Η νοσταλγία για το παρελθόν είναι μια κοινή ανθρώπινη αντίληψη. Σε κάθε εποχή, άνθρωποι νοσταλγούν ένα υποτιθέμενο «χρυσό παρελθόν» και κρίνουν το παρόν ανεπαρκές. Πολλοί κοιτάζουν πίσω με ρομαντική διάθεση, υποστηρίζοντας ότι οι παλιές εποχές ήταν καλυτερες ή πιο ευτυχισμένες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι μας οδηγεί στο να εξιδανικεύουμε το παρελθόν και να κρίνουμε το παρόν ως κατώτερο; Γιατί συχνά αγνοούμε την πρόοδο και τη βελτίωση που μπορεί να έχει σημειωθεί σε διάφορους τομείς της ζωής μας στο παρόν.

Η απάντηση δεν κρύβεται μόνο στις κοινωνικές και πολιτικές αφηγήσεις που επηρεάζουν τη σκέψη μας, αλλά και στον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαχειρίζεται τις μνήμες και την αλλαγή.

Μύθοι και πραγματικότητα

Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι η ζωή πριν από 50 χρόνια ήταν καλύτερη, τα δεδομένα δεν το επιβεβαιώνουν. Προφανώς και η σημερινή πραγματικότητά έχει πολλές δυσκολίες και προβλήματα, όμως και στο παρελθόν υπήρχαν αρνητικές πτυχές. Επιπλέον υπάρχουν και πολλοί τομείς που έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη βελτίωση.

Για παράδειγμα, σήμερα περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε τεχνολογία, καλύτερη εκπαίδευση και υγεία. Η φτώχεια παγκοσμίως έχει μειωθεί σημαντικά από το 1950, όταν πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε ακραίες συνθήκες, σε μόλις 10% στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Επίσης, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά περίπου 30 χρόνια, προσφέροντας μια εντελώς διαφορετική ποιότητα ζωής.

Κοινωνικά η πρόοδος είναι επίσης εντυπωσιακή. Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, η ανισότητα, ο περιορισμός δικαιωμάτων και οι διακρίσεις ήταν πολύ πιο έντονες και μάλιστα θεσμοθετημένες. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τότε δεν είναι αμελητέα, αλλά συχνά περνά απαρατήρητη.

Γιατί εξιδανικεύουμε το παρελθόν;

Όπως αναφέρεται στο VOX, οι λόγοι για τους οποίους νοσταλγούμε το παρελθόν σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η «επιλεκτική μνήμη» μας κάνει να ξεχνάμε τις αρνητικές πλευρές του παρελθόντος και να θυμόμαστε μόνο τις θετικές. Έτσι, το παρελθόν αποκτά μια ωραιοποιημένη λάμψη, ενώ το παρόν μας φαίνεται πιο δύσκολο.

Επιπλέον, η έννοια της «απώλειας» μάς κάνει να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή. Ο φόβος της απώλειας κάτι οικείου, ακόμα κι αν αυτό ήταν προβληματικό, συχνά επισκιάζει την προσδοκία για πρόοδο. Αυτή η τάση, γνωστή ως «απώθηση της απώλειας» (loss aversion), μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν ως ασφαλές και το καινούργιο ως απειλητικό.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η προσωπική νοσταλγία. Όταν σκεφτόμαστε το παρελθόν, συχνά αναπολούμε τη δική μας νιότη και όχι τόσο το ίδιο το παρελθόν. Οι ταινίες, τα τραγούδια, όλα όσα μας συνόδευαν τότε αποκτούν μια συναισθηματική αξία και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο κόσμος ήταν καλύτερος.

Αντί λοιπόν να επιστρέφουμε σε μια φαντασιακή «χρυσή εποχή», μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη από την εξέλιξη και να εργαστούμε για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Σταματώντας να συγκρίνουμε το παρόν με έναν εξιδανικευμένο παρελθόν, μπορούμε να εκτιμήσουμε την πρόοδο και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.