Ο καρκίνος, όπως και οι θεραπείες που απαιτούνται για την καταπολέμησή του, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό του ασθενούς. Ο κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, κλινικός διαιτολόγος με σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μίλησε στο Newsbeast για το πώς η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια των θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του οργανισμού και στην καταπολέμηση των παρενεργειών.
Η σημασία της διατροφής κατά τη διάρκεια των θεραπειών
Κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών, ο οργανισμός του καρκινοπαθούς υφίσταται σοβαρές καταπονήσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Καζαμίας, «οι θεραπείες αυτές δεν προσβάλλουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την καταβολή και εξάντληση του σώματος». Οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν απώλεια βάρους, διαταραχές στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αδυναμία διατήρησης της σωστής θρέψης.
Ο κ. Καζαμίας υπογραμμίζει τη σημασία της πρωτεΐνης, καθώς αυτή βοηθά στην αναδόμηση των ιστών του σώματος, καθώς και των βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα οποία ενισχύουν την αντοχή του οργανισμού. Ειδικά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του οργανισμού και την υποστήριξη της ανάρρωσης.
Η καλή ποιότητα νερού είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για τον μεταβολισμό, βοηθώντας τον οργανισμό να αποτοξινωθεί και να ανακάμψει από την εξάντληση. Το νερό, σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, «είναι το κλειδί για την αποβολή τοξινών και την ενίσχυση της ενυδάτωσης, απαραίτητο για τη λειτουργία των κυττάρων».
Ποιες τροφές πρέπει να προτιμούν οι καρκινοπαθείς;
Ο κ. Καζαμίας τονίζει ότι η διατροφή των καρκινοπαθών πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και εύπεπτη. Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, το γαστρεντερικό σύστημα συχνά είναι ευάλωτο και οι τροφές πρέπει να επιλέγονται με προσοχή για να αποφευχθούν ενοχλήσεις, όπως ναυτία και δυσπεψία. Γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε:
- Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: Τα άπαχα κρέατα, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και το μοσχάρι, τα αυγά και οι ξηροί καρποί είναι οι καλύτερες πηγές. Αυτές οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών και στην αναδόμηση των ιστών.
- Φρούτα και λαχανικά: Αυτά πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη μείωση της καταπόνησης από τη θεραπεία.
- Συμπληρώματα και φυσικά προϊόντα: Όπως εξηγεί ο κ. Καζαμίας, τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για τη μάχη κατά των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού. «Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη Ε είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την απομάκρυνση των τοξινών».
- Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί: Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής, καθώς είναι καλές πηγές υγιών λιπών που ενισχύουν την ανάρρωση.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Ο κ. Καζαμίας συνιστά στους καρκινοπαθείς να αποφεύγουν βαριές και επεξεργασμένες τροφές, καθώς και τρόφιμα που περιέχουν πολύ λίπος ή που είναι τηγανισμένα. Αυτά τα τρόφιμα δυσκολεύουν την πέψη και προκαλούν έντονες δυσπεψίες, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα:
- Τηγανιτά και λιπαρά φαγητά που είναι δύσκολα στην πέψη και μπορούν να προκαλέσουν έντονα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.
- Προϊόντα με συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον πεπτικό σωλήνα και να εντείνουν τις παρενέργειες της θεραπείας.
Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση των παρενεργειών;
Πολλοί καρκινοπαθείς βιώνουν παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, όπως ναυτία, κόπωση και απώλεια όρεξης. Ο κ. Καζαμίας αναφέρει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κάλιο, βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης και στην ενίσχυση του οργανισμού. Ο ίδιος εξηγεί ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Καλές επιλογές είναι:
- Φρούτα όπως τα μύρτιλλα, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Ε.
- Λαχανικά όπως το σπανάκι και το καρότο, τα οποία είναι πηγές βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Πώς θα διατηρηθεί ένα υγιές σωματικό βάρος
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς είναι η απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας. Ο κ. Καζαμίας τονίζει τη σημασία της υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης για την αποφυγή της μυϊκής ατροφίας. «Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι το ψάρι, τα αυγά και το άπαχο κρέας, βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και στην ενίσχυση του οργανισμού», αναφέρει.
Η σωστή διατροφή, ειδικά κατά τη διάρκεια των θεραπειών για τον καρκίνο, παίζει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του οργανισμού, στην καταπολέμηση των παρενεργειών και στη μείωση των κινδύνων ανάπτυξης νέων καρκινικών κυττάρων. Η διατροφή που προτείνει ο κ. Καζαμίας, επικεντρώνεται στην πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για αντιοξειδωτική δράση και την ενυδάτωση με καλής ποιότητας νερό. Με αυτές τις στρατηγικές, η αποκατάσταση του οργανισμού μπορεί να ενισχυθεί, και η πρόληψη του καρκίνου να γίνει πιο αποτελεσματική.