Στην Ελλάδα βρίσκεται ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Χόλιγουντ, Γούντι Άλεν, για να δώσει μια συναυλία στο Ηρώδειο αλλά και για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, «Γυρίσματα της Τύχης». Ο πασίγνωστος σκηνοθέτης έδωσε μια συνέντευξη στην ΕΡΤ, μιλώντας για την αγάπη του για τη μουσική, την τύχη αλλά και την Αθήνα.

Στην αρχή, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς ρώτησε τον Γούντι Άλεν για το πώς ξεκίνησε η αγάπη του για τη μουσική. «Άρχισα να παίζω, γιατί άκουσα τζαζ μουσική στο ραδιόφωνο, πολλά χρόνια πριν. Και μου άρεσε πάρα πολύ, δεν είχα ξανακούσει. Ήταν η μουσική της Νέας Ορλεάνης, πολύ αυθεντική. Άρχισε να με ενδιαφέρει όλο και πιο πολύ. Ύστερα από ένα – δύο χρόνια αποφάσισα ότι ήθελα να παίξω. Ξεκίνησα να μαθαίνω να παίζω το σοπράνο σαξόφωνο και μεταπήδησα στο κλαρινέτο. Παίζω από τότε».

«Δεν έχω κάτσει πολύ εδώ. Φυσικά, η Αθήνα είναι θρυλική. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε ότι η Αθήνα είναι θρυλική. Μας έρχεται στον νου ο ελληνικός πολιτισμός, η γέννηση του πνευματικού και πολιτιστικού πολιτισμού. Όταν ήρθα πρώτη φορά εδώ και με ξενάγησαν στον Παρθενώνα, την Ακρόπολη, ήταν απίστευτο για μένα. Όταν βλέπω ένα ελληνικό θέατρο και ξέρω πως αυτά τα έργα που ανεβάζουμε ακόμα στο Μπρόντγουεϊ, στην Αμερική, ξεκίνησαν εκεί, οι πρώτες παραγωγές… Είναι μια εμπειρία που προκαλεί δέος».

Στη συνέχεια, ο Γούντι Άλεν ρωτήθηκε εάν θα γυρνούσε ταινία στην Αθήνα, με τον ίδιο να απαντά πως «θα σκεφτόμουν να κινηματογραφούσα εδώ, γιατί ξέρω μόνο την Αθήνα. Αν είχα μια ιστορία, που θα έβγαζε νόημα να γυριστεί στην Αθήνα, θα μου άρεσε πάρα πολύ. Θα ήταν τέλειο. Συνήθως δεν σκέφτομαι τις ιστορίες έτσι. Συνήθως μου έρχεται μια ιδέα. Είναι πιθανό να μου έρθει μια ιδέα για μια ιστορία στην Αθήνα και μετά, ήθελα πολύ να έρθω να τη γυρίσω».

Για το εάν πιστεύει την καλή ή κακή τύχη καθοριστική στη ζωή των αθρώπων, ο Γούντι Άλεν ανέφερε ότι «πάντα ακούς ανθρώπους να λένε “φτιάχνω την τύχη μου”. Καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, να δουλεύεις σκληρά, να μελετάς, να κάνεις ό,τι μπορείς, για ό,τι μπορείς να ελέγξεις. Υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής σου, όμως, και δεν θέλει να το παραδέχεται ο κόσμος αυτό, γιατί είναι τρομακτικό, που ορίζεται από την τύχη, από το αν έχεις καλή ή κακή τύχη. Αν είσαι κακότυχος, μπορεί να είσαι μια υπέροχη ιδιοφυΐα, αθλητής, συνθέτης, επιχειρηματίας, αλλά αν είσαι κακότυχος… τότε κρίμα».

«Θεωρώ πως είμαι τυχερός, είχα μια καλή ζωή. Είχα καλούς γονείς, ήμουν υγιής όλη μου τη ζωή. Όταν άρχισα να δουλεύω, η δουλειά μου πέτυχε. Δεν χρειάστηκε ποτέ να δουλέψω πολύ σκληρά. Έκανα πάντα κάτι που αγαπούσα. Η ζωή ήταν η σόου μπίζνες, η μουσική και οι ταινίες. Έχω πολύ καλή οικογένεια. Έχω υπάρξει πολύ τυχερός. Τώρα μπορεί να βγω από την πόρτα, να γλιστρήσω και να πέσω, να χτυπήσω το κεφάλι μου στο πάτωμα. Είναι τι θα σου τύχει», ανέφερε για τον εαυτό του.