Η άσκηση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της συνολικής υγείας μας, και ιδιαίτερα της καρδιάς μας. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από εμάς παραβλέπουν τις οδηγίες για την ελάχιστη απαιτούμενη φυσική δραστηριότητα.

Οι συστάσεις των ειδικών περιλαμβάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, ή έναν συνδυασμό των δύο.

Μάλιστα, μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), ανέφερε ότι η άσκηση δύο έως τέσσερις φορές πάνω από το ελάχιστο προτεινόμενο χρόνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας έως και 31%.

Το καλύτερο είδος άσκησης για την καρδιά

Αν και κάθε μορφή φυσικής δραστηριότητας είναι ωφέλιμη, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη άσκηση για την καρδιά είναι το περπάτημα. Ο καρδιολόγος, Lee MacDonald, MD, μιλώντας στο Healthy, προτείνει το περπάτημα ως την πιο απλή και προσβάσιμη επιλογή για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας.

«Το περπάτημα είναι αυτό που συνήθως συνιστώ. Είναι δωρεάν και σχεδόν όλοι μπορούν να το κάνουν οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή», αναφέρει και συστήνει στους ασθενείς του να περπατούν γρήγορα για 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα. Για ευκολία, τα 30 λεπτά μπορούν να χωριστούν σε δύο 15λεπτα.

Το περπάτημα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση μετά από καρδιακές παθήσεις και αποτελεί κοινό στοιχείο στα εν λόγω προγράμματα.

Για όσους δυσκολεύονται να ξεκινήσουν το περπάτημα ή δεν έχουν αρκετό χρόνο, ο Lee MacDonald συνιστά να ξεκινήσουν σταδιακά και να αυξάνουν τη διάρκεια της άσκησης με τον καιρό. Για παράδειγμα, μια καλή αρχή θα μπορούσε να είναι το περπάτημα για 10 λεπτά τέσσερις φορές την εβδομάδα, με σταδιακή αύξηση της διάρκειας.

Άλλες ασκήσεις για την υγεία της καρδιάς

Εκτός από το περπάτημα, οι ειδικοί προτείνουν και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς:

Μέτριας έντασης αερόβιες δραστηριότητες:

  • Υδρογυμναστική (Aqua Αerobic)
  • Τένις σε ζευγάρια
  • Ποδηλασία με χαλαρό ρυθμό / στατικό ποδήλατο

Έντονης έντασης αερόβιες δραστηριότητες:

  • Τρέξιμο
  • Κολύμβηση
  • Πεζοπορία σε ανηφόρες
  • Αερόμπικ
  • Σχοινάκι
  • Τένις ατομικό
  • Ποδηλασία με γρήγορο ρυθμό

Επιπλέον, προτείνεται η ενδυνάμωση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς βοηθά στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας και της αρτηριακής πίεσης. Ασκήσεις όπως αυτές με το βάρος του σώματος, ελεύθερα βάρη ή μηχανήματα γυμναστικής είναι ιδανικές.

Επιλέξτε την κατάλληλη άσκηση για εσάς

Η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο την υγεία της καρδιάς, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών. Βελτιώνει επίσης τον ύπνο, τη μνήμη και την ισορροπία, ενώ μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη.

Επιλέγοντας ασκήσεις που σας ευχαριστούν και ταιριάζουν στις δυνατότητές σας, θα απολαύσετε τα οφέλη της γυμναστικής και θα βελτιώσετε την υγεία σας συνολικά. Μην ξεχνάτε πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης, ώστε να διασφαλίσετε ότι είναι κατάλληλο για εσάς.