSculpting”, η οποία έκανε το αντίθετο από ό,τι είχε υποσχεθεί. Αύξησε αντί να μειώσει τα λιποκύτταρά μου και με άφησε παραμορφωμένη, ακόμα και έπειτα από δύο επίπονες, ανεπιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις που έκανα για να διορθώσω την κατάσταση. Έγινα αυτό που τα media περιγράφουν… “αγνώριστη”».

Η διαδικασία της κρυολιπόλυσης, που λέγεται «CoolSculpting», είχε σχεδιαστεί για να μειώσει τα λιποκύτταρα, αλλά, αντίθετα, έκανε τα κύτταρά της να διογκωθούν. Είπε ότι σύντομα άρχισε να αναπτύσσει «εξογκώματα» σε όλο της το σώμα, τα οποία την έκαναν αγνώριστη. «Όχι μόνο κατέστρεψε τη ζωή μου, αλλά με οδήγησε σε έναν κύκλο βαθιάς κατάθλιψης, θλίψης και στα χαμηλότερα βάθη της αυτοαπόρριψης. Στην πορεία έγινα αντικοινωνική», ομολόγησε η ίδια.

Το comeback του διάσημου μοντέλου έγινε με τη διαφημιστική καμπάνια του οίκου Fendi στην οποία πρωταγωνιστούσε. Πλέον δηλώνει ευγνώμων στον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Fendi, τον Βρετανό Κιμ Τζόουνς, που αποφάσισε να τείνει το χέρι και να τη βοηθήσει να επιστρέψει στον χώρο του μόντελινγκ.

Ένα είναι το σίγουρο: ενώ από τότε υπήρξαν κι άλλα διάσημα μοντέλα (βλέπε Τζίτζι Χαντίντ, Ζιζέλ Μπούντχεν, Ιρίνα Σάικ), τα σούπερ μόντελ των 90s παραμένουν αξεπέραστα. Ο φωτογράφος Στίβεν Μαϊζέλ, τη μούσα του οποίου ενσαρκώνει από την αρχή της καριέρας της, έχει πει πως η μόδα δεν θα ήταν ίδια χωρίς εκείνη.

Δείτε πώς είναι σήμερα η Λίντα Εβαντζελίστα: