Η δίαιτα «One Meal a Day» (OMAD) αποτελεί μια τάση που κερδίζει έδαφος στον κόσμο της διατροφής, τραβώντας την προσοχή για τα οφέλη της αλλά πυροδοτώντας και αντιπαραθέσεις και προβληματισμό σχετικά με τους κινδύνους που τη συνοδεύουν.

Πρόκειται για μια μορφή διαλειμματικής νηστείας όπου το άτομο καταναλώνει όλες τις θερμίδες της ημέρας σε ένα μόνο γεύμα, μετά από 23 ώρες νηστείας.

Πώς λειτουργεί

Η OMAD βασίζεται στη φιλοσοφία της «χρονικά περιορισμένης διατροφής» (time-restricted eating), όπως και άλλες μορφές διαλειμματικής νηστείας. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, το σώμα μεταβαίνει από την αποθήκευση θερμίδων στην καύση τους, χρησιμοποιώντας το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια.

Σύμφωνα με ειδικούς στη διαλειμματική νηστεία, οι οποίοι μίλησαν στο γνωστό αμερικανικό δίκτυο Fox, αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει την όρεξη και να βελτιώσει τη διαχείριση του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από τη δίαιτα OMAD;

  1. Άτομα με υπερβολικό βάρος: Η OMAD μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, καθώς το περιορισμένο «παράθυρο» κατανάλωσης φαγητού μειώνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ συμβάλλει και στην ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις.
  2. Άτομα με διαβήτη τύπου 2: Η διαλειμματική νηστεία, συμπεριλαμβανομένης της OMAD, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε ορισμένες περιπτώσεις να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 2. Ειδικοί ανέφεραν περιπτώσεις ασθενών που κατάφεραν να διακόψουν τη λήψη ινσουλίνης μετά την υιοθέτηση της δίαιτας αυτής.
  3. Άτομα με προβλήματα πέψης: Κάποιοι υποστηρικτές της OMAD σημειώνουν πως συμβάλλει και στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του φουσκώματος λόγω του περιορισμού των σακχάρων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της ζύμωσης στο έντερο.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της OMAD;

Παρά τα οφέλη της, η OMAD δεν είναι για όλους. Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων:

  1. Άτομα με διατροφικές διαταραχές: Η OMAD μπορεί να επιδεινώσει διατροφικές διαταραχές, καθώς αγνοεί τα φυσικά σήματα πείνας και κορεσμού.
  2. Υπογλυκαιμικά άτομα: Για άτομα με υπογλυκαιμία, η μακροχρόνια νηστεία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου, οδηγώντας σε κόπωση, ζάλη ή ακόμα και λιποθυμία.
  3. Γενική κόπωση και μεταβολική δυσλειτουργία: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος την ημέρα, ιδιαίτερα το βράδυ, μπορεί να επιδεινώσει τη μεταβολική υγεία.

Ποιο είναι το κατάλληλο γεύμα για την OMAD;

Για όσους ακολουθούν τη δίαιτα, η ποιότητα του γεύματος είναι ζωτικής σημασίας. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση: Φρέσκων μη επεξεργασμένων τροφών, πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και μικρών ποσοτήτων καφέ ρυζιού. Βασική είναι η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων και σακχάρων, που προκαλούν αιχμές στο σάκχαρο του αίματος.

Ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά όχι για όλους

Η δίαιτα OMAD μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη, προσφέροντας παράλληλα βελτιώσεις στην πέψη και την ενέργεια. Ωστόσο, δεν είναι για όλους. Πριν την υιοθέτησή της, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ατομικές ανάγκες και οι κίνδυνοι. Η καθοδήγηση από ειδικό διατροφολόγο ή γιατρό είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι η δίαιτα αυτή είναι ασφαλής και κατάλληλη για εσάς.