Στην καθημερινότητά μας, η εικόνα κάποιου που μιλά μόνος του συχνά συνοδεύεται από μη «κολακευτικές» σκέψεις. Κι όμως η συνήθεια αυτή, γνωστή ως εξωτερική αυτό-ομιλία ή προσωπική ομιλία, έχει αποδειχθεί πως προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία, την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωση.
Η εξωτερική αυτο-ομιλία διαφέρει από τον εσωτερικό διάλογο, ο οποίος συμβαίνει σιωπηλά στο μυαλό μας. Συχνά, όσοι περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους βρίσκουν παρηγοριά μιλώντας δυνατά.
Επίσης, είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης σε περιόδους έντονου άγχους ή στρες, καθώς βοηθά στην επεξεργασία δύσκολων συναισθημάτων ή καταστάσεων.
Παρότι δεν το συνειδητοποιούμε την ώρα που συμβαίνει, πολλοί μπορούμε να φέρουμε μια σειρά από παραδείγματα στο μυαλό μας. «Θα τα καταφέρω είναι απλώς μια δύσκολη μέρα», μπορεί να έχει πει κάποιος όταν νιώθει πιεσμένος στην καθημερινότητα του. «Που είναι τα κλειδιά μου;», διερωτόμαστε συχνά φωναχτά όταν δεν τα βρίσκουμε σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούμε.
Πώς βοηθά η αυτο-ομιλία
Η αυτο-ομιλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Time< έχει αποδειχθεί πως προσφέρει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα:
1. Βελτίωση της συγκέντρωσης
Μελέτες έδειξαν πως η φωνητική επανάληψη λέξεων, όπως ενός αντικειμένου όταν το ψάχνουμε, αυξάνει τη συγκέντρωσή μας. Η προφορική περιγραφή ενός στόχου μας κρατά προσηλωμένους, ειδικά σε πολύπλοκες δραστηριότητες.
2. Μείωση άγχους
Όταν εκφράζουμε τις σκέψεις μας με λέξεις, αυτό βοηθά στη μείωση τη σύγχυσης και του άγχους. Η γλώσσα λειτουργεί ως φίλτρο που περιορίζει την «χαοτική» σκέψη.
3. Αυτο-παρακίνηση
Οι ενθαρρυντικές φράσεις όπως «Μπορείς να το κάνεις!» μας δίνουν ώθηση σε στιγμές δισταγμού ή έλλειψης αυτοπεποίθησης. Οι αθλητές, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν συχνά την αυτο-ομιλία για καλύτερες επιδόσεις.
Ένας «θερμοστάτης» συναισθημάτων
Ειδικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η αυτο-ομιλία λειτουργεί σαν ένας «θερμοστάτης» για τα συναισθήματά μας. Βοηθώντας στην αυτο-ενίσχυση, αλλά και στην εκτόνωση του θυμού ή της απογοήτευσης. Ποιος δεν έχει αισθανθεί για παράδειγμα ανακούφιση μετά από ένα λεκτικό ξέσπασμα;
Η αυτο-ομιλία στη θεραπεία και την καθημερινότητα
Η αυτο-ομιλία χρησιμοποιείται και στη θεραπεία. Μέθοδοι όπως η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μιλούν στον εαυτό τους σαν ένας υποστηρικτικός φίλος. Σε διάφορες φοβίες για παράδειγμα το άτομο προτρέπεται να επαναλαμβάνει στον εαυτό του πως «είναι ασφαλής, παρότι αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό» ή στο πλαίσιο μιας αυτοϋποστήριξης να λέει πως «αυτό που συμβαίνει δεν θα διαρκέσει για πάντα» και «σύντομα θα τελειώσει».
Ακόμη κι αν σας φαίνεται περίεργο στην αρχή, η αυτο-ομιλία μπορεί να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Πολλοί εξάλλου ήδη την εφαρμόζουν, ασυναίσθητα. Δοκιμάστε την όταν είστε μόνοι.
Το να μιλάς δυνατά στον εαυτό σου δεν είναι ένδειξη ιδιαιτερότητας αλλά ενέργεια αυτογνωσίας. Είναι ένας τρόπος να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, να εστιάζεις στους στόχους σου και να βρίσκεις λύσεις στις προκλήσεις.