Κανένα τρόφιμο δεν εγγυάται από μόνο του την απώλεια βάρους. Υπάρχουν, όμως, υγιεινές επιλογές που μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειές σας, όταν ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Σχεδόν όλες αυτές οι τροφές περιέχουν φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες (ή και τα δύο). Πρόκειται για τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού, κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το ανθρώπινο σώμα, ως δομικά στοιχεία των ιστών αλλά και ως μία εκ των τριών βασικών πηγών ενέργειας, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά.

1. Σπόροι Chia

Η κατανάλωση μιας δόσης σπόρων chia -περίπου 2 κουταλιές της σούπας- καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες. Οι σπόροι chia είναι εύκολο να ενσωματωθούν σε γεύματα, ειδικά στο πρωινό και στα σνακ, όπως π.χ. σε πουτίγκες, μαρμελάδες και ενεργειακές μπάρες.

2. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, τα οποία βοηθούν στη μείωση του αισθήματος της πείνας, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Προφανώς, τα φρέσκα ψάρια είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά και τα κατεψυγμένα μπορούν να αποτελέσουν μια πιο οικονομική επιλογή.

3. Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως η ρόκα. Αυτά τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

4. Ολικής άλεσης δημητριακά

Τα ολικής άλεσης δημητριακά, όπως τα ζυμαρικά, το καστανό ρύζι και η κινόα, περιέχουν φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους και παρέχουν στα σώματά μας την ενέργεια που χρειάζονται. Η κατανάλωση αυτών των τροφών, σε συνδυασμό με πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους υδατάνθρακες.

5. Μήλα

Τα μήλα είναι γεμάτα με νερό και φυτικές ίνες (ειδικά αν τρώτε και τη φλούδα), που τα καθιστούν χορταστικά και χαμηλά σε θερμίδες. Είναι εύκολο να τα βρείτε και οικονομικά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σνακ ή να τα προσθέσετε σε σαλάτες και άλλα πιάτα.

6. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική και μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, το ξινολάχανο και το τέμπε, είναι πλούσια σε προβιοτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην καλή πέψη και την προώθηση της καύσης λίπους.

7. Φιστίκια

Οι (ανάλατοι) ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, είναι χορταστικοί, χάρη στα υγιεινά λιπαρά, τις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες τους. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις μερίδες, καθώς μια δόση (περίπου 1/4 φλιτζάνι) περιέχει 160-200 θερμίδες. Τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στη μείωση του κινδύνου αύξησης βάρους, όταν καταναλώνονται τακτικά και σε κατάλληλες ποσότητες.

8. Αυγά

Τα αυγά είναι σχεδόν η τέλεια πηγή πρωτεΐνης, ειδικά όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Καταναλώνοντας αυγά στο πρωινό μπορείτε να πετύχετε την απώλεια βάρους σε συνδυασμό με μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων. Είναι επίσης οικονομικά και αρκετά εύκολα τόσο ως προς την παρασκευή τους όσο και ως προς τη χρήση τους σε μια σειρά από σνακ και γεύματα.

9. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο παρέχουν έναν συνδυασμό υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών, που τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή και για την απώλεια βάρους. Χρειάζεται, ωστόσο, μέτρο στην κατανάλωσή του, καθώς έχει πολλές θερμίδες.

10. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς μειώνει την επιθυμία για άλλες γλυκές και υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές. Περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικά που είναι ωφέλιμα για την καρδιά και τη διάθεση. Μια κατάλληλη ποσότητα είναι περίπου 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο.