Οι αλλεργίες, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας (όπως συμβαίνει με την αφρικανική σκόνη), αλλά και κάποια παθολογικά αίτια, όπως οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μερικές από τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν έντονο βήχα.
Στο παρόν άρθρο, με πληροφορίες από την ιατρική ιστοσελίδα Medical News Today, παρουσιάζονται ορισμένες «σπιτικές θεραπείες» που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου με φυσικό τρόπο.
1. Μέλι
Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει πως το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τον βήχα. Μάλιστα σε μια από αυτές, το μέλι τέθηκε σε σύγκριση με τη δεξτρομεθορφάνη, ένα κοινό κατασταλτικό του βήχα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η δράση τους είναι εξίσου αποτελεσματική για την καταστολή του βήχα, ενώ σε μια από τις δοκιμές το μέλι σημείωσε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα.
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του ή προσθέτοντάς το σε ένα ζεστό ρόφημα, όπως ένα τσάι από βότανα.
2. Τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τον ξηρό ή ασθματικό βήχα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το τζίντζερ (πιπερόριζα) μπορεί να προστεθεί σε φαγητά ή να διαλυθεί μέσα σε ζεστά ροφήματα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως σε περιορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή καούρες.
3. Ζεστά ροφήματα
Τα ζεστά ροφήματα (αφεψήματα από βότανα ή μαύρο τσάι χωρίς καφεΐνη), ή και απλώς το ζεστό νερό, ανακουφίζουν από τον βήχα, την καταρροή και το φτέρνισμα. Επίσης βοηθούν σε πονόλαιμο και ρίγη. Μάλιστα η ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι άμεση.
4. Ατμός
Ένας υγρός βήχας, που είναι αυτός που παράγει βλέννα ή φλέγμα, μπορεί να βελτιωθεί με τον ατμό. Κάντε ένα ζεστό ντους και αφήστε το μπάνιο να γεμίσει με ατμό. Παραμείνετε στο χώρο για λίγα λεπτά και σταδιακά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.
Εναλλακτικά, γεμίστε ένα μπολ με ζεστό νερό, προσθέστε βότανα ή αιθέρια έλαια, όπως ευκάλυπτο ή δεντρολίβανο, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση της συμφόρησης. Σκύψτε πάνω από το μπολ και τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι, ώστε να «παγιδεύεστε» τον ατμό και ξεκινήστε τις εισπνοές για περίπου 10 με 15 λεπτά. Πραγματοποιήστε τη διαδικασία έως δύο φορές την ημέρα.
Αν και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος δεν παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση με τον ατμό, πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική στην παραδοσιακή ιατρική, σε πολλές χώρες του κόσμου.
5. Ρίζα marshmallow
Η ρίζα marshmallow (ρίζα αλθαίας) είναι ένα βότανο με μακρά ιστορία χρήσης ως θεραπεία για τον βήχα και τον πονόλαιμο. Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι ένα φυτικό σιρόπι για τον βήχα που περιέχει ρίζα marshmallow, μαζί με θυμάρι και κισσό, ανακούφισε αποτελεσματικά τον βήχα που προκλήθηκε από κοινά κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μετά από 12 ημέρες από τη λήψη του σιροπιού, το 90% των συμμετεχόντων αξιολόγησε την αποτελεσματικότητά του ως καλή ή πολύ καλή.
Επίσης άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει πως το εκχύλισμα ρίζας αλθαίας έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παρέχει παρόμοια ανακούφιση με τη δικλοφενάκη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η ρίζα marshmallow είναι επίσης διαθέσιμη ως αποξηραμένο βότανο ή τσάι σε συσκευασία, για την παρασκευή ζεστού ή κρύου ροφήματος. Πιθανές στομαχικές διαταραχές που έχουν αναφερθεί, μπορούν να αντιμετωπιστούν απλώς με την κατανάλωση επιπλέον υγρών.
6. Γαργάρες με αλατόνερο
Οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν στην ανακούφιση του πονόλαιμου και του βήχα. Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσει στη μείωση του ιικού φορτίου.
Σε μελέτη του 2021, οι ερευνητές συνέκριναν διαφορετικά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. Διαπίστωσαν ότι πολλές εμπορικές μάρκες βοήθησαν στη μείωση του ιικού φορτίου, αλλά ένα εργαστηριακό διάλυμα θαλασσινού νερού δεν σκότωσε αποτελεσματικά τον ιό.
7. Βρομελίνη
Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που προέρχεται από τον ανανά. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να έχει βλεννολυτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διασπάσει τη βλέννα και να την απομακρύνει από το σώμα.
Μερικοί άνθρωποι πίνουν χυμό ανανά καθημερινά για να μειώσουν τη βλέννα στο λαιμό και να καταστείλουν τον βήχα. Στο χυμό όμως δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα βρομελίνης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αντίθετα μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα βρομελίνης, το οποία είναι σαφώς πιο αποτελεσματικά.
Σημειώνεται πως η βρομελίνη μπορεί να είναι πιθανός αλλεργιογόνος παράγοντας για κάποιους και επίσης μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα. Για παράδειγμα, όσοι λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή συγκεκριμένα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να την καταναλώνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας πριν την χρησιμοποιήσετε.
8. Θυμάρι
Το θυμάρι είναι γνωστό στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση του βήχα, του πονόλαιμου, της βρογχίτιδας και των πεπτικών προβλημάτων. Οι ευεργετικές του ιδιότητες έχουν αναφερθεί και σε μια σειρά από μελέτες. Μια από τις πιο πρόσφατες, το 2021, έδειξε πως τα άτομα που χρησιμοποιούν συνδυασμό σταγόνων θυμαριού και κισσού εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματα της βρογχίτιδας, στον βήχα και στη συνολική ποιότητα ζωής. Για τη θεραπεία μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο σιρόπι που περιέχει θυμάρι.
9. Διατροφικές αλλαγές για παλινδρόμηση οξέος
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κοινή αιτία βήχα. Η αποφυγή τροφών που μπορούν να την προκαλέσουν είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης τόσο της πάθησης, όσο και του βήχα που τη συνοδεύει. Τα τρόφιμα και τα ποτά που προκαλούν συχνότερα παλινδρόμηση οξέος περιλαμβάνουν:
- αλκοόλ
- καφεΐνη
- σοκολάτα
- τροφές με εσπεριδοειδή
- τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα
- σκόρδο και κρεμμύδια
- μέντα
- μπαχαρικά και πικάντικα φαγητά
- ντομάτες και προϊόντα με βάση την ντομάτα
10. Γλιστερή φτελιά
Η γλιστερή φτελιά έχει μακρά παράδοση στην παραδοσιακή ιατρική, κυρίως των ιθαγενών στις ΗΠΑ, για τη θεραπεία τόσο του βήχα και όσο και των πεπτικών προβλημάτων. Η ολισθηρή φτελιά έχει παρόμοια δράση με τη ρίζα marshmallow.
Μπορείτε να φτιάξετε τσάι από φτελιά προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήνοντάς το να βράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας καθώς η γλιστερή φτελιά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων. Ως προϊόν διατίθεται με τη μορφή σκόνης ή και κάψουλας.