Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αφαιρέσουν το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τους για διάφορους λόγους, όπως η βελτίωση της υγείας τους, η προστασία των ζώων ή η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σώμα. Ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, ενώ άλλες όχι και απαιτούν προσοχή και κατάλληλη διαχείριση.
Το «Healthy» συγκέντρωσε τις σημαντικότερες, αναλύοντας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της διατροφικής αλλαγής. Είτε σκέφτεστε να κάνετε αυτή τη μετάβαση είτε ήδη την έχετε κάνει, οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις επιπτώσεις και να κάνετε τις σωστές επιλογές.
Απώλεια βάρους
Το κόκκινο κρέας είναι γενικά θερμιδογόνο. Κόβοντάς το από την καθημερινή σας διατροφή, μπορείτε να δείτε μια μείωση στο βάρος σας, αφού το αντικαταστήσετε με φυτικά τρόφιμα υψηλής πρωτεΐνης, όπως φασόλια ή τόφου, που έχουν λιγότερες θερμίδες.
Βελτίωση ισορροπίας pH στο σώμα
Τα σώματά μας χρειάζονται μια καλή ισορροπία pH. Το κόκκινο κρέας δημιουργεί υψηλή οξύτητα, η οποία μπορεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για σοβαρές ασθένειες.
Μείωση χοληστερόλης και του κινδύνου σοβαρών ασθενειών
Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη.
Μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο για συγκεκριμένους καρκίνους
Αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας, μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σύνδεσης και με τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο του προστάτη.
Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το κόκκινο κρέας, κυρίως το επεξεργασμένο, ως πιθανό καρκινογόνο. Στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος, η ταξινόμηση βασίστηκε σε περιορισμένες αποδείξεις από επιδημιολογικές μελέτες που έδειξαν κάποια θετική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σημείωση: Περιορισμένες αποδείξεις σημαίνουν ότι έχει παρατηρηθεί μια θετική σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στον παράγοντα και του καρκίνου, αλλά άλλες εξηγήσεις που προέρχονται από την παρατήρηση (τυχαιότητα, προϊδεασμός ή και τα δύο), δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών
Με την αποχή από το κόκκινο κρέας, αν και μπορείτε να αναπληρώσετε την πρωτεΐνη με άλλες πηγές, κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (ιδιαίτερα η B12) και ο σίδηρος, δεν αναπληρώνονται εύκολα, καθώς προέρχονται κυρίως από το κόκκινο κρέας.
Θα πρέπει να αναζητήσετε και να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κάποιες τροφές, πλούσιες στα εν λόγω συστατικά, αλλά και πάλι ίσως να χρειαστεί να λάβετε συμπληρώματα.
Για παράδειγμα, τα μύδια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης B12, όπως και το τόφου, τα προϊόντα σόγιας, τα ψάρια, το τυρί και τα αυγά.
Ωστόσο, αρκετοί διατροφολόγοι συστήνουν να λαμβάνεται και κάποιο συμπλήρωμα B12, ώστε να διασφαλίζεται η κατάλληλη ημερήσια δόση. Επίσης, οι φυτικές δίαιτες δεν προσφέρουν τις αναγκαίες ποσότητες μαγνησίου. Οπότε ενδεχομένως να χρειαστείτε συμπλήρωμα και για αυτό το σημαντικό μέταλλο.
Ισορροπία και γνώση για μια πλούσια και πλήρη διατροφή
Η απόφαση να σταματήσει κάποιος την κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι μια σημαντική αλλαγή, που έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Υπάρχουν πολλά θετικά αποτελέσματα, παράλληλα, όμως, υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό αυτή την αλλαγή να την προσεγγίζετε με ισορροπία και γνώση, εξασφαλίζοντας ότι η διατροφή σας παραμένει πλούσια και πλήρης. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να εξετάσετε τη λήψη βιταμινών, αν χρειάζεται.