Οι ασκήσεις Kegel είναι ευρέως γνωστές για τα οφέλη τους στις γυναίκες, όμως και οι άνδρες μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από αυτές. Η τακτική εκτέλεση των ασκήσεων αυτών μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε πολλούς τομείς, από τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης μέχρι τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι ασκήσεις Kegel, γνωστές και ως ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, περιλαμβάνουν το σφίξιμο και τη χαλάρωση των μυών αυτών σε επαναλαμβανόμενα διαστήματα. Οι μύες του πυελικού εδάφους βρίσκονται στη βάση της πυέλου και υποστηρίζουν βασικά όργανα όπως η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Η εκτέλεση των ασκήσεων Kegel βοηθά στην ενδυνάμωση αυτών των μυών, κάτι που μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει διάφορα προβλήματα.

Οφέλη των ασκήσεων Kegel για τους άνδρες

Παρόλο που τα οφέλη των ασκήσεων Kegel είναι ευρέως γνωστά στις γυναίκες, οι άνδρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν σημαντικά από αυτές, όπως επισημαίνει το «Very Well Health». Ορισμένα από τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν:

  • βελτίωση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης: Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να μειώσει την ακράτεια ούρων, ιδιαίτερα μετά από επεμβάσεις στον προστάτη,
  • ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας: Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων στυτικής δυσλειτουργίας και της πρόωρης εκσπερμάτωσης,
  • προστασία της υγείας του προστάτη: Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή προβλημάτων που σχετίζονται με την αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

Πώς οι ασκήσεις Kegel βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή

Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία, καθώς βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών που σχετίζονται με τη στύση και την εκσπερμάτωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ικανότητα διατήρησης της στύσης και σε πιο παρατεταμένη σεξουαλική δραστηριότητα, ενισχύοντας έτσι την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής.

Πώς να κάνετε τις ασκήσεις Kegel

Για να εκτελέσετε σωστά τις ασκήσεις Kegel, πρέπει πρώτα να εντοπίσετε τους σωστούς μυς. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προσπαθήσετε να σταματήσετε τη ροή των ούρων σας. Αυτοί είναι οι μύες που πρέπει να σφίξετε και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων Kegel.

Αφού εντοπίσετε τους σωστούς μύες, μπορείτε να εκτελέσετε τις ασκήσεις ως εξής:

  1. σφίξτε τους μυς του πυελικού εδάφους και κρατήστε τους για 5 δευτερόλεπτα,
  2. χαλαρώστε για λίγα δευτερόλεπτα,
  3. επαναλάβετε τη διαδικασία 20-30 φορές, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Μια εναλλακτική μέθοδος είναι να σφίξετε τους μυς της πρωκτικής περιοχής, όπως όταν προσπαθείτε να αποφύγετε μια κένωση. Χαλαρώστε τους μυς και επαναλάβετε 10-20 φορές.

Για να εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις Kegel:

  • μην κρατάτε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων,
  • αποφύγετε να πιέζετε προς τα κάτω, καθώς οι μύες πρέπει να σφίγγονται σαν να τραβιούνται προς τα πάνω,
  • αποφύγετε να σφίγγετε τους μυς του στομάχου, των μηρών ή των γλουτών.

Πώς να ενσωματώσετε τις ασκήσεις Kegel στην καθημερινή σας ρουτίνα

Οι ασκήσεις Kegel είναι εύκολες να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα, καθώς δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και μπορούν να γίνουν σχεδόν παντού. Εάν είστε αρχάριος, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αυξήσετε τη συχνότητα και την ένταση των ασκήσεων, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσετε να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις.

Καλή ιδέα είναι να τις κάνετε το πρωί, για να εξασφαλίσετε ότι θα γίνουν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Μόλις εξοικειωθείτε, μπορείτε να τις κάνετε ακόμη και ενώ κάνετε άλλες δραστηριότητες.

Από τη βελτίωση της ουρολογικής και σεξουαλικής λειτουργίας μέχρι την πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με τον προστάτη, οι ασκήσεις Kegel αποτελούν έναν απλό, αλλά αποτελεσματικό τρόπο, για να ενισχύσετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας.

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή πρόβλημα με την εκτέλεση αυτών των ασκήσεων, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας, για να εξασφαλίσετε ότι θα τις κάνετε σωστά.