Η πρόληψη του καρκίνου είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους, καθώς οι έρευνες δείχνουν πως σχεδόν οι μισές των περιπτώσεων καρκίνου προκαλούνται από συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου, που μπορούν να προληφθούν.

Αν και τα βασικά μέτρα για την αποφυγή του καρκίνου, όπως το να μην καπνίζουμε, να τρεφόμαστε υγιεινά και να περιορίζουμε την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, είναι ευρέως διαδεδομένα, ογκολόγοι στο Foxnews, παρουσιάζουν και τέσσερις πιο ασυνήθιστες συμβουλές που προκύπτουν από πρόσφατες έρευνες.

Μην αμελείτε τους προληπτικούς ελέγχους

Οι προληπτικοί έλεγχοι σώζουν ζωές, ωστόσο πολλοί άνθρωποι τους αμελούν ή τους αναβάλλουν. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η έγκαιρη ανίχνευση μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει ζωές.

Για παράδειγμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου όλοι πρέπει να ξεκινούν τους ελέγχους από την ηλικία των 45 ετών. Επιπλέον, πρέπει να μιλήσουν με τις οικογένειές τους για το ιστορικό τους, ώστε να γνωρίζουν εάν χρειάζεται να ξεκινήσουν τους ελέγχους και νωρίτερα.

Το μήνυμα εδώ είναι ξεκάθαρο: Η έγκαιρη διάγνωση μέσω προληπτικών ελέγχων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να σώσει ζωές.

Bελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας

Η κακή ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί μέσω επιστημονικών ερευνών με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της αϋπνίας, όχι μόνο για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και για τη διαχείριση της νόσου.

Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου είναι μια ασυνήθιστη, αλλά σημαντική συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου. Η αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, ειδικά στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Γνωρίστε τα οφέλη από τη χρήση ασπιρίνης

Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια μελέτη από τους Δρ. Daniel Sikavi και Andrew Chan του Massachusetts General Hospital έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούν έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής (υψηλότερο δείκτη μάζα σώματος, κάπνισμα, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, λιγότερη σωματική δραστηριότητα και κακή διατροφή) είχαν μεγαλύτερο όφελος από τη χρήση ασπιρίνης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη χρήση ασπιρίνης, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το όφελος υπερτερεί των κινδύνων, καθώς η κατανάλωσή της εάν ξεπεράσει κάποια όρια συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες, όπως αιμορραγία και φλεγμονή.

Μειώστε την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει και μια σύνδεση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ ζαχαρούχων ροφημάτων και καρκίνου, τότε οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι τεράστιες.

Συμπερασματικά, η πρόληψη του καρκίνου δεν εξαρτάται μόνο από γενικούς κανόνες, αλλά σε αυτήν μπορεί να συμβάλει και η εφαρμογή πιο εξειδικευμένων στρατηγικών. Οι προληπτικοί έλεγχοι, η βελτίωση του ύπνου, η προσεκτική χρήση ασπιρίνης και η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ροφημάτων, σύμφωνα με ογκολόγους, μπορούν να έχουν τον δικό τους ρόλο και μάλιστα, βάσει επιστημονικών ερευνών, θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια.