Σας έχει τύχει ποτέ να αρπάξετε ένα κρύωμα, αλλά στη συνέχεια να σας ταλαιπωρεί ένας συνεχής βήχας για εβδομάδες, αφότου έχετε αναρρώσει από όλα τα άλλα συμπτώματα; Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό, σύμφωνα με τους συγγραφείς ενός άρθρου, που δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 στο «Canadian Medical Association Journal».
Σύμφωνα με το «Healthline», οι μελετητές παραθέτουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου το 11%-25% όλων των ενηλίκων θα εμφανίσουν μεταλοιμώδη βήχα ύστερα από μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Οι ίδιοι αναφέρουν πως τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως οκτώ εβδομάδες.
Γιατί ο βήχας μπορεί να επιμένει ύστερα από μια λοίμωξη
Σύμφωνα με τον ωτορινολαρυγγολόγο Dr. Omid Mehdizadeh, ο μεταλοιμώδης βήχας μπορεί να εμφανιστεί κατόπιν λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από ιό, όπως το κοινό κρυολόγημα. «Ο μεταλοιμώδης βήχας οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του λαιμού, των φωνητικών χορδών και των πνευμόνων», εξήγησε ο Mehdizadeh.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, αυτή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία των βρογχικών σωλήνων και αυξημένη παραγωγή βλέννας, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η απομάκρυνση της βλέννας. Το νοσοκομείο UCLA Health σημειώνει ότι η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αεραγωγών, ενώ η βλέννα μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και τις φωνητικές χορδές. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε έναν μεταλοιμώδη βήχα.
Τι να κάνετε εάν έχετε μεταλοιμώδη βήχα
Η γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και παθολόγος Dr. Chantel Strachan δήλωσε ότι ένα από τα κατάλοιπα της πανδημίας του κορονοϊού είναι το στίγμα που περιβάλλει τον παρατεταμένο βήχα. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο μεταλοιμώδης βήχας είναι καλοήθης, οπότε συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν και μπορεί να είναι ενοχλητικός για εμάς και τους γύρω μας.
«Η συντηρητική θεραπεία για αυτόν τον βήχα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αυτού του φαινομένου», δήλωσε η ίδια. «Οι συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνουν κατασταλτικά του βήχα, που χορηγούνται χωρίς συνταγή, ενδορινικά στεροειδή χωρίς συνταγή και παστίλιες». Η Dr. Strachan πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αντιβιοτικών ή στεροειδών για να βοηθήσουν σε έναν μεταλοιμώδη βήχα.
Σύμφωνα με την έκθεση, στις περισσότερες δοκιμές διαπιστώθηκε ότι ο βήχας των ανθρώπων βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Οι συγγραφείς σημείωσαν, επίσης, άλλους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι καλή ιδέα να αποφεύγεται η φαρμακευτική αντιμετώπιση του μεταλοιμώδη βήχα.
Πώς να ξέρετε αν ο βήχας σας κρύβει κάτι πιο σοβαρό
Ο Dr. Mehdizadeh δήλωσε ότι ένας τρόπος για να διακρίνετε έναν μεταλοιμώδη βήχα από κάτι πιο σοβαρό είναι ότι ο μεταλοιμώδης βήχας είναι συνήθως ξηρός και κοφτός. «Ένας υγρός βήχας, ο οποίος συνδέεται με δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, πρέπει να εξετάζεται», σημείωσε.
«Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να προκαλέσουν προβληματισμό περιλαμβάνουν αίμα στους βλεννογόνους, δυσκολία στην κατάποση, πόνο, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και θορυβώδη αναπνοή», δήλωσε ο Dr. Mehdizadeh. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, συμπτώματα όπως αυτά θα υποδείκνυαν την ανάγκη για ακτινογραφία θώρακος.
Άλλες καταστάσεις που μπορεί να υποδεικνύουν πρόβλημα περιλαμβάνουν ιστορικό υποτροπιάζουσας πνευμονίας ή μακροχρόνιο κάπνισμα. Η ύπαρξη βήχα για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες αποτελεί επίσης πιθανή ένδειξη προβλήματος. Σε αυτό το σημείο θεωρείται ότι πρόκειται για χρόνιο βήχα και θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια εξέταση πνευμονικής λειτουργίας, για να αποκλειστεί το άσθμα ή η ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).
Το συμπέρασμα
Ο βήχας που προκύπτει από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και επηρεάζει το 11% έως 25% των ενηλίκων. Ο βήχας αυτός εμφανίζεται λόγω φλεγμονής και πρηξίματος στους αεραγωγούς του ατόμου.
Τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν έπειτα από περίπου τρεις έως οκτώ εβδομάδες. Δεν απαιτούνται συνταγογραφούμενες θεραπείες, καθώς τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν περισσότερο από οκτώ εβδομάδες ή συνοδεύονται και από άλλα, που σας προκαλούν αναστάτωση, όπως ο υγρός βήχας, το αίμα στη βλέννα, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, ο πυρετός ή προβλήματα κατάποσης, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για εξέταση.