Όσοι έχουν σκύλο γνωρίζουν πως η συντροφιά του είναι αναντικατάστατη. Προσφέρουν αγάπη, εμπιστοσύνη και αφοσίωση χωρίς όρους, γεγονός που καθιστά τη σχέση μαζί τους μοναδική.

Όμως, πέρα από τη συναισθηματική αξία, τι μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος για την ευεξία μας; Ποιες είναι οι επιδράσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία;

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθούν έναν ενεργό τρόπο ζωής, όπως επισημαίνεται σε σχετικό επιστημονικό άρθρο στο The Conversation.

Σύμφωνα με έρευνες, οι ενήλικες που έχουν σκύλο είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να πετύχουν τους ημερήσιους στόχους φυσικής άσκησης σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδιο. Οι τακτικές βόλτες με τον σκύλο δεν συμβάλλουν μόνο στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αλλά μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2019, που συγκέντρωσε δεδομένα από σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα, έδειξε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 24% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Το όφελος αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς για αυτούς η μείωση του κινδύνου θανάτου φτάνει το 35%.

Επίσης, η έκθεση σε μικρόβια και βρομιά που φέρνουν οι σκύλοι από εξωτερικούς χώρους βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά στα παιδιά, όπως προκύπτει από έρευνες που δείχνουν ότι εκτός των άλλων τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους έχουν μικρότερη ανάγκη για αντιβιοτικά.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Παρόλο που οι σκύλοι έχουν γενικά θετική επίδραση στην υγεία μας, μπορεί να επιφέρουν και ορισμένους κινδύνους. Το σάλιο, τα ούρα και το τρίχωμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, με συμπτώματα όπως φαγούρα στα μάτια, καταρροή και δύσπνοια. Μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά έδειξε ότι η πρώιμη έκθεση σε σκύλους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος.

Επιπλέον, τα σκυλιά μπορεί να προκαλέσουν ζωονοσογόνες ασθένειες, εξαιτίας παθογόνων μικροοργανισμούς (ιοί, βακτήρια, μύκητες), όπως το δερματόφυτο ή το Campylobacter, το οποίο προκαλεί διάρροια.

Ένας σύντροφος… ψυχής

Η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι μπορεί να προσφέρει σημαντική συναισθηματική υποστήριξη. Από έρευνες προκύπτει σαφής σύνδεση με την ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες. Πολλοί αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο χαρούμενοι και ήρεμοι λόγω της συντροφιάς του σκύλου τους.

Επίσης, οι σκύλοι λειτουργούν και ως «καταλύτες κοινωνικοποίησης», ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Στα πάρκα για σκύλους ή κατά τη διάρκεια των περιπάτων, οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά ξεκινούν συζητήσεις με άλλους. Αυτές οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να μειώσουν την αίσθηση μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης και να ενισχύσουν την αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα.

Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, το περπάτημα με συντροφιά σκύλου μπορεί να είναι μια πολύτιμη κίνηση κατά της μοναξιάς που ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ παράλληλα καταπολεμά τη φθίνουσα σωματική δραστηριότητα.

Οι προκλήσεις της υιοθεσίας ενός σκύλου

Παρά τα πολλά οφέλη, η φροντίδα ενός σκύλου είναι απαιτητική και αυτό σε ορισμένους μπορεί να δημιουργεί άγχος, ιδιαίτερα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο του Conversation και σε σχετική έρευνα, όταν το ζώο έχει προβλήματα συμπεριφοράς ή υγείας. Η οικονομική επιβάρυνση για τροφή, κτηνιατρικές επισκέψεις και άλλα έξοδα μπορεί να είναι σημαντική.

Επίσης, το γεγονός ότι οι σκύλοι ζουν λιγότερο από τους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική πίεση, ακόμα και κατάθλιψη, όταν το αγαπημένο κατοικίδιο φύγει από τη ζωή. Η συμβατότητα του τρόπου ζωής και οι συνθήκες στέγασης διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο για το εάν ένα άτομο είναι κατάλληλο για να αναλάβει την κηδεμονία ενός σκύλου.

Εξαιρετικά ωφέλιμη η απόκτηση σκύλου, αλλά όχι αψήφιστα

Η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και την ψυχική υγεία, από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μέχρι τη μείωση της μοναξιάς και του άγχους.

Ωστόσο, η απόφαση να αποκτήσετε έναν σκύλο δεν πρέπει να ληφθεί αψήφιστα, καθώς συνεπάγεται και προκλήσεις. Για κάποιους, το να έχουν ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι περισσότερο αγχωτικό παρά ωφέλιμο.

Σε κάθε περίπτωση, η σχέση ανθρώπου και σκύλου μπορεί να είναι αμοιβαία εξαιρετικά ωφέλιμη, αλλά είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως οι σκύλοι δεν είναι απλώς «εργαλεία» για την ανθρώπινη υγεία.