Η πιο συχνή πρόφαση που ακούω από κάποιον που δεν ασκείται, είναι ότι δεν έχει χρόνο. Κι ας γνωρίζει όλους τους λόγους που πρέπει να αρχίσει να γυμνάζεται – και του έχει επισημάνει ο γιατρός του. Ναι, η γυμναστική, όπως και όλες οι δραστηριότητες, απαιτεί να τη χωρέσετε στο καθημερινό πρόγραμμά σας. Αυτό που έχω δει είναι ότι αυτοί που ασκούνται συστηματικά δεν έχουν περισσότερο χρόνο, αλλά έχουν αποφασίσει ότι είναι σημαντική και έχουν βρει τον χρόνο, προτιμώντας την από κάτι άλλο.

Εκτός όμως από τον διαθέσιμο χρόνο, υπάρχουν και κάποιες παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την άσκηση και δρουν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Ας τις καταρρίψουμε, γιατί η άσκηση δεν είναι μόνο για να έχουμε ένα ωραίο σώμα. Και αυτή είναι μία από τις λανθασμένες αντιλήψεις.

1. Η άσκηση απαιτεί χρόνο και δέσμευση

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή. Αν σκέφτεστε να αρχίσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το μυαλό σας θα πάει να σκεφτεί τις ημέρες και ώρες που θα πηγαίνετε στο γυμναστήριο και να κάνει υπολογισμούς. Μπορείτε, όμως, αντί να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, να έρχεται ένας personal trainer στον χώρο σας. Αλλά ούτε αυτό είναι απαραίτητο, αν νιώθετε ότι σας δεσμεύει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστάται για τους ενήλικες 150-300 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα, για να διατηρήσετε ένα βασικό επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης. Άσκηση είναι το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο, η πεζοπορία, ο χορός, το κολύμπι και άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ή μαζί με φίλους. Και υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να την βάλετε στην καθημερινότητα σας, όπως να ανεβαίνετε με τις σκάλες αντί με το ασανσέρ, να παρκάρετε πιο μακριά, να κάνετε ασκήσεις ισορροπίας όταν μαγειρεύετε, είμαι σίγουρη ότι αν αφήσετε τη φαντασία σας, θα βρείτε κι άλλους τρόπους!

2. Μόνο η έντονη άσκηση έχει οφέλη

Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι τα προγράμματα, όπως το ΗΙΙΤ που περιλαμβάνει έντονη άσκηση με μικρό διάλειμμα και επαναλήψεις, επιτυγχάνουν περισσότερα οφέλη από μία μέτρια σε ένταση άσκηση. Βελτιώνουν το καρδειαγγειακό σύστημα και διεγείρουν περισσότερο τους μυς, ωστόσο το σώμα καταπονείται και δεν είναι σίγουρο (με βάση άλλους ειδικούς) ότι θα φέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας να αρχίσει κάτι τόσο έντονο και να πάτε στα άκρα, ούτε αυτά τα προγράμματα είναι κάτι που μπορούν να τα ακολουθήσουν όλοι. Αντιθέτως, στο πιλάτες και στη γιόγκα που θεωρούνται ήπιας έντασης, οι ασκήσεις μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου, ενώ θεωρούνται ιδανικές για όλες τις ηλικίες και οποιαδήποτε φυσική κατάσταση.

3. No pain, no gain

Ακούγαμε για χρόνια αυτό το σύνθημα και ίσως είναι από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις. Εάν δεν νιώσεις πόνο, πιάσιμο ή ότι έχεις «καεί», πάει να πει ότι η άσκηση δεν ήταν δυνατή και δεν έχεις κέρδος. Όμως, είναι πολύ πιθανόν οποιοσδήποτε σωματικός πόνος να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό και είναι ένδειξη ότι πρέπει να σταματήσετε. Υπάρχει διαφορά μεταξύ κάποιας «γλυκιάς» δυσφορίας και πόνου, ο πόνος μετά την άσκηση δηλώνει υπερβολή. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πονάτε κατά τη διάρκεια μίας άσκησης για να έχετε αποτελέσματα. Η φροντίδα του εαυτού σας που περιλαμβάνει τη σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι ευχάριστη, γιατί όσο πιο χαρά σας δίνει τόσο περισσότερο θα θέλετε να τη συνεχίσετε. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσετε μία καλή σχέση με την άσκηση και όχι να τη δείτε σαν τιμωρία. Και αυτό είναι το κλειδί για την υγεία και την ευεξία σας.

4. Η άσκηση δίνει μόνο σωματικά οφέλη

Η άσκηση πράγματι δίνει σωματικά οφέλη. Τονώνει το σώμα δυναμώνοντας τους μυς, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Πριν όμως δείτε τα φυσικά οφέλη, θα νιώσετε τα ψυχικά. Θα αισθανθείτε τη διάθεσή σας καλύτερη και ότι έχετε περισσότερη ενέργεια. Θα νιώσετε πιο δημιουργικοί, αφού η άσκηση ενισχύει τις συνδέσεις και την λειτουργία του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους, που σημαίνει ότι βελτιώνεται και η πνευματική εστίαση. Και είναι ένας τρόπος για να εκτονώσετε την ένταση, να μειώσετε το άγχος και να ενισχύσετε το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και της ευτυχίας.

5. Η εικόνα που έχετε για το ωραίο σώμα

Ζούμε στην εποχή της εικόνας και τα social media κατακλύζονται από φωτογραφίες γυμνασμένων γυναικών και ανδρών, ώστε να δημιουργείται η ιδέα ότι πρέπει να δείχνουμε κι εμείς με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο, ξεχνάμε ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός, δεν βγαίνουμε όλοι με ένα σχήμα. Το να συγκρίνουμε το σώμα μας με αυτό κάποιου άλλου είναι από μόνος του όχι μόνο ένα αποθαρρυντικός, αλλά κι ένας ανθυγιεινός τρόπος σκέψης. Συχνά, συνδέουμε την εμφάνιση με την καλή υγεία, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν φαίνονται, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, το σπλαχνικό λίπος κ.ά που μετράνε στην αξιολόγηση της υγείας. Το σημαντικό είναι ότι με την άσκηση θα καλυτερεύσετε την ποιότητα ζωής σας και όταν βρείτε το δικό σας τρόπο να την ενσωματώσετε στη ζωή σας, θα νιώσετε τα ευεργετικά οφέλη της.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.