Η διατροφή και ο τρόπος ζωής φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, με έρευνες να δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του κατά 40% (World Cancer Research Fund, 2020).
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε απόλυτα συμπεράσματα για το αν οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν την ασθένεια. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ενισχύσει την ανάρρωση των ασθενών.
Πώς τα τρόφιμα προστατεύουν τα κύτταρα από τον καρκίνο
Τα αντιοξειδωτικά, φυσικές ενώσεις που εμποδίζουν την οξείδωση, έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Στο σώμα, βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρικές βλάβες και ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου (American Institute for Cancer Research, 2021).
Καροτενοειδή: Η φυσική άμυνα των φυτών και του ανθρώπου
Τα καροτενοειδή, φυσικές χρωστικές που βρίσκονται σε πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά, προσφέρουν προστατευτική δράση. Η βήτα-καροτίνη, πρόδρομος της βιταμίνης Α, φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτη του National Cancer Institute (2018), τα υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης συνδέονται με μείωση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων.
Πλούσιες πηγές καροτενοειδών
- Καρότα
- Κολοκύθα
- Ντομάτες
- Γλυκοπατάτες
- Λάχανο
- Μπρόκολο
Λυκοπένιο: Το αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα
Το λυκοπένιο, το οποίο δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες και σε άλλα φρούτα, έχει συνδεθεί με την πρόληψη και καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτη του Harvard School of Public Health (2019), η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο:
- Ντομάτες και προϊόντα τους (χυμός, σάλτσα)
- Καρπούζι
- Ροζ γκρέιπφρουτ
Λουτεΐνη: Ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου
Έρευνες δείχνουν ότι η λουτεΐνη, που βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προστατεύει τα κύτταρα από μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο. Σύμφωνα με ανασκόπηση του Journal of Nutrition (2020), η λουτεΐνη έχει ισχυρές προστατευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πηγές λουτεΐνης
- Σπανάκι
- Λάχανο
- Κρόκος αυγού
- Άνηθος και σχοινόπρασο
Η συμβολή των φλαβονοειδών στην αποτροπή του καρκίνου
Τα φλαβονοειδή, που υπάρχουν σε τσάι, φρούτα και λαχανικά, έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Δύο από τις πιο μελετημένες ενώσεις, η καμπφερόλη και η κερσετίνη, έχουν συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου (European Journal of Cancer Prevention, 2019).
Η κουρκουμίνη και η αντικαρκινική της δράση
Η κουρκουμίνη, ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, η χαμηλή απορρόφησή της από τον οργανισμό αποτελεί εμπόδιο στη θεραπευτική της δράση. Σύμφωνα με έρευνα του MD Anderson Cancer Center (2020), η κατανάλωση κουρκουμίνης μαζί με μαύρο πιπέρι μπορεί να αυξήσει την απορρόφησή της κατά 2.000%.
Υποστήριξη του DNA και αντικαρκινικές ιδιότητες του φυλλικού οξέος
Το φυλλικό οξύ διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA. Η ανεπάρκειά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου (National Institutes of Health, 2021).
Σταυρανθή λαχανικά και η ισχυρή δράση τους κατά του καρκίνου
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, περιέχουν σουλφοραφάνη, ένα φυτοχημικό με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτη του Johns Hopkins University (2018) έδειξε ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Μπορεί η κετογονική δίαιτα να «λιμοκτονήσει» τα καρκινικά κύτταρα;
Η κετογονική δίαιτα, χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά, έχει προταθεί ως πιθανή μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου, καθώς περιορίζει τη γλυκόζη, βασική πηγή ενέργειας για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με το National Cancer Institute (2022), η κετογονική δίαιτα μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις, αλλά απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες.
Συμπερασματικά
Παρότι καμία τροφή δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Και όσο η επιστήμη συνεχίζει να ερευνά τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου, εμείς μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη στην συνολική υγεία που εξασφαλίζει μία ισορροπημένη διατροφή.